Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για Marfin και Ιανό

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του εμπρησμού της Marfin.
Νωρίτερα, είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το κατά πόσο θα έπρεπε να κριθεί προφυλακιστέος και το θέμα είχε παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο.
Επίσης, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους ο ύποπτος για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου «Ιανός», καθώς οι μάρτυρες που κλήθηκαν στον ανακριτή δεν τον αναγνώρισαν.
Στον πρώτο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,της συμμετοχής σε διαδηλώσεις και η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα σε τακτά διαστήματα.
 O ίδιος φέρεται να αμφισβητεί τα στοιχεία της δικογραφίας, τόσο το φωτογραφικό υλικό, όσο και την ανώνυμη επιστολή που τον «έφερε» κατηγορούμενο για τον εμπρησμό της Marfin.
 Υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε από την Αστυνομία με μια ανώνυμη επιστολή πολίτη, που,όπως αναφέρει, είναι ανίσχυρη νομικά.
 Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος και άλλα δύο άτομα που κατονομάζονται, ήταν «επικεφαλής» των επεισοδίων στην Κερατέα και «μπροστάρηδες στο κάψιμο της τράπεζας».
 Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει πως ο ανακριτής της υπόθεσης έλαβε αρνητική απάντηση όταν ζήτησε, τον περασμένο Νοέμβριο από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ),να ταυτοποιήσει φωτογραφίες του με αυτήν του μασκοφόρου δράστη του εμπρησμού.
 Ο κατηγορούμενος επικαλείται φωτογραφίες του από κάμερες ασφαλείας, στις οποίες φαίνεται στις 13.44 μ.μ. της ημέρας εκείνης, να βρίσκεται στην Ομόνοια και να φορά διαφορετικά ρούχα από αυτά που φορά σε φωτογραφίες ο δράστης, στις 14.00 μμ έξω από την Marfin.
 Από τους έξι αστυνομικούς που έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων,ένας μόνο φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά και ο σωματότυπος του κατηγορουμένου μοιάζουν με αυτά του δράστη.

                                               Για το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ :
 Ο δεύτερος ύποπτος, αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας,κατοχής εκρηκτικών και έκρηξης που, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που είχε προηγηθεί της Marfin.
 Στον κατηγορούμενο που είναι 32 ετών,ομογενής απο το Καζακστάν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης, δύο φορές τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.
 Ο 32χρονος αρχικά αναγνωρίστηκε από υπάλληλο του βιβλιοπωλείου να έχει ομοιότητες με έναν από τους δράστες της επίθεσης,με βάση φωτογραφίες της αστυνομίας από το πλήθος των διαδηλωτών.
 Στην συνέχεια, όμως,όταν στον εν λόγω υπάλληλο επιδείχθηκαν φωτογραφίες του 32χρονου κατέθεσε ότι δεν τον αναγνωρίζει.
Το ίδιο συνέβη και με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος, αρχικά από φωτογραφίες πλήθους, έδωσε πιθανότητα «70%» να είναι δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο ο 32χρονος, αλλά εκ των υστέρων δεν τον αναγνώρισε.