Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα South East Europe

Το πρόγραμμα South East Europe Διακρατικής Συνεργασία

Το πρόγραμμα Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ένα μοναδικό εργαλείο που, στο πλαίσιο του στόχου εδαφικής συνεργασίας της Περιφερειακής Πολιτικής, στοχεύει στη βελτίωση της ολοκλήρωσης και της ανταγωνιστικότητας σε μια περιοχή που είναι τόσο περίπλοκο όπως είναι ποικίλες.

Όπως δήλωσε η κ. Danuta Hubner, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, "Το πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη" (...) Υπάρχουν προκλήσεις σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην ήπειρό μας και αυτό θα κάνει όλα το πιο σημαντικό που μπορείτε να συνεργαστούν αποτελεσματικά σε αυτό το διακρατικό πρόγραμμα. "  
  Από κοινού για το κοινό μας μέλλον είναι το σύνθημα που επέλεξαν οι 16 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αρχίσει τις εργασίες για τη νέα περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «Νοτιοανατολική Ευρώπη» για την περίοδο 2007-2013. Το πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το διακρατικό πρόγραμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό των χωρών που συμμετέχουν: 16 συνολικά.Όπως 8 από αυτά είναι κράτη μέλη της ΕΕ, τα 6 είναι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες και 2 χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, αυτό είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει προκλήσεις, όπως η διασφάλιση της χρηστής μηχανισμούς να συμβληθούν οι εταίροι που λαμβάνουν χρηματοδότηση από διάφορα μέσα : ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), το IPA (Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας) και, ενδεχομένως, ENPI (Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης).
Όπως Danuta Hubner, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική παρατήρησε κατά την έναρξη του προγράμματος:. "South-East Europe παρέχει μια πολιτική διάσταση σε διακρατική συνεργασία η οποία είναι μοναδική στην Ευρώπη με όλες τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, υπάρχει μια ισχυρή ηθική υποχρέωση να αναλάβει συνεργασίας προς τα εμπρός, για να οικοδομήσει δεσμούς μεταξύ των αρχών και οργανισμών, καθώς και για τη δημιουργία έργων και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν πραγματικά οφέλη για όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο , το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης γίνεται μια γέφυρα προς την Ένωση, έναν σύνδεσμο για την πολιτική συνοχής της ΕΕ και ένα εργαλείο για τη διάδοση των καλών πρακτικών στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. "