Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αντάρα να γίνεται με το πρόγραμμα νέων αγροτών

Αντάρα να γίνεται με  το πρόγραμμα νέων αγροτών που πολύς κόσμος περιμένει, μια νέα προκήρυξη αφού έχουν περάσει τρία περίπου χρόνια από την τελευταία περίοδο (προκήρυξη 2009 – μέτρο 112) .
Καθημερινά οι γεωπόνοι μελετητές δέχονται τηλεφωνήματα από κόσμο που ρωτάει για το πότε θα βγει νέα προκήρυξη νέων αγροτών.
Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Πριν λίγες ημέρες  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA,στους δημοσιογράφους  Καμπουράκη και Οικονομέα,  σε ερώτηση που του έγινε απάντησε πως περιμένουν να δουν στο ΥΠΑΑΤ, να τελειώσουν οι πληρωμές των υφιστάμενων νέων αγροτών και με τα χρήματα που θα περισσέψουν θα προκηρυχτεί νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους θέλουν να γίνουν Νέοι Αγρότες και να πάρουν το πριμ πρώτης εγκατάστασης.
Έπειτα τόνισε πως με τη νέα ΚΑΠ, έχει συμφωνηθεί το 2% των συνολικών χρημάτων να πάει στους νέους αγρότες καθώς η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει το αγροτικό δυναμικό εντός των συνόρων της.
Οι ίδιες δηλώσεις έχουν επαναληφθεί από στελέχη του υπουργείου σε πολλές συνεντεύξεις τους στα μέσα.

Δύο ερωτήματα γεννούνται σε όσους ασχολούνται με τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
 1ον : Πόσα χρήματα θα περισσέψουν από τις υφιστάμενες πληρωμές και πόσοι θα είναι τελικά αυτοί οι υποψήφιοι που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα νέων αγροτών σε μια πιθανή νέα προκήρυξη;
Απάντηση: Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα χρήματα θα είναι μάλλον λίγα, και δύο είναι τα τινά που μπορούν να συμβούν:
α) θα ενταχθούν λίγοι υποψήφιοι (σε αντίθεση με την ένταξη όλων των υποψηφίων στην προκήρυξη του 2009)
                                                            ή
β) Αν αποφασιστεί από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι υποψήφιοι,τότε τα χρήματα που θα πάρει κάθε υποψήφιος θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες προκηρύξεις.

2ον : Τα όσα λέγονται για τη νέα ΚΑΠ, από πότε θα ισχύσουν και πόσο πρέπει να περιμένει κάποιος που θέλει να γίνει νέος αγρότης;
Απάντηση: Το 2013 θεωρητικά είναι η τελευταία χρονιά του ισχύοντος ΚΠΣ, αλλά… σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τους ευρωπαίους επιτρόπους μέχρι σήμερα, το ισχύον ΚΠΣ θα πάρει παράταση για ένα ή δύο χρόνια ακόμα.
Έτσι, στην περίπτωση αυτή νέα προκήρυξη νέων αγροτών δε μπορεί κανείς να περιμένει μέσα στο 2013 ή 2014 εκτός και αν διατεθούν επιπλέον πόροι.


Οπότε… από το 2015 (αν έχουμε παράταση ενός έτους) ή το 2016 (αν έχουμε παράταση δύο ετών) και βλέπουμε…