Περίεργες τακτικές που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριμένων αναδόχων σε διάφορους διαγωνισμούς ανάθεσης μελετών ή και υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), ύστερα από αναφορές εταιρειών και μελετητών.
Μάλιστα ο Σύνδεσμος έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Αγρινίου, Δήμος Νεμέας, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) που διενεργούν τους παραπάνω διαγωνισμούς, αλλά και το ΥΠΕΚΑ, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ (στον τομέα της διαχείρισης λυμάτων).Σύμφωνα με τις αναφορές, κατ’ επανάληψη παρουσιάζεται το εξής ζήτημα: αναδεικνύεται πρώτο στην τεχνική βαθμολογία υποψήφιο σχήμα το οποίο, μετά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αποδεικνύεται ότι έχει δώσει την μικρότερη έκπτωση (ή μια από τις μικρότερες).
Ταυτόχρονα, άλλο υποψήφιο σχήμα λαμβάνει στην τεχνική βαθμολογία βαθμό που το κρατά οριακά στον διαγωνισμό. Κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών διαπιστώνεται ότι το δεύτερο αυτό σχήμα έχει υποβάλει ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά (με έκπτωση της τάξης του 90%, όταν οι περισσότερες εκπτώσεις κινούνται περί το 50–60%).
Σύμφωνα με τον ΣΕΓΜ, το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν απουσίαζε το δεύτερο σχήμα, με την πολύ χαμηλής ποιότητας τεχνική προσφορά και την ασυνήθιστα χαμηλή οικονομική προσφορά, το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις, διαφορετικό και δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί ανάδοχος το πρώτο σχήμα.
Στη θέση του θα αναδεικνύονταν άλλα υποψήφια σχήματα με ποιοτικές τεχνικές, αλλά ταυτόχρονα χαμηλότερες οικονομικές προσφορές.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, φαίνεται ότι η συμμετοχή του δεύτερου σχήματος με την περίεργη προσφορά, πρακτικά διευκολύνει την ανάδειξη του πρώτου σχήματος ως αναδόχου.
Ακόμα περισσότερο, αυτό που κυρίως εκθέτει τη διαδικασία είναι ότι στις δύο αυτές θέσεις εναλλάσσονται κατά βάση συγκεκριμένα μελετητικά σχήματα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών που υπονομεύουν την αξιοπιστία του διαγωνισμού.
Οι αναφορές του ΣΕΓΜ αφορούν τους εξής διαγωνισμούς:
-Μελέτη ολοκλήρωσης αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλιμνίων οικισμών
Τριχωνίδας (Δήμος Αγρινίου).
-Προμελέτη, ΜΠΕ και τεύχη δημοπράτησης ΕΕΛ οικισμού Νεμέας (Δήμος Νεμέας).
-Μελέτη παραλλαγών λόγω κατολισθήσεων στην Ε.Ο. Ζαχάρως – Αρήνης προς Αρτέμιδα και Μάκιστο (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Επίσης, ο ΣΕΓΜ εκτιμά ότι ανάλογα δεδομένα ενδέχεται να υπάρχουν και σε διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα:
-Τεχνικός σύμβουλος για το έργο: Δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ Δήμου Σπετσών (Περιφέρεια Αττικής) και
-Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο: Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων Μενιδίου (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Τέλος, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που ο μελετητικός κλάδος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανόρθωση της χώρας, ο ΣΕΓΜ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε πρακτικές που οδηγούν στην προσβολή των αρχών της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, του υγιούς ανταγωνισμού και πιθανότατα δημιουργεί απώλεια πόρων για το Δημόσιο.