Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κατεβάζουν τους μετανάστες απ΄το τρένο

«Ολοι οι ξένοι έξω» ακούστηκε από το μεγάφωνο στο σταθμό Αττικής του ΗΣΑΠ, σοκάροντας τους επιβάτες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν διατάχτηκε καν ΕΔΕ, αλλά μια απλή επιτροπή θα διερευνήσει το θέμα
Σε περίεργη τροχιά κινείται τελευταία ο ΗΣΑΠ, καθώς οι οδηγοί του φαίνεται ότι αναλαμβάνουν και τη διενέργεια φέις κοντρόλ, πετώντας έξω από τα τρένα όσους δεν έχουν φάτσα της αρεσκείας τους, είναι ξένοι ή κρατούν ακορντεόν.

Την περασμένη Δευτέρα, στις 8.20 μ.μ., ενώ ο συρμός του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση την Κηφισιά έκανε στάση στον σταθμό Αττική, ακούστηκε από τα μεγάφωνα του σταθμού τρεις φορές η ανακοίνωση που πάγωσε πολλούς επιβάτες: «Ολοι οι ξένοι έξω από το τρένο».
Το περιστατικό καταγγέλθηκε επωνύμως στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, ο νεοσύστατος φορέας για τα μέσα σταθερής τροχιάς), που, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας στο left.gr, συγκρότησε χθες τριμελή επιτροπή έρευνας.
«Σταμάτησε το τρένο στην Αττική και ακούστηκε τρεις φορές από τα μεγάφωνα του τρένου η ανακοίνωση «Ολοι οι ξένοι έξω από το τρένο».
Δεν έκανε κανένας καμία κίνηση και ύστερα από λίγο έκλεισαν οι πόρτες και το τραίνο έφυγε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αθανάσιος Ροδόπουλος, που είχε καταγγείλει το περιστατικό προχθές το μεσημέρι με email στη ΣΤΑΣΥ.

Κανείς από την εταιρεία δεν επικοινώνησε μαζί του, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Ωστόσο, η εταιρεία, που δεν έκρινε σκόπιμο να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, συγκρότησε χθες το απόγευμα επιτροπή, με τη συμμετοχή του διευθυντή Κίνησης, που θα εξετάσει μεταξύ άλλων τον οδηγό του συρμού, την εικόνα και τον ήχο από τις κάμερες ασφαλείας της αποβάθρας και το προσωπικό φύλαξης που είχε βάρδια την ώρα του περιστατικού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το περιστατικό επιβεβαιώνουν και άλλοι μάρτυρες.
«Αν έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό, είναι κατακριτέο από το σωματείο μας. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι αγαθό που δικαιούται να χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, είτε είναι Ελληνες είτε αλλοδαποί.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κάνει διαχωρισμούς ποιος το χρησιμοποιεί», μας είπε ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό.

Αναρωτιέται πάντως κανείς τι δρόμο θα είχε πάρει η υπόθεση αν δεν υπήρχε η δημοσιοποίηση της καταγγελίας. «Μέσα σε λίγα χρόνια, έχουμε περάσει από μια κοινωνία όπου ντρεπόταν κάποιος να πει ότι είναι ρατσιστής σε μια κοινωνία όπου κρυβόμαστε εμείς, οι μη φασίστες. Δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν ανεγκέφαλο που πήρε το μικρόφωνο και είπε όσα είπε, όσο τις πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή φτωχοποίηση. Κατήγγειλα το περιστατικό γιατί νομίζω ότι ο καθένας έχει καθήκον να κάνει ό,τι μπορεί για να πολεμήσει αυτή την κατάσταση. Η αδράνεια είναι αυτό που θα μας πάει πίσω», λέει ο κ. Ροδόπουλος.

                     «Εσύ με το μωρό και το ακορντεόν, βγες έξω»
Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό εκτροχιασμού του ΗΣΑΠ σε περίεργες ατραπούς διακρίσεων των πολιτών.
Τουλάχιστον πέντε περιστατικά έχουν καταγγελθεί επωνύμως στην «Εφ.Συν.» από ανθρώπους που είδαν και άκουσαν οδηγούς να απειλούν ότι δεν θα θέσουν σε κίνηση τους συρμούς αν δεν κατέβουν από το τρένο επιβάτες που έδιναν την εντύπωση στους οδηγούς ότι επαιτούσαν.

Το ένα από τα περιστατικά συνέβη χθες στις 3.30 μ.μ. στον σταθμό Καλλιθέα, στον συρμό με κατεύθυνση προς Κηφισιά. «Παρακαλείται ο μικρός που παίζει ακορντεόν να κατέβει από το τρένο», είπε ο οδηγός από τα μεγάφωνα του συρμού.
Κι αυτή ήταν η ευγενική εκδοχή...
Σε άλλο περιστατικό, η ευγένεια είχε πάει περίπατο: «Εσύ με το μωρό και το ακορντεόν, βγες έξω». Μάλιστα, στα μέσα Φεβρουαρίου, στην Ομόνοια, ο οδηγός δεν περιορίστηκε στην ανακοίνωση από το μικρόφωνο, αλλά βγήκε από το βαγόνι του και ζήτησε επιτακτικά να βγουν έξω δύο μικρά παιδιά 9 και 13 ετών, που μόλις είχαν μπει στο βαγόνι.
Ο λόγος; Το χρώμα του δέρματός τους και το ακορντεόν που κρατούσε το ένα παιδί.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ Κ. Δήμας δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού ασφαλείας και φύλαξης των σταθμών, οι οδηγοί είναι επιφορτισμένοι να διώχνουν τους επαίτες, παρ' όλο που αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της εταιρείας απαγορεύεται η επαιτεία.
Επικαλέστηκε μάλιστα λόγους προστασίας των ίδιων των επαιτών, καθώς «το 80% αυτών είναι πορτοφολάδες», είπε, που τους κυνηγούν οι επιβάτες με αποτέλεσμα να πηδούν στη γραμμή και να καθυστερεί ο συρμός ή να εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού.

Για το καλό των θυμάτων του, λοιπόν, ο κοινωνικός ρατσισμός…

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ρεπορτάζ:Δημήτρη Αγγελίδη - Διαλεκτής Αγγελή