Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Ν. Παπαβασιλέιου)

                                                          ΕΙΣΗΓΗΣΗ:
Σχεδόν 15 χρόνια μετά την ίδρυση του ΧΥΤΑ Κιάτου ο Δήμος Σικυωνίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικό σημείο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα είναι ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα στην περιοχή και είναι πλέον ανάγκη να βρεθεί μια οριστική λύση για την επίλυση του πέρα από δογματισμούς, προκαταλήψεις αλλά και με πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης. Στην φάση λοιπόν των προτάσεων γι αυτό το επίμαχο ζήτημα, προτείνουμε στο σώμα τις εξής λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

1) Αεριοποίηση
Η θερμική επεξεργασία των σύμμεικτων ΑΣΑ περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες μετατροπής του περιεχομένου τους σε αέρια, υγρά και στερεά προϊόντα µε ταυτόχρονη ή συνεπακόλουθη αποδέσμευση θερμικής ενέργειας. Πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν περισσότερη ενέργεια από την ίδια ποσότητα καυσίμου απ' όση θα ήταν δυνατή με την απευθείας καύση! Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του διαχωρισμού των διαβρωτικών συστατικών (στάχτη) από τα τροποποιημένα καύσιμα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερες θερμοκρασίες καύσης σε π.χ. μπόιλερ, αεροστρόβιλους, μηχανές εσωτερικής καύσης, κυψέλες καυσίμων. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ικανές να μετατρέψουν αποδοτικά την ενέργεια σε υγρά ή αέρια καύσιμα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι κοστοβόρα σχετικά με άλλες λύσεις και συνεχώς εξελίσσεται. Για να είναι βιώσιμη χρειάζεται η αξιοποίηση του συνθετικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος. Έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Δήμο και θεωρητικά μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα είδη των αποβλήτων, μετά από προεπεξεργασία, όπως το λιοζούμι και η λυματολάσπη. Η θερμική απόδοση του συστήματος μας δίνει την δυνατότητα να θερμάνουμε οικισμούς όπως το Μούλκι και η πόλη του Κιάτου αλλά και δημόσια κτίρια και σχολεία. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν εκπέμπει επιβλαβείς ουσίες και το στερεό υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό ασφαλτόστρωσης και σε οικοδομικά υλικά.

2) Εγκατάσταση Μηχανικής Διαλογής και Μεγιστοποίησης
Η Μηχανική Διαλογή και Κομποστοποίηση αποτελεί μια σημαντική μέθοδο διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ειδικά στη Γερμανία και στην Αυστρία ο διαχωρισμός των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων με μηχανικά μέσα και η κομποστοποίηση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος εφαρμόζονται ήδη συστηματικά για περίπου τρεις δεκαετίες και οι διάφορες τεχνολογίες έχουν ήδη αξιολογηθεί στην πράξη.
Αυτή η δοκιμασμένη τεχνολογία σχετικά πιο φθηνή, πιο οικολογικά ορθή, σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται και με την εισήγηση των συναδέρφων στο θέμα την διαχείρισης των απορριμμάτων. Η παρούσα διαδικασία, όπως και η προηγούμενη, θέλει μια εντατική συμμετοχή των πολιτών τόσο στην "εξάντληση" της ανακύκλωσης πριν την μηχανική διαδικασία αλλά και εκτεταμένα δίκτυα κομποστοποίησης. Η παρούσα μονάδα δεν θα χρειαζόταν καν πρόσθετες επενδύσεις για την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων καθώς στην Κορινθία υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλες ιδιωτικές μονάδες αναερόβιας χώνευσης οργανικών αποβλήτων. Δεν λύνει όμως συνολικά το πρόβλημα καθώς παραμένει το μεγάλο ζήτημα του κατσιγάρου και της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.
Αναμφισβήτητα μια εκτεταμένη μονάδα διαλογής που "εξαντλεί" τον βαθμό ανακύκλωσης είναι πιο εύληπτη από την κοινωνία από ότι οι μονάδες αεριοποίησης κτλ. Η αεριοποίηση όμως, αν και ακριβή τεχνολογία, μας δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες εγκαταστάσεις να λύσουμε πολλά περισσότερα προβλήματα στον Δήμο Σικυωνίων και στην ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου, προς το παρόν, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η σύμπραξη με ιδιώτες σε όλες τις μορφές (παραχώρηση, κοινοπραξία , εταιρία ειδικού σκοπού), τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοια συνεργατικά σχήματα υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Νίκος Παπαβασιλείου
Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ανάπτυξη
Περιφερειολόγος