Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο Τουρκικός κολοσσός Dogus θέλει ν' αγοράσει Μαρίνες σε Πελοπόννησο, Λευκάδα και Κέρκυρα

Ενας από τους πλουσιότερους Τούρκους, με δυναμική παρουσία στον τομέα του τουρισμού, των ακινήτων, του κατασκευαστικού κλάδου, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των μέσων ενημέρωσης, είναι πίσω από τον όμιλο Dogus που συνήψε στρατηγική συνεργασία με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ με τεράστια προσωπική περιουσία και με όραμά του να ηγηθεί ενός ομίλου που θα κυριαρχεί στη Μεσόγειο.
Ο  όμιλος Dogus έκανε το πρώτο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του και στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Lamda Development με την εταιρεία D-Marine Investments Holding B.V.
Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην υλοποίηση στρατηγικής συμμαχίας μέσω της δημιουργίας κοινής εταιρείας, όπου θα κατέχει η καθεμία 50%, θα επενδύουν καταρχήν σε τουριστικές μαρίνες.
Η Lamda θα εισφέρει στη νέα εταιρεία τις μετοχές που κατέχει στη Flisvos Marina Holding SA και η Dogus θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας το ισόποσο σε μετρητά.
Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν επίσης συμφωνήσει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά (και δύναται να αναπροσαρμοστεί) με τύπο ο οποίος λαμβάνει υπόψη το EBITDA της εταιρείας Flisvos Marina επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας της μαρίνας τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συμμαχία των δύο μεγάλων εταιρειών δεν σταματά εδώ και αναμένεται να επεκταθεί όχι μόνο στη διεκδίκηση κι άλλων μαρινών στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλα έργα στην αγορά ακινήτων.
Οπως είπαν, άλλωστε, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, Οδυσσεάς Αθανασίου και Husnu Akhan, «εκφράστηκε η επιθυμία τους για επέκταση της συνεργασίας και σε άλλες επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού και της ανάπτυξης ακινήτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός όμιλος είχε εκδηλώσει εδώ και μερικούς μήνες την πρόθεσή του για τη διεκδίκηση τεσσάρων μαρινών, σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Πελοπόννησο και Αττική.
Ο Όμιλος Εταιρειών Dogus, που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών.
Αποτελείται από 150 εταιρείες, ανθρώπινο δυναμικό που υπερβαίνει τους 30.000 εργαζομένους και επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την αξία των εμπορικών του σημάτων όχι μόνο στη Τουρκία αλλά και σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, Garanti Bank, έχει στην ιδιοκτησία του 4 τηλεοπτικά δίκτυα το NTV και STAR, NTV Spor και CNBC, ενώ είναι είναι ο διανομέας όλων των οχημάτων του ομίλου Volswagen στην Τουρκία.
Επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης όπως «Nusr-Et», «Lacivert», «Κiva» και τα τουρκικά Starbucks, όπως τα αποκαλούν οι γείτονές μας, που έχουν την ονομασία «Kahve Dunyasi».
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Φερίτ Σαχένκ, έχει εξαιρετικές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει στηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Νταϊάνα Σαχένκ και έχουν μία κόρη. Η μεγάλη αγάπη του -εκτός από την οικογένεια και τον όμιλό του- είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Φενερμπαχτσέ.