Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το μέτωπο των αγροτών διευρύνεται...Το «μούδιασμα» των ΕΑΣ Κορινθίας επίσης...

Διευρύνεται το μέτωπο διαμαρτυρίας των αγροτών,καθώς τη μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας,πλαισιώνει στη διάρκεια της ημέρας (Πέμπτη) και η κίνηση των αγροτών της Βοιωτίας που οδεύουν από τον Ορχομενό προς το Κάστρο.
Συγκεντρώσεις τρακτέρ υπάρχουν αυτή τη στιγμή και σε άλλες περιοχές της χώρας,χωρίς ωστόσο να δίνουν προς το παρόν έναν τόνο γενικευμένης διαμαρτυρίας, καθώς η παρουσία αγροτών και μηχανημάτων είναι περιορισμένη, ενώ δεν έχει βρεθεί και ο «κοινός παρονομαστής» που θα μπορούσε να διευκολύνει τη μαζική κάθοδο των αγροτών στους δρόμους. 
Στην Κορινθία  «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει...»
*Aργολίδα
Στον κόμβο στο Ανυφί, στο δρόμο των Αρχαιοτήτων (επαρχιακός δρόμος Ναυπλίου-Μυκήνες) έχουν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, δεξιά και αριστερά του δρόμου, πλήθος αγροτοκτηνοτρόφοι από την Αργολίδα και την Αρκαδία, μετά το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ στην περιοχή. Το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ στην Αργολίδα για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Τριάδας.
*Αχαΐα
Την απόφαση να βγουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους πήραν οι αγρότες στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αχαΐας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να εμφανίζουν κάποια πρόθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου.
Οι αγρότες ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων στο κόστος παραγωγής (τιμή πετρελαίου, επιστροφή Φ.Π.Α., αφορολόγητο όριο).
Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ οι συνάδελφοί τους από τον Δήμο Ερυμάνθου, θα κάνουν την εμφάνισή τους στον κόμβο «Κουρλαμπά» της «111».
*Ηλεία
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας «Όαση» απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους τους αγροτικούς συλλόγους, είτε ανήκουν στην ομοσπονδία είτε όχι, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να συμμετάσχουν στην πανηλειακή σύσκεψη την Κυριακή 19.30 μ.μ. στον Καρδαμά.
Επίσης η Ομοσπονδία κάλεσε όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα να προχωρήσουν σε προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από σήμερα Πέμπτη 31 Γενάρη, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Πύργου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χ. Γιαννόπουλος.
*Ήπειρος
Στο δρόμο για τα αγροτικά μπλόκα και οι Ηπειρώτες καθώς ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ηπειρωτών αγροτών στις σχεδιαζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου, ο Μιχάλης Τζήμας.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δικτύου Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των αγροτών τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσης στήριξης, θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση του διαρκώς συρρικνούμενου αγροτικού κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2012 σημειώθηκε μείωση κατά 20% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος ως απόρροια της μεγάλης συρρίκνωσης του αριθμού των παραγωγικών ζώων.
*Ηγουμενίτσα
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και στον Νομό Θεσπρωτίας, με την οργή να έχει συσσωρευτεί -μεταξύ άλλων- και για την υψηλή τιμή των καυσίμων που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr, οι αγρότες βρίσκονται σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους του νομού, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έτσι ώστε να πετύχουν φορο-ελαφρύνσεις και περαιτέρω οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ένα από τα μέτρα πίεσης που εξετάζονται είναι και ο αποκλεισμός του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.
*Λαμία
Έτοιμοι να ακολουθήσουν την απόφαση της Βοιωτίας είναι και οι αγρότες της Λαμίας. Τις τελευταίες ώρες και υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας άρχισε η μετακίνηση των αγροτών από τα χωριά, αλλά και από το Δομοκό για τη Λαμία όπου παρατάσσονται τα τρακτέρ που απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
*Φθιώτιδα
Στη Φθιώτιδα, τα μπλόκα των αγροτών μετακινήθηκαν, από το Λιανοκλάδι όπου βρίσκονταν, στον χώρο της έκθεσης της Λαμίας χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Μικρότερος αριθμός τρακτέρ παραμένει και σε άλλες περιοχής της Φθιώτιδας, όπως στην Ανθήλη και την Αμφίκλεια. Μάλιστα την Τετάρτη (30/01) το μεσημέρι έξω από τη Λαμία σημειώθηκαν ένταση και μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία, όταν αγρότες από τη Φθιώτιδα, που έχουν παρατάξει 120 τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, επιχείρησαν να μπουν στο οδόστρωμα και να κόψουν την κυκλοφορία.
*Σέρρες
Οι Σερραίοι αγρότες έχουν στόχο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να τις θέσουν σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη χώρα. Περισσότερα από ογδόντα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης – Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, ενώ αλλά τριάντα βρίσκονται ήδη στη διασταύρωση Μεσοράχης.
Την ίδια ώρα περισσότερα από ενενήντα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών Καβάλας. Εξάλλου αμέτρητα είναι τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στις κεντρικές πλατείες των χωριών του νομού.
Όλα δείχνουν πως οι Σερραίοι αγρότες έχουν στόχο τη μαζική μετακίνησή τους προς την κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, του δήμου Σερρών, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα.
Και ενώ οι αγρότες συμπληρώνουν ακόμη και αυτή την ώρα το ντόμινο των κινητοποιήσεων τους, την ίδια ώρα η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών βρίσκεται επί ποδός, με τα οχήματα της τροχαίας Σερρών να βρίσκονται στα σημεία των αγροτικών κινητοποιήσεων ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
*Δράμα
Στη Δράμα μπλόκα υπάρχουν σε τρία σημεία: το πρώτο στη Μαυρολεύκη με περίπου 100 τρακτέρ, το δεύτερο στον δρόμο που ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα στο ύψος Σκαρί με 60 τρακτέρ και το τρίτο στη διασταύρωση Οχυρού με 50 αγροτικά αυτοκίνητα.
*Καβάλα
Άλλα 150 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στη Χρυσούπολη Καβάλας .
*Ημαθία
Στην Ημαθία, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, όπου συνεχίζουν την παραμονή τους στα μπλόκα, ενώ εξακολουθούν να συγκεντρώνονται αγρότες, αποφασισμένοι να επιμείνουν και να περιμένουν μια ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους.
*Εορδαία
Τις μηχανές τους ζεσταίνουν οι αγρότες της Εορδαίας οι οποίοι σε σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης (30/01) αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στο προαύλιο των αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εορδαίας στα νότιο τμήμα της Πτολεμαίδας και να αποστείλουν κείμενο με τα αιτήματα τους σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Σήμερα και από τις 10 το πρωί οι αγρότες μαζί με τα μηχανήματα τους θα προσέρχονται στο προαύλιο των αποθηκών και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
*Ξάνθη
Στη Ξάνθη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων, Κώστας Δαλάτσης στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι αγρότες αποφάσισαν να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στις 10, το πρωί της Παρασκευής και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις επιμένουν να μην κλείσουν δρόμους, αλλά να συνεχίσουν με αποκλεισμό της ΔΟΥ Ξάνθης και συμφώνα με τον κ. Δαλάτση πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα οι αγρότες της Ξάνθης επιζητούν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης και η κινητοποίηση τους επιχειρεί να ασκήσει πίεση και για το μέτρο αυτό , κατά τα άλλα ,οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση τις τιμής πετρελαίου και ρεύματος,οι μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, κυριαρχούν στα αιτήματα.
*Αλεξανδρούπολη
Άλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στις Φέρες συγκεντρώθηκαν, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στη πλατεία σημεία και αναμένουν τις αποφάσεις της Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, ώστε να ακολουθήσουν στις κινητοποιήσεις.
*Ορεστιάδα
Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.


             «Δικαιολογημένα βρίσκονται στους δρόμους οι αγρότες»
Το μεσημέρι της Τετάρτης, τα μπλόκα της Νίκαιας και την «ομάδα Μπούτα» επισκέφτηκε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αλέκα Παπαρήγα. «Να λοιπόν τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες: Τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, τη χρεοκοπία, την καινούρια θάλασσα των εισαγωγών», για να καταλήξει: «Δικαιολογημένα λοιπόν βρίσκονται στους δρόμους και χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, γιατί χωρίς τα είδη διατροφής δεν μπορούμε να ζήσουμε και τρώμε και εισαγόμενα και ακριβά και αμφιβόλου ποιότητας».
«Είμαστε σε μια φάση όπου ο λαός αρχίζει να μη φοβάται τη βία και την καταστολή, γιατί πάνω απ' όλα φοβάται την πείνα, την ανεργία, πάνω απ' όλα φοβάται ότι αύριο θα βρεθεί έξω απ' το σπίτι του και έξω απ' τη γη του» δήλωσε από τη Νίκαια, ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι αγρότες πρέπει να διαμαρτύρονται με ανοιχτούς ή με κλειστούς δρόμους απάντησε: «Εδώ κλείνουν τη ζωή του λαού και θα μας πουν τώρα για τον κλειστό δρόμο; Είναι αποπροσανατολιστικό αυτό. Οι αγώνες μπορούν να γίνονται και με κλειστούς, και με ανοιχτούς δρόμους, και με όλες τις μορφές πάλης. Τι θέλουν δηλαδή, να κλαίμε μέσα στα σπίτια μας, να μη μας βλέπουν; Όπως έκαναν στους Ολυμπιακούς που μάζεψαν όλους τους άστεγους, τους ναρκομανείς και τα έκρυψαν και μετά τα ξαναβγάλαν έξω; Δηλαδή να κρυφτούμε; Δεν μπορεί να κρυφτεί ο λαός».

 Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή επεσήμανε ότι ο αγώνας τους χρειάζεται «φαντασία, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα», δεδομένου ότι -όπως είπε- η κυβέρνηση στήνει «επικοινωνιακές παγίδες».
«Ενόψει αυτής της επερχόμενης κρίσης, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

                                «Όλοι στα μπλόκα του Μπούτα»
Κάλεσμα στους αγρότες και ειδικά τους Θεσσαλούς να συνταχθούν πίσω από τα μπλόκα της Νίκαιας απηύθυνε ο Τζανέτος Καραμίχας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο Park της Αθήνας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.
«Δεν είναι ώρα για διαχωριστικές γραμμές. Δεν πρόκειται εμείς να βάλουμε πλάτες στην κυβέρνηση», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία και πρόταξε την ανάγκη να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος σε σειρά επαφών που είχαν με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν τις προτάσεις τους «τόσο για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής εθνικού πλούτου που θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανόρθωση της κοινωνίας, όσο και την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που ακυρώνουν και υπονομεύουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου, καθιστούν την αγροτική παραγωγή αδύνατη.

Η συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99.5
Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ. Παρατηρούμε ότι αντιμετωπίζετε με αρκετή στωικότητα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών και οφείλω να ομολογήσω με την εμπειρία των πάρα πολλών χρόνων που παρακολουθώ τα αγροτικά ότι μάλλον είσαστε ο πρώτος Υπουργός που έχετε αυτή τη στάση, διότι οι προηγούμενοι από εσάς έναν πανικό τον είχαν ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων. Τι είναι αυτό που σας κάνει να έχετε αυτή την αντιμετώπιση;

Υπουργός: Θα πρέπει από την αρχή να παραδεχτεί κανείς ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Και είναι προβλήματα που δεν λύνονται αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ποτέ δεν υπήρχαν πάρα πολλά χρήματα και όταν «φαινομενικά» υπήρχαν και ξοδεύονταν, απεδείχθη ότι δεν ήταν σωστή η διεργασία. Έτσι λοιπόν, με τη συζήτηση με τους αγρότες και την εμπειρία που έχω - γιατί έχω ζήσει σε χωριό και φυσικά ένεκα και της φύσης του επαγγέλματός μου, ως Καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή τόσα χρόνια - έχω και ο ίδιος εμπειρίες για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Γι’ αυτό στις συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, συζητήσαμε ένα - ένα τα αιτήματά τους. Τους είπα, λοιπόν τι έχει γίνει ήδη, από πλευράς Υπουργείου. Να μου επιτρέψετε να αναφέρω επί τροχάδην κάποια πράγματα. Είχαμε ξεκινήσει από την αρχή προσπάθειες, όσον αφορά στο κόστος των εισροών στην κτηνοτροφία, δηλαδή των ζωοτροφών. Από το καλοκαίρι παιδεύομαι με την Ε.Ε. να μας «ανοίξει» τον κανονισμό de minimis, ένας κανονισμός που ταιριάζει ακριβώς γι’ αυτήν την περίπτωση. Πραγματικά μας ήρθε η έγκριση και δίνουμε τώρα 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για να αγοράσουν ένα – δύο μήνες πριν, τις ζωοτροφές.

Για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και το κόστος ενέργειας

Δημοσιογράφος: Αυτά τα προβλήματα που είναι κυρίως διαρθρωτικά και επιπλέον έχουν να κάνουν με τις πολιτικές της ΚΑΠ …

Υπουργός: Υπήρξε μια ξαφνική αύξηση, διεθνώς, στην τιμή της σόγιας και του καλαμποκιού. Δεν είναι μόνιμα τόσο ψηλά αυτές οι τιμές, φέτος όμως οξύνθηκαν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι μόνο η απότομη αύξηση αυτών των τιμών της σόγιας και του καλαμποκιού. Λέω ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι διαρθρωτικά.

Υπουργός: Είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, για παράδειγμα, ότι έχουμε πάρα πολλά μηχανήματα στη γεωργία. Έχουμε δέκα φορές περισσότερα τρακτέρ από ότι χρειαζόμαστε. Αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος της εκμηχάνισης και αυτό έχει επίσης επίπτωση στο κόστος της ενέργειας. Έρχομαι τώρα στο πετρέλαιο που πραγματικά είναι πολύ υψηλή η τιμή του και οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενέργειας. Εμείς τι κάνουμε για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι να το λύσουμε, μακάρι να μπορούσαμε να τους δώσουμε δωρεάν πετρέλαιο, ή τελείως αφορολόγητο. Αυτή την ώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών. Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε κοντά 160 εκατ. ευρώ ακριβώς γι αυτό το σκοπό και θα τα δώσουμε και φέτος. Τι είπα όμως εγώ και το δέχτηκαν και νομίζω ότι είναι σωστό, δηλαδή να αντιμετωπιστούν ορθολογικά κάποια προβλήματα. Δώσαμε 80 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι εποχές που ο γεωργός κάνει πολλές δουλειές στο χωράφι για να ξοδεύει και να πηγαίνει να γεμίζει το ρεζερβουάρ του. Οι γεωργοί τώρα, καθώς τελειώνει ο χειμώνας και θα αρχίσει η άνοιξη, θα βγουν στα χωράφια τους να τα οργώσουν, να σπείρουν τα τεύτλα τους, τα καλαμπόκια τους. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να δοθεί η επιστροφή του φόρου πετρελαιοειδών. Ζήτησα από τον κύριο Σταϊκούρα και τον κύριο Μαυραγάνη και είπα στην Κυβέρνηση ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει τώρα να βρεθούν τα χρήματα, αυτά που θα βρισκόντουσαν τον Ιούλιο και να τους δώσουμε άμεσα την επιστροφή του φόρου για να μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Δημοσιογράφος: Για τι ποσό μιλάμε κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: 80 εκατ. ευρώ τώρα και άλλα 80 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο γιατί τότε θα συγκομίσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και θα σπείρουν τις φθινοπωρινές.

Δημοσιογράφος: Άρα θεωρείτε ότι έτσι λύνεται το βασικό πρόβλημα. Αν πάνε όλα καλά θεωρείτε ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων κρύβει κάποια πολιτική σκοπιμότητα;

Υπουργός: Δεν θέλω να βάλω στο στόμα μου τέτοιες κουβέντες. Είμαι σίγουρος ότι στην πολιτική όλα τα κόμματα κάνουν τις πολιτικές τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν κι αυτά την αντιπολιτευτική τους πολιτική. Δεν αμφιβάλλω ότι σήμερα η κυρία Παπαρήγα πήγε να δει τους συνδικαλιστές στη Θεσσαλία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ για να τους στηρίξει. Σαφέστατα. Αυτές οι κινητοποιήσεις κι εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, έχουν από τη φύση τους και πολιτικές διαστάσεις.

Για τη χρηματοδότηση των ροδακινοπαραγωγών

Δημοσιογράφος: Σωστό είναι αυτό, φάνηκε και στο παρελθόν από όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Υπουργός: Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και λειτουργούμε στα όρια του εφικτού αυτή τη στιγμή. Γι αυτό και προσπαθούμε με τους λίγους πόρους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις ομάδες, όχι γενικόλογα, αλλά να δούμε εξειδικευμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα των αγροτών, γιατί δεν είναι ίδια τα προβλήματα. Το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών δεν ήταν ίδιο με αυτό του πετρελαίου ή δεν ήταν ίδιο με αυτό της συνταξιοδότησης των αγροτών. Αυτό το είδαμε τελείως ξαφνικά. Οι ροδακινοπαραγωγοί. παρέδωσαν από το καλοκαίρι τα ροδάκινά τους στη μεταποιητική βιομηχανία. Εδώ θέλω να τονίσω, ότι οι κομπόστες ροδακίνου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, κάναμε στοχευμένες δράσεις στις Ανατολικές Χώρες και κυρίως στη Ρωσία για να πάρουμε την πρώτη θέση.

Δημοσιογράφος: Έχετε κι ένα ταξίδι στη Μόσχα, αν δεν κάνω λάθος.

Υπουργός: Θα μεταβώ με κλιμάκιο στη Μόσχα για να βοηθήσω περισσότερο την ενίσχυση των αγροτικών μας προϊόντων. Τι γίνεται λοιπόν. Η βιομηχανία παίρνει την πρώτη ύλη από το γεωργό, τη μεταποιεί, θα την πάει στο Ρώσο να την πουλήσει και θα πάρει τα χρήματα να τους ξεπληρώσει. Αυτό παίρνει μήνες και ο γεωργός δεν μπορεί να περιμένει. Πήγαινε η βιομηχανία, έπαιρνε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα για να πληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς, στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους Ρώσους και να ξεπληρώσει την τράπεζα. Αυτό δεν υπάρχει τώρα πια με την παλαιά ΑΤΕ γιατί μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ. Η Πειραιώς-ΑΤΕ, τώρα μάλιστα και με την Τρόικα, πρέπει να πάρει την έγκριση για τέτοιου είδους δανειοδοτήσεις και χτες η αρμόδια Επιτροπή Δανείων, μετά και τις παρεμβάσεις μας προς εξεύρεση λύσης, ενέκρινε το δάνειο για τις μονάδες μεταποίησης και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα και στους γεωργούς. Τους είπα μάλιστα επί λέξει ότι «θα βγω μαζί σας στην Κουλούρα εκεί που κλείνετε τον δρόμο, αν πραγματικά μείνετε για μήνες απλήρωτοι»

Δημοσιογράφος: Θα μείνουμε σ’ αυτό κύριε Υπουργέ, ότι επίκειται λύση στο θέμα του πετρελαίου.

Υπουργός Τα χρήματα έχουν βρεθεί, είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν του καθενός τα στοιχεία για να μπορέσουμε να τα καταθέσουμε.

Για τις συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών

Δημοσιογράφος: Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καθοριστική αυτή η παρέμβαση για να λυθεί η κινητοποίηση. Τους έχετε συναντήσει κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Βεβαίως, έχω συναντηθεί με το Πανελλαδικό Συντονιστικό και ξεχωριστά συναντήθηκα με τον κύριο Μπούτα και εκπροσώπους από το θεσσαλικό κάμπο που είναι τώρα στη Νίκαια. Έχουν έρθει στο Υπουργείο και συγκεκριμένες ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι καλλιεργητές της αμπέλου για τα δικά τους προβλήματα. Να μη νομίζετε ότι αδιαφορούμε για τα προβλήματα τους. Αυτό που είπα και από το βήμα της Βουλής είναι ότι πιστεύω ότι η γεωργία ήταν στο παρελθόν και μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης. Είναι ο πυλώνας που μπορεί να λειτουργήσει άμεσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ναι μεν, θα περάσουμε τον κάβο και θα αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Ωστόσο, αν περιμένουμε πότε θα έρθει η νέα βιομηχανία να αναπτυχθεί, να κάνει το εργοστάσιο της, να απασχολήσει για παράδειγμα 20-30 άτομα, αυτό μπορεί να πάρει 3-4 χρόνια. Πως θα χορτάσουμε ψωμί, πως θα βρουν δουλειά 1,5 εκατ. άνεργοι αυτή τη στιγμή και κυρίως πως θα βρει δουλειά ο μορφωμένος νέος που αγωνιά; Δεν πρέπει για παράδειγμα να φύγουν άλλοι 10.000-20.000, 100.000 νέοι στο εξωτερικό.
Αυτό μόνο η γεωργία μπορεί να το κάνει και ιδιαίτερα το «πάντρεμα» της ποιοτικής μας γεωργίας με τον τουρισμό.

Συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Τ/Σ ΝΕΤ

Για το κόστος ενέργειας και παραγωγής

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αν ικανοποιήσετε κάποια από αυτά, για να εκτονωθεί η κρίση, η οποία φαίνεται ότι δυναμώνει όπως είδαμε και από τη συγκέντρωση των αγροτών στα μπλόκα. Έχετε ήδη πει από το Υπουργείο ότι θα επιστρέψετε το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων 4 μήνες νωρίτερα. Είπατε επίσης ότι θα δώσετε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς. Πέρα από αυτά υπάρχει καμιά προοπτική να ικανοποιήσετε κάποιο από τα υπόλοιπα, γιατί βλέπω εδώ ότι έχουν πολύ σημαντικά αιτήματα στα οποία ποντάρουν να ικανοποιηθούν όπως για παράδειγμα θέλουν να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους γιατί όπως είπαν δεν μπορούν να επιβιώσουν, θέλουν να μπορούν να πουλάν φθηνά και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Υπουργός: Έτσι είναι. Πραγματικά όπως είπατε κι εσείς το κόστος παραγωγής είναι ακριβό. Ένα κομμάτι αυτού του κόστους είναι το κόστος της ενέργειας. Γι’ αυτό ακριβώς για να μειώσουμε αυτή τη δαπάνη για τα πετρέλαια των τρακτέρ επιστρέφουμε στους γεωργούς χρήματα ύψους 160 εκατ. ευρώ για να απαλύνουμε αυτή τη δαπάνη. Μάλιστα πέρυσι δώσαμε αυτά τα χρήματα σε δύο δόσεις τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Έχουν δίκιο ως προς αυτό οι γεωργοί και συμφωνώ κι εγώ, γιατί τώρα έχουν ανάγκη που θα σπείρουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και το Σεπτέμβριο που συγκομίζουν και σπέρνουν τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Άρα λοιπόν θα τους δώσουμε τώρα τα 80 εκατομμύρια ευρώ και το Σεπτέμβριο τα άλλα 80.

Για το «αγροτικό» πετρέλαιο

Δημοσιογράφος: Οι αγρότες λεν ότι τα προβλήματά τους είναι μεγάλα γι’ αυτό σε ότι αφορά το ζήτημα του πετρελαίου ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στη ναυτιλία, ας το πούμε αγροτική τιμή πετρελαίου. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Υπουργός: Αυτό είναι μια σημαντική δαπάνη. Μακάρι η Πολιτεία να είχε ή να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα και να το κάνει. Πιστεύω ότι μια προσωρινή λύση του προβλήματος είναι να δώσουμε φέτος για το 2013 αυτά τα χρήματα να τους βοηθήσουμε για το πετρέλαιο, όπως θα τους βοηθήσουμε και για τις ζωοτροφές και να δούμε πώς μόνιμα με τη λεγόμενη κάρτα για το αγροτικό πετρέλαιο σ’ αυτό που κάποιος πραγματικά χρειάζεται να καταναλώσει για τη γεωργία με μετρημένο όμως το κόστος της κατανάλωσης, αφού δηλαδή υπολογιστεί με ακρίβεια τι χρειάζεται κάποιος για να καλλιεργήσει βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρι κλπ., να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε σε ότι αφορά στο κόστος της ενέργειας. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Γι’ αυτό και λέμε ας λύσουμε το πρόβλημα άμεσα με τα 160 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να μελετήσουμε τη μονιμότερη λύση με την κάρτα πετρελαίου.

Δημοσιογράφος: Όπως οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν άτοκα δάνεια και να ανοίξει με αυτόν τον τρόπο η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Πιστεύετε ότι εκεί μπορεί να γίνει κάτι; Ζητάνε και ρυθμίσεις των δανείων που ήδη έχουν πάρει. Εκεί μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκές;

Υπουργός: Ας τα δούμε ένα-ένα γιατί δεν θα έρθει η λύση του προβλήματος που περιγράφετε, που είναι το θέμα της ρευστότητας, μόνο από τη μία πλευρά. Να πω καταρχήν για να βοηθήσουμε αυτή τη ρευστότητα τι κάνει η πολιτεία με τη μορφή των επιδοτήσεων. Οι γεωργοί μας παίρνουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις κάθε χρόνο για να ενισχυθεί αυτή τους η ρευστότητα. Για παράδειγμα πέρυσι μόνο η ενιαία ενίσχυση που παίρνουν όλοι οι αγρότες ήταν 2,2 δις ευρώ. Δεν ήταν μόνο αυτή και κακώς λένε στον κόσμο ότι πήραν μόνο αυτό το ποσό, έλαβαν δηλαδή συνολικά 3,6 δις ευρώ. Για παράδειγμα ένα από τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Τώρα το Φεβρουάριο, πέραν της ενιαίας ενίσχυσης, μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 200 εκατ. ευρώ και φοβόντουσαν οι άνθρωποι ότι δεν θα την πάρουν.

Δημοσιογράφος: Προφανώς δεν τους φτάνουν τα χρήματα κ. Τσαυτάρη για αυτό και κινητοποιούνται.

Υπουργός: Σε κανέναν δεν φτάνουν κυρία Στάη, αυτή την ώρα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσετε με κάποιο τρόπο κάποιο από τα υπόλοιπα αιτήματά μου ή με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτή τη στιγμή τις κινητοποιήσεις. Όπως ακούσαμε τους ίδιους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, γιατί λένε ότι δεν επιβιώνουν.

Υπουργός: Να μου επιτρέψετε ορθολογικά να πω τι μπορώ να κάνω και τι θα κάνω απαντώντας σε ένα - ένα από τα αιτήματά τους.

Δημοσιογράφος: Σαφώς δεν είναι μόνο δικό σας θέμα είναι κυβερνητικό.

Για τη χρηματοδότηση των ροδακινοπαραγωγών

Υπουργός: Παρόλα αυτά εγώ άκουσα τα αιτήματά τους. Ας αναφέρω το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών, που κρατούσε τους ανθρώπους στην Κουλούρα Ημαθίας για να κλείνουν το δρόμο. Γιατί έδωσαν τα ροδάκινά τους για μεταποίηση και δεν είχαν πληρωθεί από τις εταιρείες που τα παρέλαβαν και τα έκαναν κονσέρβα για να τα εξάγουν. Και πραγματικά εξάγουμε πολύ καλά τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, ιδιαίτερα στη Ρωσία και κάναμε στοχευμένη δράση για αυτή την εξωστρέφεια και θα μεταβώ κι εγώ σε λίγες μέρες με ένα κλιμάκιο στη Ρωσία για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο. Οι εταιρείες αυτές που πήραν τα ροδάκινα σε κάποιους έδωσαν χρήματα, σε κάποιους έδωσαν προκαταβολές, δεν τους ξεπλήρωσαν. Γιατί; Γιατί είχαν ζητήσει ένα δάνειο από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ τώρα ενοποιήθηκε με την Πειραιώς και πρέπει η Πειραιώς να εγκρίνει αυτό το δάνειο για δύο- τρεις μήνες, προκειμένου να πληρώσει τους γεωργούς και να πάρει μετά τα χρήματά της

Δημοσιογράφος: Αυτό μπορείτε να τους το εξασφαλίσετε εσείς;

Υπουργός: Όχι μπορούμε. Τους είπα ότι σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή της Τράπεζας για τα δάνεια, το ενέκρινε, θα το πάρουν σε μια-δυο μέρες.

Δημοσιογράφος: Πότε θα ξανασυναντηθείτε με τους εκπροσώπους των αγροτών;

Υπουργός: Κάθε μέρα συναντούμε εκπροσώπους των αγροτών, γιατί τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα. Αν πραγματικά θέλουμε να τηρήσουμε αυτό που είπαμε ότι η γεωργία πρέπει και μπορεί να γίνει πυλώνας να αναπτυχθεί ο τόπος ξανά και να περάσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο πιο άμεσος τρόπος, ο πιο γρήγορος, ο πιο μεσοβραχυπρόθεσμος να μπορεί να απασχολήσει κόσμο και να δώσει δουλειά για να φάει ο κόσμος ψωμί είναι η αγροτιά, είναι η περιφέρεια, είναι η γεωργική μας ανάπτυξη γι’ αυτό και πρέπει να την προσέξουμε, αλλά στο επίπεδο του εφικτού.