Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ποιός ήταν ο Γιάννης Βούλτεψης

 Ο Γιάννης Βούλτεψης ήταν Έλληνας διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός,πολέμιος του διχασμού.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι και έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Ακέλας». Συνελήφθη από τους Άγγλους και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 1945. Το 1946 μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη και πάλι για παράβαση περί του τύπου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με τριετή εκτοπισμό στη Μακρόνησο.
Από τον Μάρτιο του 1953 υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας Αυγής. Το 1965 μαζί με δύο άλλους δημοσιογράφους, τους Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Μπέρτσο, ξεσκέπασε το άθλιο παρακράτος στην «Υπόθεση Λαμπράκη» για την οποία έρευνά του έλαβε αργότερα τιμητικό βραβείο από το ίδρυμα Μπότση.

Στη διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στη Ρώμη από την οποία και επέστρεψε με την μεταπολίτευση. Στη συνέχεια ανέλαβε συντάκτης στις εφημερίδες Έθνος, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος και Μεσημβρινή ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί» και «Πολιτικά Θέματα». Από το 1984 και μέχρι το 1993 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της «Νέας Δημοκρατίας» διατηρώντας πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Γιάννης Βούλτεψης υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ της οποίας είχε διατελέσει για μακρό χρόνο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Για την αντιστασιακή του δράση είχε τιμηθεί με το μετάλλιο εθνικής αντίστασης. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου του οποίου ήταν μόνιμος κάτοικος. Ήταν πατέρας της εκλεγμένης βουλευτού της Ν.Δ. Σοφίας Βούλτεψη.

Πηγή: Βικιπαίδεια