Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΕΣΠ&ΝΔΕ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εξέδωσε ανακοινώσεις για θέματα αγοράς και συγκεκριμένα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.
Η ανακοίνωση αυτή, αποτελεί ένα αναποτελεσματικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.
Με την απόφαση αυτή κατηγορούν ουσιαστικά το σύνολο του εμπορικού κόσμου ως φοροφυγάδες, ενώ καθημερινά ενημερωνόμαστε για σκάνδαλα φοροδιαφυγής και περιβόητες λίστες που βαρύνουν άλλους.
Ξεκαθαρίζουμε ότι τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενα παραστατικά στους πελάτες τους.
Η φοροδιαφυγή βρίσκεται κυρίως στο παρεμπόριο.
Εκεί πρέπει να στοχεύσει το Υπουργείο ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και έσοδα για το Κράτος.
Η απόφαση του Υπουργείου, αναφέρει ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και –παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν.
Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως νομοθετήθηκε, είναι ανούσιο γιατί δεν μπορεί να ισχύσει για τα προϊόντα που υπάρχουν σε οργανωμένα εμπορικά καταστήματα.

Διευκρινίζουμε ότι αν ο καταστηματάρχης αρνηθεί την έκδοση απόδειξης η τιμολογίου, ο καταναλωτής πρέπει να αρνηθεί την πληρωμή του και να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάρει τα εμπoρεύματα από το κατάστημα και να φύγει χωρίς να τα πληρώσει.
                            Αυτό συνιστά το ποινικό αδίκημα της κλοπής.
Ενημερώνουμε ότι, τα καταστήματα μετά από την απόφαση του Υπουργείου και για την αποφυγή του διοικητικού προστίμου των 1000 ευρώ, πρέπει να αναρτήσουν πινακίδα (την οποία διαμορφώσαμε και σας επισυνάπτουμε), σε εμφανές σημείο πλησίον του ταμείου της επιχείρησης το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013.
Διαμορφώσαμε την συγκεκριμένη πινακίδα... 
 ώστε να καλύπτεται ο καταστηματάρχης για την απόφαση του Υπουργείου καθώς και να μην δημιουργηθούν προβλήματα με ορισμένους πελάτες, λόγω ασάφειας του νόμου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακαλούμε με πρωτοβουλία σας να εκτυπώσετε την πινακίδα και να την μοιράσετε στα εμπορικά καταστήματα μέλη του Συλλόγου σας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία μορφή.