ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
γράφει η Ντάνι Βέργου |
Με αυτή τη μαρτυρία ξεκίνησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας: «Οι πολίτες βλέπουν κάθε μέρα το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς», είπε.
Επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί που διαγράφουν σημαντικές κλινικές από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ή μοιράζουν μία κλινική μεταξύ δύο νοσοκομείων που απέχουν 20 χιλιόμετρα, εσκεμμένη χαμηλή πληρότητα νοσοκομείων με σκοπό να τα κλείσουν, επισφαλείς εφημερίες για την υγεία των ασθενών, τραγικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών και πολίτες οικονομικά εξαντλημένοι σε αδιέξοδα υγείας. Τις παραπάνω επιπτώσεις από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ανέφεραν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των γιατρών και των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δ. Βαρνάβας και Στ. Κουτσιουμπέλης, εξηγώντας την πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία που έχουν προκηρύξει από κοινού για αύριο.
«Με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση οδηγούμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε υποβάθμιση, απαξίωση, διάλυση», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης.
«Οργανογράμματα φτιαγμένα στο πόδι, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ελλείψεις κάθε περιοχής», χαρακτήρισε ο Δ. Βαρνάβας τους νέους οργανισμούς (που αναθεωρούν τα πάντα από κλινικές, τμήματα μέχρι γιατρούς και νοσηλευτές) των νοσοκομείων τους οποίους ανακοίνωσε, σε απανωτά ΦΕΚ, το υπουργείο Υγείας. «Ακόμη ένα θύμα των επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών του υπουργείου Υγείας η ογκολογική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Το τμήμα που βλέπει 1.000 περιστατικά τον χρόνο εξαφανίστηκε από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα, στον οργανισμό, πουθενά», είπε ο Στ. Κουτσιουμπέλης και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στον «δογματισμό της μείωσης νομικών προσώπων και τώρα κλινικών, σύμφωνα με τον οποίο, τα 142 νοσοκομεία γίνονται 80. Τα πάντα προκειμένου να πιάσουμε τον μαγικό αριθμό 80 που προέκυψε από μια μνημονιακή διαπραγμάτευση».
Για να γίνει αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα και τη χαμηλή πληρότητα που η ίδια προκαλεί εσκεμμένα σε νοσοκομεία της χώρας», επισήμανε ο Δ. Βαρνάβας και πρόσθεσε: «Δίνει εντολή στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) να μην πηγαίνει περιστατικά στο νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”, αλλά να τα μεταφέρει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στραγγαλίζοντας το νοσοκομείο. Στη συνέχεια το αποψιλώνει από προσωπικό το οποίο μεταφέρει στο “Αττικόν”».
«Χρειάζεται σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της δυτικής Αττικής», ανέφερε ο Στ. Κουτσιουμπέλης. «Είναι μια περιοχή η οποία σήμερα διαθέτει λιγοστές κλίνες, αλλά πολύ σοβαρό δυναμικό ανάπτυξης, εάν επιθυμούμε ένα σημαντικό νοσηλευτικό ίδρυμα στη δυτική Αττική».
Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Νοσοκομειακών Γιατρών και Εργαζομένων στο ΕΣΥ απάντησαν με τον τρόπο αυτό σε προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Υγείας για χαμηλή πληρότητα του νοσοκομείου ύψους του 22%. Τώρα έχουμε τις ενοποιήσεις 661 κλινικών. Τα αποτελέσματα; «Μία παθολογική κλινική με κρεβάτια στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, με προϊσταμένη στον Πύργο και αναπληρώτρια στην Αμαλιάδα».
Οι πρόεδροι μίλησαν για υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είχαν υπολογιστεί το 2009 από κοινή επιτροπή της ομοσπονδίας και του υπουργείου Υγείας σε 4.500 σε όλη τη χώρα, από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000. Την τελευταία διετία, ωστόσο, έχουν συνταξιοδοτηθεί 1.500 γιατροί, ενώ οι επικουρικοί γιατροί είναι στο ΕΣΥ με θητεία ενός έτους. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη από 85.000 εργαζόμενους και μετρά 67.000!
Για το εφημεριακό καθεστώς που επικρατεί στο ΕΣΥ σήμερα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είπε ότι «είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς τα διαθέσιμα για τις εφημερίες των γιατρών κονδύλια του προϋπολογισμού βαίνουν διαρκώς μειούμενα».
Για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε: «Ημασταν υπέρ του ΕΟΠΥΥ, τον έχουν αφήσει στην τύχη του όμως. Είναι ένα μόρφωμα στο οποίο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πρόσθεσαν τα ελλείμματά τους». Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είναι σε πλήρη κατάρρευση και πληρώνει κατά προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς και τους ιδιώτες ιατρούς που πιέζουν χωρίς να δίνει ευρώ στα νοσοκομεία, οι λειτουργικές ανάγκες των οποίων εξαρτώνται από αυτόν. Αν δεν δοθεί ενίσχυση στον ΕΟΠΥΥ, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα».
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ο Λυκουρέντζος συνεχίζει τον «διωγμό» που ξεκίνησε ο Λοβέρδος
Παρ” όλο που ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ εξασφάλιζε στον ανασφάλιστο δωρεάν δημόσια υγειονομική περίθαλψη, οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας περίπου τα δύο τελευταία χρόνια τού τη στέρησαν.
Η εκδίωξη επιχειρήθηκε αρχικά επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου (2001) αλλά λόγω των αντιδράσεων δεν προχώρησε. Επιτεύχθηκε όμως από τον Αν. Λοβέρδο δέκα χρόνια αργότερα, ο οποίος υπερτονίζοντας το βάρος των ανασφάλιστων και των μεταναστών στο ΕΣΥ, είχε πει ότι κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που διπλασίασε σε επόμενες δηλώσεις, για να το φτάσει τελικά στα 500 εκατομμύρια τον χρόνο!
Ο νυν υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή μιλώντας τον Νοέμβριο του 2012 στη Βουλή για Ελληνες ανασφάλιστους που κόστισαν περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2012, για να συμπληρώσει ότι το 2010 η δαπάνη νοσηλείας τους ανήλθε σε περίπου 72,3 εκατομμύρια και το 2011 σε 79,7 εκατομμύρια ευρώ.
«Πριν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ο ανασφάλιστος δεν πλήρωνε στο ΕΣΥ. Υπήρχε ένα ημερήσιο νοσήλιο ύψους 80 ευρώ το οποίο συμπεριλάμβανε τα πάντα: νοσηλεία, χειρουργείο, εξετάσεις κ.λπ.», εξηγεί ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβας. Οταν κάποιος δεν ήταν ασφαλισμένος και δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει, κανείς δεν κινούσε κάποια διαδικασία. Στο τέλος του χρόνου μαζεύονταν τα απλήρωτα νοσήλια και τα διοικητικά συμβούλια αποφάσιζαν τη διαγραφή τους, προσθέτει.
Σήμερα ο ανασφάλιστος καλείται να πληρώσει στο δημόσιο νοσοκομείο 5 ευρώ στην πόρτα. Από εκεί και πέρα εάν κάνει εξετάσεις ακόμα και στα επείγοντα (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) πληρώνει συμμετοχή. Εάν χρειαστεί οτιδήποτε άλλο -χειρουργείο, νοσηλεία κ.ο.κ.- υπάρχει ο τιμοκατάλογος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων με βάση τον οποίο καθορίζεται τι θα κληθεί να πληρώσει όταν βγει από το νοσοκομείο. Προσεχώς δε, από τον Ιανουάριο του 2014 θα οφείλει επιπλέον 25 ευρώ για κάθε φορά που νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο.
Το υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει πριν από έναν μήνα πρόγραμμα που θα ξεκινούσε αυτόν τον μήνα καλύπτοντας 100.000 ανασφάλιστους τον χρόνο που χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μόνο που αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) έχουν ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να ανοίξουν τις πόρτες τους τα απογεύματα στους ανασφάλιστους. «Θα μπορούσαμε να καλύψουμε πολλούς περισσότερους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, προσφέροντας την εργασία μας δωρεάν και ζητώντας να είναι η νοσηλεία και οι εξετάσεις δωρεάν».