Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο Θάνατος του Τσάβες οφείλεται στη CIA;

Λίγες μέρες μετά την είδηση θανάτου του προέδρου Τσάβες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοινώσε ότι θα διενεργήσει επίσημη έρευνα για να εξετάσει τους ισχυρισμούς εκείνους που φέρονται να αποδίδουν την επάρατο νόσο του προσφάτως θανόντος προέδρου σε πιθανή δηλητηρίαση του από πράκτορες ξένων συμφερόντων.   
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τις παραπάνω εικασίες ως μια χαρακτηριστική περίπτωση συνωμοσιολογίας που ταιριάζει στην «κληρονομιά» Τσάβες, μέσω της οποίας το διάδοχο καθεστώς του αποσκοπεί να καλλιεργήσει ξενοφοβικά σύνδρομα στο λαό της Βενεζουέλας, αποπροσανατολίζοντας τον από τα καίρια προβλήματα της καθημερινότητας του. Παρόλα αυτά, ο νυν Πρόεδρος Νικόλας Μαντούρο είναι διατεθειμένος να φέρει εις πέρας την διενέργεια της παραπάνω έρευνας καθώς η αποπεράτωση της αποτελούσε προσωπική επιθυμία του Τσάβες, από την στιγμή που πληροφορήθηκε για την ασθένεια το 2011.

Συγκεκριμένα, ο Μαντούρο δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας Telesur ότι «ο λαός της Βενεζουέλας έχει την διαίσθηση πως ο Πρόεδρος Τσάβες δηλητηριάστηκε από εκείνες τις σκοτεινές δυνάμεις που τον θεωρούσαν εμπόδιο στα δολερά σχεδία τους εναντίον της πατρίδας του». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μαντούρο, στην σχετική έρευνα θα λάβουν μέρος και αρκετοί ξένοι επιστήμονες για να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των πορισμάτων της.

Ειδικότερα ο πρόεδρος Μαντούρο τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να κατονομάσει κάποιος πιθανούς ενόχους για τον πρόωρο θάνατο του Τσάβες αλλά τόνισε πως είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα κατάλληλα εργαστήρια που εξειδικεύονται στην παράγωγη τέτοιων ασθενειών. Και ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Τσάβες παρουσίασε ένα τύπο καρκίνου πρωτόγνωρο για τα ιατρικά δεδομένα κάτι που ενισχύει τις ενδείξεις πως έπεσε θύμα μιας καλοστημένης δολοφονικής επιχείρησης με πολύ σύγχρονα μέσα βιολογικού πολέμου». Ο Μαντούρο έφτασε στον σημείο να συγκρίνει τις παραπάνω υποψίες για τον «μυστηριώδη» θάνατο του προέδρου Τσάβες με τα σενάρια εκείνα που παρουσιάζουν την περίπτωση απώλειας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ως πράξη των μυστικών ισραηλινών υπηρεσιών.

Ο 50χρονος Μαντούρο αποτελεί την προσωπική επιλογή διαδοχής του Τσάβες και θα είναι ο τρέχων υποψήφιος του ομωνύμου καθεστώτος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις 14 Απριλίου. Προφανώς, η επικοινωνιακή του πολιτική επικεντρώνεται στην πολιτική παρακαταθήκη του ονόματος Τσάβες και αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του βαρύτατου κλίματος εθνικής τραγωδίας που έχει αποφέρει η απώλεια του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση επιδιώκει να παρουσιάσει τον Μαντούρο ως ένα μετρίων δυνατοτήτων υποψήφιο που εκμεταλλεύεται στυγνά την μνήμη του προέδρου Τσάβες για καθαρά εκλογοθηρικούς σκοπούς.

Ο συνυποψήφιος του Ενρίκε Καπρίγιας υποστηρίζει πως πρέπει να αφήσουν τελείως έκτος των προεδρικών εκλογών το όνομα Τσάβες, σεβόμενοι τόσο την οικογένεια όσο και την μνήμη του. Βεβαια, σχετικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν το θάνατο του πρώην προέδρου, έδιναν ήδη στο Μαντούρο έναντι του Καπρίγιας ένα προβάδισμα της τάξεως των 10 ποσοστιαίων μονάδων, τόσες σχεδόν με όσες έχασε ο Καπριγιάς από τον Πρόεδρο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Το κλίμα μεταξύ των δυο υποψήφιων είναι αρκετά βεβαρυμμένο λόγω αρκετών αλληλοκατηγοριών ιδίως σε ζητήματα πολίτικου ήθους. Ο μεν Καπρίγιας κατηγορεί τον Μαντούρο πως ο τελευταίος και αρκετά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τσάβες γνώριζαν για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του θανόντος Προέδρου και επέλεξαν να αποκρύψουν την αλήθεια από το εκλογικό σώμα.

Υπερασπιζόμενη τον Μαντούρο, η κόρη του προέδρου Τσάβες δημοσίευσε μια επιστολή στην οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση και ιδιαιτέρα τον Καπρίγιας ότι αυτός είναι που χρησιμοποιεί την υπόθεση υγείας του νεκρού πατερά της κατά τρόπο ψευδή και για μικροπολιτικά οφέλη, μη επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό για την απώλεια της οικογένειας της.

Σε αυτήν την ευθεία επίθεση εναντίον του, ο Καπρίγιας ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμιά πρόθεση να προσβάλει την οικογένεια Τσάβες και αντιπαρέβαλε πως σε αντίθεση με όσα του καταλόγισαν, εκείνου η οικογένεια έχει υποστεί βαρύτατη ατίμωση όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκάλεσαν «Ναζί» και «Φασίστα» ενώ οι προπαππούδες του, εβραϊκής καταγωγής, έχουν εκτελεστεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

πηγή: DailyBeast