Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Θεσµικό πλαίσιο ΔΕΥΑ

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης διέπονται ως προς τη διοίκηση, οργάνωση,εκτέλεση, λειτουργία, συντήρηση των έργων της αρµοδιότητας τους καθώς και τις πη-γές της χρηµατοδότησής τους από τις διατάξεις του Ν. 1069/80, εφαρµοζόµενων κατάτα λοιπά των σχετικών διατάξεων του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων 
2 .Σύµφωνα µε τις ρυθµίσεις του νέου Κ.∆.Κ., οι ∆ΕΥΑ αποτελούν επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και η λειτουργία τους διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 1069/80, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και συµπληρωµατικά από τις διατάξεις του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων για τις επιχειρήσεις ΟΤΑ. 

Στον Κώδικα προβλέπεται επίσης ότι οι επιχει-ρήσεις ειδικού σκοπού µπορούν να συµµετέχουν σε προγραµµατικές συµβάσεις.Οι ∆ΕΥΑ είναι αρµόδιες για τη µελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκµετάλλευση, διοί-κηση και λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και όµβριωνυδάτων, καθώς επίσης και των µονάδων επεξεργασίας και των αποβλήτων της περιοχήςαρµοδιότητάς τους.Η σύσταση τους ενεργείται µε απόφαση των δηµοτικών συµβουλίων όπου ορίζεται ηεπωνυµία, η έδρα, οι λόγοι που δικαιολογούν τη σύσταση αυτής, τα παραχωρούµενα σεαυτή περιουσιακά στοιχεία, ο τρόπος εκµετάλλευσης των έργων ή υπηρεσιών και ταέσοδα τους, καθώς επίσης και η περιοχή αρµοδιότητας της επιχείρησης. Εάν πρόκειταιγια µετατροπή συνδέσµου σε επιχείρηση απαιτείται απόφαση των δηµοτικών συµβου-λίων των νέων ∆ήµων που µετέχουν πλέον σε αυτόν. Η απόφαση για σύσταση επιχεί- 1 Ν. 1069/80, ΦΕΚ 191 Α΄ «περί κινήτρων δια την ίδρυσιν Επιχειρήσεων Υδρεύσεως και Αποχε- τεύσεως» 2 Ν. 3463/06 (Κώδικας ∆ήµων και Κοινοτήτων, ΦΕΚ Α΄ 114/08-06-06)
 4 .Σύµφωνα µε το άρθρο 2 του Ν. 1069/80 µε αποφάσεις των δηµοτικών συµβουλίων, που εγκρίνονται από το Γενικό Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας και δηµοσιεύονται στην Ε.τ.Κ., µπορεί να διευρυνθεί ο σκοπός των ∆ΕΥΑ και να περιλάβει, εκτός από την ύ-δρευση και την αποχέτευση, τους ακόλουθους τοµείς στην περιοχή αρµοδιότητας τους:
1) Την άρδευση.
2) Τη συγκέντρωση και µεταφορά απορριµµάτων 
3) Τη µελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκµετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων τηλεθέρµανσης.
4) Τη µελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκµετάλλευση, επίβλεψη, διοίκηση και λει-τουργία των δικτύων φυσικού αερίου, σύµφωνα µε την υπάρχουσα νοµοθεσία.
5) Την εµφιάλωση και εµπορία νερού.
6) Τη διαχείριση, αξιοποίηση και εµπορία των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, που προέρχονται από τα αντικείµενα δραστηριότητας των ∆ΕΥΑ ή των δραστηριοτήτωντων οικείων ΟΤΑ, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.
Η περιοχή αρµοδιότητας της επιχείρησης µπορεί να επεκτείνεται:α) στις εδαφικές περιφέρειες όµορων δηµοτικών ή κοινοτικών διαµερισµάτων 7 του ί-διου δήµου ή κοινότητας ή τµηµάτων αυτών µετά από απόφαση του δηµοτικού ή κοι-νοτικού συµβουλίου, η οποία εγκρίνεται µε πράξη του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέ-ρειας που δηµοσιεύεται στην Ε.τ.Κ.
β) στις εδαφικές περιφέρειες όµορων δήµων ή κοινοτήτων ή δηµοτικών διαµερισµάτων ή τµηµάτων αυτών µετά από σύµφωνη γνώµη των οικείων δηµοτικών ή κοινοτικώνσυµβουλίων µε απόφαση του διοικητικού συµβουλίου, η οποία εγκρίνεται µε πράξη του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας που δηµοσιεύεται στην Ε.τ.Κ. 
Στην περίπτωσηπου οι όµοροι δήµοι ή κοινότητες ή τα όµορα δηµοτικά ή κοινοτικά διαµερίσµατα υπά-γονται σε όµορους δήµους ή κοινότητες διαφορετικών Περιφερειών, η σχετική απόφα-ση εγκρίνεται µε πράξη των Γενικών Γραµµατέων των οικείων Περιφερειών, που δη-µοσιεύεται στην Ε.τ.Κ. .
πηγήΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ