Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

Η  απαλλαγή από τα χρέη θα έπρεπε να επέρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της δικαστικής κρίσης που διαπιστώνει την ανέχεια του οφειλέτη ή αυτών που έχουν μεν εισοδήματα, τα οποία όμως δεν αρκούν  για την αντιμετώπιση των χρεών τους.
    Υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα - Δομή και λειτουργία Ν 3869/2010
Η επιλογή του έλληνα νομοθέτη να ρυθμίσει την πτώχευση των ιδιωτών με ειδικό νόμο εκτός πτωχευτικού κώδικα δεν είναι τυχαία αλλά συνδέεται με την επιδίωξή του να δημιουργήσει ένα ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των οφειλών του ιδιώτη.
 Με την τεχνική του ειδικού νόμου, του Ν 3869/2010 , ο νομοθέτης απαγκίστρωσε μεν την πτώχευση των ιδιωτών από την εμπορική πτώχευση, δεν έμεινε όμως ανεπηρέαστος από αυτήν.
Άρθρο 10:Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης:Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα του, τόσο κατά τη διαδικασία που αρχίζει με την υποβολή της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4 όσο και κατά την περίοδο ρύθμισης των οφειλών.Παράβαση της υποχρέωσης αυτής  συνεπάγεται, με την επιφύλαξη τυχόν ποινικής ευθύνης, την απόρριψη του αιτήματος για ρύθμιση.
Ο οφειλέτης υποχρεούται να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματα του.!!!
Από δω και πέρα μόνο υποχρεώσεις ....Δικαιώματα  giok!! 
Ύστερα από αίτηση πιστωτή στον οποίο έχει γίνει η επίδοση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 και η οποία διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Σφάξε με αγά μου ν΄αγιάσω κι ό,τι έχω για δικά σου!!!
Ο νόμος σαφώς δεν έχει μεταβατικό χαρακτήρα ούτε αποτελεί πρόσκαιρη ρύθμιση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία. 
Οι διατάξεις του έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θεσπίστηκαν για να αποτελέσουν μέρος των νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την διεθνή εμπειρία . 
Σε πολλές έννομες τάξεις οι διατάξεις για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων ιδιωτών από τις οφειλές τους, εφόσον συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις, αποτελούν από καιρού σταθερό και μόνιμο τμήμα της πτωχευτικής τους νομοθεσίας.