«Ο καιρός της σοκολάτας» είναι μια συλλογή διηγημάτων από τα χρόνια της Κατοχής – Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μια συλλογή συγκλονιστικών ιστοριών που έχει ζήσει -παιδί τότε- η συγγραφέας.
*Η τρελή των Εξαρχείων
Η κυρά Αυγούστα είναι ο φόβος κι ο τρόμος όλων των πιτσιρικάδων που ζυρά Αυγούστα”!*Η τρελή των Εξαρχείων
Πώς να μην την φοβηθείς την κυρά Αυγούστα; Έτρωγε, λέει, παιδιά! Το μάτι της άγριο, τα μαλλιά της βαμμένα φτερό κοράκου, η μύτη γαμψή, στην πλάτη καμπούρα και τα ρούχα της κουρελιασμένα και βρώμικα να σέρνονται μέχρι κάτω.
Η παιδική φαντασία οργίαζε, όμως η κυρά Αυγούστα ήταν απλά η τρελή της γειτονιάς ή πάλευε για την λευτεριά της πατρίδας;
*Η ξύλινη κασετίνα
Μια ξύλινη δίπατη κασετίνα, όμοια με του αδερφού της, που βρίσκει η συγγραφέας μια Κυριακή πρωί στο Μοναστηράκι, είναι το έναυσμα για να θυμηθεί η συγγραφέας και να μας διηγηθεί την ιστορία του Ασπρούλη, το πολυαγαπημένο κάτασπρο κουνελάκι που αναφέρεται και στο “Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια”.
*Οι καραμέλες
Άραγε στο λόφο του Στρέφη θα μπορούσε να φυτρώσει ένα καραμελόδεντρο;
Η ηρωίδα του βιβλίου,θυσιάζει το πολυτιμότερο απόκτημά της ελπίζοντας πως έτσι θα φυτρώσει ένα καραμελόδεντρο που θα μπορεί να…
και τότε θα έτρωγα χούφτες-χούφτες τις καραμέλες που ποτέ δε θα τελείωναν, θα έτρωγε και ο αδερφός μου, θα έτρωγαν και οι “αθλητές” – πρώτος-πρώτος ο Μίλων, ύστερα ο Ιορδάνης, ο Λεωνίδας, οι άλλοι…
*Ο αθάνατος τσαγκάρης
Ο κυρ Κώστας ο τσαγκάρης που προσπαθεί όλη μέρα να μπαλώσει ή να μεταποιήσει τα παπούτσια της γειτονιάς, να βολέψει τους πελάτες του στα χρόνια της Κατοχής, είναι ένας άνθρωπος με το άλφα κεφαλαίο. Είναι ένας άνθρωπος που νιώθεις τιμή σου που τον “γνώρισες” έστω και μέσα από αυτό το καταπληκτικό διήγημα της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου.
*Τα δάκρυα της δασκάλας
Ο αγώνας των δασκάλων και η αυταπάρνησή τους στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο σ’ αυτό το διήγημα.
*Ο θείος από το φεγγάρι
Όταν είσαι 5 χρονών ζεις στην Αθήνα και δεν έχεις δει ποτέ σου τους συγγενείς σου που ζουν στις Σέρρες, μπορεί να νομίζεις ότι είναι τόσο μακριά όσο το φεγγάρι. Και τι καλύτερο για δώρο μπορεί να φέρει ο θείος από το φεγγάρι, από ένα κομμάτι δυσεύρετης τότε σοκολάτας.
*Ο κατάσκοπος Παναγιώτης
Ο Παναγιώτης ήρθε στο σπίτι μας την τελευταία παραμονή Χριστουγέννων της Κατοχής, στις 24 Δεκεμβρίου του 1943. Ποιος ήταν ο Παναγιώτης;
Ένας κούκλος διαφορετικός απ’ ό,τι είχε δει ή και ονειρευτεί η μικρή Λότη. Ένας κούκλος κοκκάλινος, γαλανομάτης, που κουνούσε τα χέρια του, τα πόδια του μα και το κεφάλι.
Ένας κούκλος που έβαλε σε κίνδυνο όλη την οικογένεια μιας και οι Ναζί πίστευαν – χωρίς να τον έχουν δει – πως ήταν κατάσκοπος.
*Ο μπαρμπά-Θωμάς και τα παγόνια
Ο μπαρμπά-Θωμάς, ο φύλακας στο λόφο του Στρέφη, φρόντιζε με αυταπάρνηση τα φυτά, τα δέντρα, τα ζωάκια του λόφου.
Ήταν πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος, είχε πάντοτε μια καλή κουβέντα, μια καλή πράξη, μια καλή συμβουλή για τα παιδιά που έπαιζαν στο λόφο.
*Τα πράσινα μανίκια κι ο καιρός της σοκολάτας
Η συγγραφέας και, σ’ αυτό το βιβλίο, πρωταγωνίστρια μας μιλάει για τη γνωριμία της με την τραγουδίστρια Σοφία Βέμπω, που ήταν βαθιά ανθρώπινη και καταλάβαινε ότι τις δύσκολες μέρες της Κατοχής τα παιδιά δεν έπαυαν να είναι παιδιά.
Η Σοφία Βέμπω λοιπόν, κερνάει μια πλάκα σοκολάτα υγείας τη μικρή Λότη, κι όπως την κρατούσε αγκαλιά, τα μάτια της Λότης στάθηκαν στα πράσινα μανίκια που φορούσε η τραγουδίστρια.
Μας υποδέχτηκε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο κι εμένα μου φάνηκε σαν νεράιδα – περίεργη νεράιδα ωστόσο, μελαχρινή και πολύ ανθρώπινη, όχι σαν τις ξανθές και αέρινες που έβλεπα σε βιβλία με ζωγραφιές.
Έμεινα να την κοιτάζω εκστατική. Φορούσε – το θυμόμουν ολοζώντανα – μια πράσινη μπλούζα με φαρδιά, μακριά μανίκια. Με πήρε αγκαλιά, μου έδωσε ένα ολόζεστο φιλί…
*Ένα σοκολατάκι για μια μικρή τραγουδίστρια
Δυο χρόνια μετά από τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα…
“ένα τσούρμο μασκαρεμένα παιδιά ποζάρουν χαμογελαστά στην φωτογραφία που βρήκα σ’ ένα συρτάρι με πράγματα παλιά πριν από λίγο καιρό”.
Η μικρή μαχαρανή τραγουδά και μαγεύει τους συμμαθητές και τους δασκάλους της.
Η μικρή Λότη ντυμένη κοκκινοσκουφίτσα, της προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο είχε πάνω της: το τελευταίο της σοκολατάκι.
Το κορίτσι που μάγεψε με την φωνή της το σχολείο, έγινε πανελληνίως γνωστή ως Φλέρυ Νταντωνάκη.