Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόστιμο ...

Διαβάστε τη έγραφε  «Το Βήμα» τότε (29/11/2009) για το πρόστιμο ...
         της  Ελευθερίας Κόλλια
 "Η υπόθεση ωστόσο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με σειρά δημοσιευμάτων και στον τοπικό Τύπο, είναι αυτή της «χαριστικής» καταβολής προστίμου περίπου 2 εκατ. ευρώ από τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ στον ιδιώτη κ. Β. Παπαβασιλείου για εργοστάσιο σταφίδας.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εναντίον της σημερινής διοίκησης στρέφεται στέλεχος της προηγούμενης: ο κ. Γ. Γεωργούσης, τέως πρόεδρος της ΣΚΟΣ ΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας, έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση.
Οι ρίζες της ιστορίας βρίσκονται στην απόφαση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ το 2006, επί θητείας του κ. Γεωργούση, να αγοράσει μετοχές της Παπαβασιλείου ΑΕ, ύψους 3 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας μόνο το 1,1 εκατ. ευρώ και παρακρατώντας 1,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πρόστιμο για μη τήρηση στοιχείων λογιστικής, όσον αφορά ποσότητες σταφίδας. Η συμφωνία προβλέπει την αξιοποίηση του 1,9 εκατ. ευρώ με δεσμευμένες καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, μέχρι του σημείου που αυτό θα διευθετείτο μέσα από διοικητικές ή και δικαστικές διαδικασίες.
Το ζήτημα παίρνει επικίνδυνη τροπή όταν συζητείται στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Επιτροπής Κυρώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και ακυρώνει την απόφαση της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή το πρόστιμο, για τυπικούς και μόνο λόγους.
Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ το θεωρεί λήξαν και καταβάλλει το 1,9 εκατ. ευρώ στον κ. Παπαβασιλείου, την ημέρα- 18 Μαρτίου 2009- που ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης αναπέμπει την υπόθεση πάλι στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή!
Την ίδια ημέρα, αποσύρει και ο κ. Παπαβασιλείου την αγωγή αποζημιώσεως που έχει υποβάλει κατά της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, από τον Αύγουστο του 2008, στην οποία επικαλούνταν ακόμη « και λόγους απάτης (!!!) εις βάρος του, εκ μέρους της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, αλλά και πλάνης κατά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ζητούσε επικουρικά την επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού έναντι τραπεζικής εγγυητικής επιστολής» (σ.σ.: σύμφωνα πάντοτε με τη μήνυση).
? Πόλεμος έξι ημερών
Στις έξι ημέρες που μεσολαβούν, από την κοινοποίηση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ως και την αναπομπή από τον υπουργό, διεξάγεται πραγματικός πόλεμος. Ο κ. Γεωργούσης κάνει λόγο για συντονισμένες ενέργειες και προσπάθεια επιστροφής του 1,9 εκατ. ευρώ που απλώς βρήκε χρυσή ευκαιρία υλοποίησης μέσα από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, χωρίς στην ουσία να εξαλείφει το πρόστιμο και να αποκλείει νέο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, τονίζει ότι κατά τη θητεία του είχε δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αντ.Αντίοχος, τότε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, για την επιστροφή του ποσού. Αφήνει να εννοηθεί δε ότι νευραλγικό ρόλο στην υπόθεση έχει παίξει ο αδελφός του ιδιοκτήτη του εργοστασίου κ. Κ.Παπαβασιλείου , ο οποίος είναι εντεταλμένος σύμβουλος στη ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Είναι ή δεν είναι λοιπόν τελεσίδικη η απόφαση; Καλώς ή κακώς καταβλήθηκε το πρόστιμο; Ζημιώθηκε ή όχι το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΟΣ και κατά συνέπεια χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί; Είναι πιθανό, με ανάλογη απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, να ξαναπληρώσει η ΣΚΟΣ; Σχετικά ερωτήματα έχουν απευθύνει προς την κυρία Μπατζελή στη Βουλή δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ν. Τσούκαλης και η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου: «Γιατί δεν έχει διενεργηθεί ο οικονομοδιαχειριστικός έλεγχος που είχε διαταχθεί για τη ΣΚΟΣ;» αλλά και «προτίθεστε να διερευνήσετε,εκτός των άλλων, εάν νομίμως αποδόθηκε προς την πωλήτρια εταιρείατο πιο πάνω ποσό (1,9) - υπόλοιπο τιμήματος για την αγορά του σταφιδεργοστασίου της Παπαβασιλείου ΑΕ;».
Η θέση της συνεταιριστικής οργάνωσης και οι επιθέσεις
«Η ΑΠΟΦΑΣΗ της δευτεροβάθμιας επιτροπής είναι οριστικήκαι ακυρώνει το πρόστιμο » εκτιμά ο κ. Δημ. Κασσαβέτης, νομικός σύμβουλος της ΣΚΟΣ ΑΣΕ. « Το ζήτημα αναπέμφθηκε από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκη στην πρωτοβάθμια επιτροπή, δύο ημέρες αφότου η εταιρεία αποφάσισε την καταβολή του προστίμου. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία δεν έχει καμία τύχη, από νομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, η υπόθεση δεν μπορεί να οδηγηθεί ξανά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Εξάλλου, η συμφωνίαανάμεσα στη ΣΚΟΣ και στην εταιρεία Παπαβασιλείουπροέβλεπε καταβολή του προστίμου, είτε το θέμα επιλυόταν από δικαστικέςείτε από διοικητικές αρχές».
Το παράδοξο είναι ότι έγγραφο της Νομαρχίας Κορινθίας, με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2009, παραπέμπει τελικά την υπόθεση στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης! Καθώς μάλιστα έκτοτε δεν υπάρχει σοβαρή εξέλιξη, ο μηνυτής κ. Γεωργούσης έχει στείλει εξώδικο στον νομάρχη Κορινθίας κ. Ν. Ταγαρά για κωλυσιεργία.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της ΣΚΟΣ ΑΣΕ πέφτουν σε αντιφάσεις. Ενώ, για παράδειγμα, ο κ. Κασσαβέτης επιμένει ότι ουδείς κοινοποίησε στην εταιρεία την απόφαση Χατζηγάκη, με αποτέλεσμα να την πληροφορηθεί μόλις πριν από έναν μήνα, ο κ. Σωτηρόπουλος υπογραμμίζει ότι « ακόμη δεν την έχουμε δει »... Ο τελευταίος πάντως εκτιμά ότι η ΣΚΟΣ ΑΣΕ δέχεται επιθέσεις, καθώς « έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά της σταφίδας. Εχουν χάσει το φως τους 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στο παρελθόν οι διοικήσεις έπαιζαν το παιχνίδι των εμπόρων. Γνωρίζετε άλλο προϊόν που να έχει σημειώσει άνοδο τιμής; » Η ταυτότητα της ΣΚΟΣ ΑΣΕ
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Κορινθιακής Σταφίδας πήρε στον αγροτικό κόσμο- από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά- τη θέση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ιδρυθείς το 1925), κληρονομώντας το 80% της μεγάλης περιουσίας του- με ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις, σε κέντρα πόλεων, κοντά σε λιμάνια και σταθμούς τρένων, σε περιοχές όπου ανθούσε το εμπόριο της σταφίδας.
Μέτοχοί της είναι 10 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: Αιγιαλείας, Μεσσηνίας, Πατρών, Ηλείας-Ολυμπίας, Αμαλιάδας, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Κιάτου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. Στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερ. Καλλιμώρος ως πρόεδρος- παράλληλα είναι πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πύργου (ΝΔ)- και ο κ. Αθ. Σωτηρόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος- είναι και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου (ΠαΣοΚ). Ρόλους αντιπροέδρων έχουν ο κ. Β. Γκόλιας και ο κ. Μ. Παπαχριστόπουλος, ενώ σε θέση εντεταλμένου συμβούλου βρίσκεται ο κ. Κ. Παπαβασιλείου. Οι απολαβές των στελεχών αυτών συζητούνται έντονα τον τελευταίο καιρό, καθώς υπερβαίνουν κατά πολύ τα δεδομένα της αγροτιάς.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΣΚΟΣ ΑΣΕ κ. Γ. Γεωργούση και βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν σε γενική συνέλευση της εταιρείας, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ αγγίζουν τις 270.000 ευρώ τον χρόνο! Ο πρόεδρος αμείβεται με 48.600 ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος με 56.700 ευρώ, ενώ οι αντιπρόεδροι και ο εντεταλμένος σύμβουλος με 30.000 ευρώ ετησίως- μεικτές αποδοχές. Τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα εκτός έδρας, δηλαδή ΙΧ, βενζίνη, ξενοδοχεία και διατροφή. 

Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» με τον κ. Σωτηρόπουλο (σ.σ.: ο κ. Καλλιμώρος δεν θέλησε να απαντήσει σε κανένα ερώτημα), ο ίδιος τόνισε ότι αμείβεται με 3.000 ευρώ μηνιαίως (καθαρά) από τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ και 1.000 ευρώ από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου. Προέταξε, μάλιστα, ότι « δεν τα παίρνει από το κράτος, αλλά από τους αγρότες ».