Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βρετανία: «Άρωμα» τρομοκρατίας σε επίθεση με ένα νεκρό στο Λονδίνο

Θανάσιμη επίθεση με ματσέτα, μαχαίρι μεγάλου μεγέθους το οποίο χρησιμοποιείται σε χώρες με τροπικό και υποτροπικό κλίμα, δέχθηκε άνδρας στο προάστιο Γούλγουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να τραυματίζει με πυρά τους δύο φερόμενους ως δράστες.
Αυτόπτης μάρτυρας χαρακτηρίζει την επίθεση που σημειώθηκε σε προάστιο του νοτιοανατολικού Λονδίνου, ως σκηνή βγαλμένη από ταινία.
Ο τοπικός βουλευτής Νικ Ρέινσφορντ δήλωσε ότι ο θανών ήταν στρατιώτης ο οποίος υπηρετούσε σε στρατόπεδο του Γούλγουιτς, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της συγκεκριμένης πληροφορίας.
 Σύμφωνα με το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να αντιμετωπίζει το περιστατικό ως επίθεση η οποία πιθανώς να έχει σχέση με τρομοκρατία.
 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε το περιστατικό «πραγματικά σοκαριστικό», ενώ σε νέες δηλώσεις του, λίγο μετά τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), έκανε λόγο για «βάρβαρη επίθεση» για την οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχε τρομοκρατικό χαρακτήρα.
 Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση στο Γούλγουιτς από δύο άτομα, τα οποία στη συνέχεια δέχθηκαν τις σφαίρες των αστυνομικών οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο.
 Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης αντίστοιχων κρίσεων για να εξεταστεί το περιστατικό.
 Έχει ζητηθεί επίσης ενημέρωση τόσο από το διοικητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, όσο και από το επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MI5.
 Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο BBC, έκαναν λόγο για «βάσιμες υποψίες» περί τρομοκρατίας, ενώ πολιτικός συντάκτης του δικτύου έκανε λόγο για ύπαρξη μαρτυριών ότι οι άνδρες οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση ακούστηκαν να φωνάζουν Αλλάχου Ακμπάρ (Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος).
 Σε μήνυμά του στο Twitter, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε την επίθεση σαν «αρρωστημένη, αποτρόπαια και ασυγχώρητη πράξη βίας». Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σημείο της επίθεσης, ενώ δύο ακόμη οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η βασίλισσα Ελισάβετ κρατείται ενήμερη για τις εξελίξεις, ενώ τον αποτροπιασμό όλου του βρετανικού έθνους όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβάντος προέβλεψε, με μήνυμά του στο Twitter, και ο αρχηγός των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.