Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πάνος Κατσιμίχας: Κύριε Αντώνη, κάνε κάτι γρήγορα και μην μπερδεύεις την αποφασιστικότητα με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις του Πάνου Κατσιμίχα, όπως αποτυπώθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη…Σοφία Διγενή-Κολιοτάση και δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Real News της Κυριακής 14 Ιουλίου.  
Ανάμεσα στα λεγόμενα του ξεχωριστού τραγουδοποιού, τα πρώτα χρόνια του Χάρη και του Πάνου στο χώρο της δισκογραφίας, το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι φίλοι του από το χώρο του τραγουδιού, τα μελλοντικά σχέδιά του και αρκετά άλλα.
Ξεχωρίσαμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία:
Όλα όσα ζήσατε μέσα στη μουσική διαδρομή πώς θα τα χαρακτηρίζατε;
Υπάρχει ένα άσμα που λέει διάφορα, μπλα μπλα μπλα, και καταλήγει: «Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες»....
Όταν γυρίσαμε, έπειτα από χρόνια ξενιτιάς, στην Ελλάδα βρεθήκαμε ξαφνικά σ’έναν τόπο κατακυριαρχημένο από κάθε λογής «παρέες». Δεν ξέραμε κανέναν από δαύτους και δεν ανήκαμε πουθενά.
Ξαφνικά, το Πάσχα του 1985, με τη βοήθεια του συγχωρεμένου του Μανώλη του Ρασούλη, βγήκαν τα «Ζεστά ποτά». Τότε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με παντός είδους πολιτικά και καλλιτεχνικά κυκλώματα.
Είχαμε να κάνουμε με διάφορους ανισόρροπους «αρχηγούς», που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι την ύπαρξή μας. Πέσανε απάνω μας εκατοντάδες τομάρια και όλη η αλητεία της αγοράς. Διοργανωτές συναυλιών, δισκογραφικές εταιρείες, μαγαζάτορες. Όλοι με το χέρι στην τσέπη μας.
Από την άλλη , διάφοροι ραδιοφωνατζήδες, ιδιωτικά κανάλια, εκδότες βλαχοglamorous εντύπων, με το φίμωτρο στο χέρι για να βγάλουμε τον σκασμό, αφού δεν λέγαμε ότι βόλευε αυτούς και με τους πληρωμένους κονδυλοφόρους τους να μας βρίζουν νυχθημερόν.
Μόνο η ΕΡΤ μας υποστήριξε. Ούτε μας ξέρανε, ούτε τους ξέραμε. Κι όμως, παίζανε τα τραγούδια μας, χωρίς ποτέ να μας ζητήσουν τίποτα.
Παρεμπιπτόντως, με αφορμή το αναπάντεχο κλείσιμο της, θα ήθελα να πω ότι η ΕΡΤ είναι δεμένη με τα παιδικά μας χρόνια, τις αναμνήσεις μας και τον πολιτισμό.
Την περίοδο που λείπαμε ήταν ο μοναδικός δίαυλος που μας έδενε ζωντανά με την πατρίδα. Παρότι σίγουρα χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, ταράχτηκα και θύμωσα με τον βίαιο και αυταρχικό τρόπο που την κατάργησαν.
Μεγάλο ολίσθημα...
Κύριε Αντώνη, κάνε κάτι γρήγορα και μην μπερδεύεις την αποφασιστικότητα με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

 Τι σας βοήθησε τότε;
Μας έσωσε μόνο ένα πράγμα: η άδολη αγάπη του κόσμου. Αυτή μας προστάτεψε και μας έδωσε δύναμη και έμπνευση. Αλλιώς ήμασταν έτοιμοι, μετά τον δεύτερο δίσκο μας, να ξαναφύγουμε.
Κάνατε φίλους από τον χώρο σας; Ποιους ξεχωρίζετε και γιατί;
Δεν ξέρω γιατί, αλλά η παρέα με συναδέλφους με αγχώνει. Ίσως επειδή όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη μουσική, καταντάει μονομανία και με κουράζει.
Εν πάση περιπτώσει, φίλοι μου ήταν ο Ρασούλης, ο Σιδηρόπουλος, οι αδερφοί Σπυρόπουλοι από το γκρουπ Σπυριδούλα, ο Σπάθας από τους Socrates, ο Σπανός, ο Στόκας ο δάσκαλος Θάνος Μικρούτσικος και πολλοί άλλοι.
Φίλο επίσης θεωρώ τον Μανώλη Μητσιά κι ας μην έχουμε κάνει παρέα, γιατί εκτός του ότι τον θαυμάζω ως τραγουδιστή, θαυμάζω ακόμα πιο πολύ τη στάση ζωής του.
Φίλος μου είναι και ο Γιώργος Νταλάρας, γιατί, άσχετα με το τι λέει ο ένας κι ο άλλος, εγώ τον αγαπάω κι έχω ένα σωρό αναμνήσεις από τη συνεργασία μας…
Ακούστε στο Video (εδώ): «Προσωπικές οπτασίες» (Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα) με τους Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα από την εκπομπή «Βόλτα» με τον Γιάννη Τσολακίδη στην ΕΤ-3 στα μέσα της δεκαετίας του ’90 (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)
 
Πηγή: Real News Κυριακή 14 Ιουλίου 2013