Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ιερή μπίζνα εις βάρος της Κρήτης

Μια χαρακτηριστική ιστορία μετατροπής των Ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού σε «γκαρσόνια» της Ευρώπης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Λασίθι και συγκεκριμένα στη Μονή Τοπλού.
Με τις ευλογίες του ηγούμενου της Μονής, Φιλόθεου Σπανουδάκη, ο τοπικός παραδοσιακός ξενώνας φεύγει από τα χέρια των ντόπιων εκμισθωτών και παραδίδεται στις αγκάλες της βρετανικής εταιρίας Minoan Group, που υποστηρίζει πως έχει μεγάλα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.
Ο οικισμός «Μετόχι Βάι» χτίστηκε στις αρχές του 1700 και λειτούργησε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Τοπλού, εξυπηρετώντας τις ανάγκες στέγασης όσων εργάζονταν στα χωράφια και για τη φροντίδα των αιγοπροβάτων του μοναστηριού.

Οι δύο συνεταίροι από το Παλαίκαστρο ανέλαβαν με πολύ μεράκι και προσωπική δουλειά να συντηρούν τον οικισμό με τους ξενώνες, πληρώνοντας ενοίκιο στο μοναστήρι.
Οι επτά ξενώνες και το εστιατόριο έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. «Ο ένας από μας ήταν κτηνοτρόφος και ο άλλος αγρότης. Συνδυάσαμε τη δουλειά μας και βάλαμε ντόπια προϊόντα στην κουζίνα αναδεικνύοντας την κρητική διατροφή και δίνοντας δουλειά σε ακόμα τέσσερις συντοπίτες μας» λέει  ο ένας εκ των σημερινών ενοικιαστών Αριστείδης Βρέντζος. «Δουλεύουμε 14 ώρες για να καταφέρουμε με κόπο να βγάλουμε ένα μεροκάματο και τώρα μας λένε ότι πρέπει να γίνουμε γκαρσόνια των Άγγλων που έδωσαν καλύτερη προσφορά» συμπληρώνει.
Στο πρόσφατο παρελθόν η Minoan Group είχε προτείνει συνεργασία για τη διαχείριση της μονάδας. Οι σημερινοί διαχειριστές απάντησαν πως η επιχείρηση πάει καλά, στηρίζεται και στηρίζει την τοπική κοινωνία και δε χρειάζεται «προστάτες» πάνω από το κεφάλι της… Τελικά η συνεννόηση έγινε με τον ηγούμενο και το πράγμα… διευθετήθηκε με τον καινούριο διαγωνισμό.

Ωστόσο νομικοί κύκλοι στη Σητεία κάνουν λόγο για εξόφθαλμες παρατυπίες στην όλη διαδικασία.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού δε δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Σητείας «Νέα επαρχία» αλλά στην εφημερίδα που καλύπτει όλο το νομό Λασιθίου την "Ανατολή", με μία μικρή καταχώρηση στις 27 Ιουνίου.
Την  Κυριακή (14/7) ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού ανακοίνωσε στους πιστούς ότι μετά τη λειτουργία θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός, όπως και έγινε σε διάστημα μίας ώρας, από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι. «Υπάρχουν μεγάλα κενά στη διενέργεια του διαγωνισμού» λέει ο πρόεδρος του τοπικού περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου Μανώλης Τσαντάκης, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα η υπόθεση είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού για την αμαρτωλή επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο.
Η εταιρία δεν έχει δείξει το παραμικρό σχέδιο, δεσμεύει εκτάσεις και παίζει τα δικαιώματα που της δίνει ο ηγούμενος στα ξένα χρηματιστήρια Real Estate».
Το ιστορικό:
Η γενικότερη επένδυση για το Κάβο Σίδερο είχε αρχικά απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επέστρεψε με μικρότερη κάλυψη εδάφους εντασσόμενη πλέον στις διαδικασίες Fast Track.
Κατά τη νέα προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ από τους κατοίκους η κρατική εταιρία Invest in Greece (που κάνει τη συμφωνία με του Άγγλους) αρνήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο που της έχουν καταθέσει επικαλούμενη… βιομηχανικό απόρρητο, ισχυρισμό που δυστυχώς αποδέχτηκε και το ΣτΕ.
Έτσι «η επένδυση στο εστιατόριο και τα καταλύματα του “Μετόχι Βάι” εξελίσσεται στην μόνη υπαρκτή βάση της εταιρίας στην περιοχή ώστε να προσελκύσει και νέα χρηματιστηριακά κεφάλαια τα οποία δεν διαθέτει, κάτι το οποίο ήταν και ο αρχικός της στόχος» λέει ο σημερινός ενοικιαστής Αριστείδης Βρέντζος.


Αν με αυτό τον τρόπο οραματίζονται τον βιομηχανοποιημένο τουρισμό προς όφελος των ξένων εταιριών και για μας επιφυλάσσουν ρόλο γκαρσονιού, τότε εμάς δε μας μένει τίποτε άλλο από το να αποχωρήσουμε και να βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε. Ας τους χαίρονται όμως…» λέει ο κ. Βρέντζος
πηγή:politestv.gr