Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τι γράφουν οι σημερινές εφημερίδες;

                            ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΕΡΔΟΣ: "Φουλ για αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα". Η εφημερίδα γράφει ότι "επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις είναι το τρίπτυχο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει από το 2013 η ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμμαχος είναι το θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο στοχευμένων δράσεων σε αναζήτηση της ανάπτυξης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στοχευμένες δράσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας, υλοποίησης των μεγάλων δημοσίων έργων και προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για το 2013, τίθενται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων".
ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδιο τόνωσης ρευστότητας για επανεκκίνηση ανάπτυξης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ανάκαμψη αναδεικνύεται πλέον σε κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Ανάπτυξης".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευκαιρία απασχόλησης για 350.000 ανέργους". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είκοσι προγράμματα προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ που φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης συνολικά σε 350.000 νέους, άνεργους, αλλά και πτυχιούχους, περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των νέων» το οποίο παρουσιάζουν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας, Ι. Βρούτσης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος".

                                           ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σχέδιο κουκούλα". Η εφημερίδα γράφει ότι "μπαρούτι μύριζε χθες ολόκληρη την ημέρα το κέντρο της Αθήνας, με αναρχικούς και αστυνομικούς να επιδίδονται σε ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό κατάληψης και ανακατάληψης κτιρίων. Στο επίκεντρο για ακόμα μία φορά βρέθηκε η Βίλα Αμαλίας, εκεί δηλαδή απ΄όπου ξεκίνησαν όλα, περίπου στις 7 το πρωί της Τετάρτης".
ΕΘΝΟΣ: "Εκθετος ο Διώτης για το στικάκι". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον πρώην γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη πέφτουν οι προβολείς των εισαγγελέων που διερευνούν την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Η αντιγραφή στο στικάκι έγινε μετά την αποχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπ. Οικονομικών και πριν αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πιάστηκε στα πράσα και ο Διώτης!". Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώ είχε καταθέσει στη Βουλή ότι δεν είχε αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, η έρευνα δείχνει ότι το στικάκι που παρέδωσε στον Βενιζέλο αναπαράχθηκε επί ημερών του στο ΣΔΟΕ στις 8 Ιουλίου 2011".
ΕΣΤΙΑ: "Το «στοίχημα» για την ανάπτυξη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "«το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις», είπε ο Πρωθυπουργός κατά την χθεσινή παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Αναπτύξεως για το 2013".
Η ΑΥΓΗ: "Βίλλα... Λαγκάρντ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "φθηνή προπαγάνδα από την τρόικα εσωτερικού εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα τη Βίλλα Αμαλίας προκειμένου να αντιπαρέλθει τις ευθύνες για τη διαχείριση της λίστας Λαγκαρντ και να διασώσει την αποσυντιθέμενη συνοχή της. Επί ημερών Διώτη - Βενιζέλου δημιουργήθηκε το τελευταίο «στικάκι» της λίστας Λαγκάρντ. Συνεννόηση Βενιζέλου - Παπανδρέου για τον χειρισμό της υπόθεσης. Με συνοπτικές διαδικασίες περνούν από τη Βουλή επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Σκάνδαλο πολλών πηληκίων". Η εφημερίδα υποστηρίζει "η δικογραφία με τις εκθέσεις-φωτιά της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών και αναδεικνύει κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, φορολογικές παραβάσεις. Τα αδικήματα φέρεται να έχουν διαπράξει μέλη διοικήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στη σταδιακή απόλυση 150.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2015 είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση, σε υλοποίηση του Μνημονίου 2, το οποίο υπέγραψε η δικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο του 2012".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ για «Αμαλία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αναδίπλωση σε ό,τι αφορά το θέμα των καταλήψεων δημόσιων χώρων υποχρεώθηκε χθες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας προφανώς ότι οι θέσεις που είχε υιοθετήσει της προκαλούν φθορά. Αφορμή αποτέλεσε η χθεσινή επιχείρηση ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας από αντιεξουσιαστές, αλλά και η εν συνεχεία κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΗΜΑΡ σε ένδειξη... διαμαρτυρίας επειδή συνελήφθησαν όσοι επιχείρησαν την ανακατάληψη".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "3 τρόποι κουρεύουν έως 80% το καταναλωτικό σας δάνειο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων ακόμη και έως 80%, κούρεμα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και το 65% και περίοδο χάριτος μία διετή παρέχουν στους δανειολήπτες αρκετά πιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα δάνεια που έχουν «κτυπήσει κόκκινο»".
Ο ΛΟΓΟΣ: "«Διχάζει η κουκούλα»". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με αφορμή τις καταλήψεις στη βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ χθες το πρωί νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να διερευνηθούν οι ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου με τη λίστα Λαγκάρντ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι πολιτικές ευθύνες των κατ΄εξοχήν αρμόδιων υπουργών είναι προφανείς. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους δύο υπουργούς: Γεώργιο Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία) και Ευάγγελο Βενιζέλο (υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος) για τα οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή".
ΤΑ ΝΕΑ: "Τα μόρια για τις μετατάξεις στο Δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα βαθμολογούνται με ανώτατο όριο τις 250 μονάδες συνολικά, θα γίνονται οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας και διαθεσιμότητας. Η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα γίνει με την προβλεπόμενη μετακίνηση 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013. Οι υπάλληλοι θα κατατάσσονται σε πίνακα βάσει βαθμολογίας".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τα μυστήρια των Παρισίων". Η εφημερίδα γράφει ότι "στον εισαγγελέα για εξηγήσεις θα κληθούν οι πρέσβεις Ηλ. Κλης και Κων. Χαλαστάνης, ως άνθρωποι - κλειδιά. Συνεργάτιδα του Παπακωνσταντίνου «έχασε» το επίμαχο CD. Δικαστική σύγκρουση για το επίμαχο στικάκι".
6ΜΕΡΕΣ: "Τυφλή σύγκρουση μεταξύ εισαγγελέων". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "οι κ. Πεπόνης - Μουζακίτης αρνούνται να το δώσουν και ζητούν από τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Παντελή να αιτιολογήσει το αίτημά του. Διαρροές από δικαστικούς κύκλους μιλούν ότι η αντιγραφή έγινε τη χρονική περίοδο που επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο κ. Διώτης".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ο Σαξώνης «βουλιάζει» τον Λεμούσια". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σοκαριστικά ήταν τα όσα κατέθεσε στην απολογία του ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως είπε, τα χρήματα πήγαιναν μέσα σε σακούλες στον πρώην γραμματέα του δήμου Μιχ. Λεμούσια, ο οποίος του έλεγε -όπως κατέθεσε ο Σαξώνης- ότι προορίζονταν για την ενίσχυση της παράταξης του τότε δημάρχου Βασ. Παπαγεωργόπουλου".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "«Του τα έδινα σε σακούλες»..."

πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ