Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ.

Τα ονομαζόμενα σκουπίδια η αστικά στερεά απορρίμματα ΑΣΑ έχουν αξία, διότι αποτελούν η πρώτες ύλες η ενδιάμεσα προϊόντα , που η επεξεργασία τους μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Τα ΑΣΑ λοιπόν αποτελούν πλούτο που ανήκει στους πολίτες στους δημότες του κάθε δήμου που τα παράγει.
Έργο της επιτροπής ήταν να μελετήσει να ψάξει και να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο την καλύτερη μέθοδο διαχείρισης των σκουπιδιών. Να παρουσιάσει μια διαχείριση πρώτα απ όλα φιλική στο περιβάλλον στον άνθρωπο και εάν είναι δυνατόν να μην μας επιβαρύνει οικονομικά.
Εδώ και πολλές δεκαετίες οι επιστημονικές έρευνες , καθώς και πρακτικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι η μείωση –πρόληψη μέρους των ΑΣΑ που μπορεί μετά από επισκευή- επεξεργασία, η ανακύκλωση άλλων τμημάτων των ΑΣΑ π.χ. χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, διάφορα μέταλλα να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προ:όντων ,άρα στην δημιουργία εσόδων. Ακόμα σε νέα προϊόντα μπορούν να οδηγήσουν και η κομποστοποίηση –λιπασματοποίηση των οργανικών ΑΣΑ.

Η ανάγκη λοιπόν αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούσαν οι ΔΑΔΑ και εν μέρη οι ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την δυνατότητα των ΑΣΑ να οδηγήσουν σε νέο πλούτο με άλλες μεθόδους διαχείρισης είναι επόμενο να έχει στραφεί πλέον και η ιδιωτική πρωτοβουλία προς την διαχείριση των ΑΣΑ. Αυτό για τους Δήμους θα σημάνει απώλεια των όποιων εσόδων και παράλληλα νέο κόστος.
Η μέθοδος που προτείνει η επιτροπή στο δημοτικό συμβούλιο είναι αυτή που εδώ και λίγα χρόνια αποδέχθηκε θεσμικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η καλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ από κοινωνική –οικονομική- και περιβαλλοντική άποψη είναι αυτή που στηρίζεται σε τρείς άξονες με την εξής ιεράρχηση:

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΜΕΙΩΣΗ ( Εδώ έχουμε να κάνουμε με συνεχή ενημέρωση προς τους πολίτες)

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ (Εδώ μπορούμε να δούμε χώρους δημοτικούς ανταλλαγής –και απόθεσης αντικειμένων, ρούχων κλπ που μπορεί κάποιος να αφήσει η να ανταλλάξει.)

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (Άρα εδώ μιλάμε για δημιουργία ΚΔΑΥ του Δήμου η ακόμα ένα ΚΔΑΥ με την συνεργασία και άλλων Δήμων π.χ. ένα σε επίπεδο Ν. Κορινθίας που σημαίνει έσοδα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε από το ΕΣΠΑ για την δημιουργία του).

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣ (Άρα εδώ μπορούμε να απορροφήσουμε μεγάλες ποσότητες οργανικών σκουπιδιών και κλαδέματα. Παράλληλα παράγουμε κομπόστ –λίπασμα και άλλα προϊόντα )

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ (Εδώ μιλάμε για σημεία που μπορούμε να συγκεντρώνουμε μπαταρίες –λάδια λιπαντικά –τηλεοράσεις-πλυντήρια και διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.)

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΑ (Άρα εδώ λύνουμε και το πρόβλημα παράτασης ζωής του υπάρχοντα ΧΥΤΑ).

Τέλος η υπάρχουσα σημερινή κατάσταση με τις χωματερές τους ΧΥΤΑ έτσι όπως λειτουργούν και με την μελλούμενη λύση από την περιφέρεια όποτε και αν γίνει μέσω της ιδιωτικοποίησης που θα οδηγήσει στην καύση μας βρίσκει αντίθετους.

Η Επιτροπή είναι σε θέση να δώσει ακόμα αναλυτικότερες οδηγίες σε κάθε ένα από τα στάδια που αναφέραμε και ονομάσαμε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                                  Τα Μέλη
 Ευάγγελος Χουσελάς                                                 Αντώνιος Μπάτσος
                                                                                       Κων/νος Σπανός