Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Εκδικητικός όχλος ξυλοκόπησε 16χρονο Ρομά στο Παρίσι

Εκδικητικός όχλος στη Γαλλία, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν 16χρονο Ρομά και στη συνέχεια τον στοίβαξε σε ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ, επειδή πίστευαν ότι διέρρηξε ένα διαμέρισμα.Ο έφηβος που βρίσκεται σε κώμα από τα μανιώδη χτυπήματα, έχει υποστεί πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο του Παρισιού στο οποίο μεταφέρθηκε και βρέθηκε κοντά στη Σιτέ ντε Ποέτ, ένα υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Απερίγραπτη και αδικαιολόγητη επίθεση σε όλες τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία μας» χαρακτήρισε την πράξη των πολιτών ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά οι επικριτές του λένε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει στιγματίσει την ισχυρή κοινότητα των 20.000 Ρομά της Γαλλίας, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, είχε δεχτεί έντονη κριτική στα τέλη του περασμένου έτους, όταν, ως υπουργός Εσωτερικών, είχε δηλώσει ότι οι περισσότεροι Ρομά στη Γαλλία δεν έχουν καμία πρόθεση ενσωμάτωσης, και γι αυτό θα έπρεπε να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Τον Οκτώβριο, το θέμα των Ρομά είχε προκαλέσει διαδηλώσεις των φοιτητών σε εθνικό επίπεδο, με αφορμή την αδιανόητη πράξη των αρχών να κατεβάσουν ένα 15χρονο κορίτσι Ρομά από το λεωφορείο μπροστά στους συμμαθητές της, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, και στη συνέχεια να την απελάσουν μαζί με την οικογένειά της στο Κοσσυφοπέδιο.
Ποιος είναι ο 16χρονος
Ο 16χρονος ζούσε με την οικογένειά του και άλλους Ρομά σε ένα κτίριο στο Πιερφίτ-σιρ-Σεν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού.
«Μια ομάδα αποτελούμενη από πολλά άτομα πήγε στον καταυλισμό και τον πήρε δια της βίας» ανέφερε μια αστυνομική πηγή. Οι δράστες, που ήταν περίπου δέκα, τον μετέφεραν σε ένα υπόγειο όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια. Η αστυνομία ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τη μητέρα του παιδιού, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.
 Μία δικαστική πηγή ανέφερε ότι ο νεαρός ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για διάφορες μικροκλοπές. Στις αρχές Ιουνίου είχε συλληφθεί αρκετές φορές, διευκρίνισε ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Πιερφίτ-σιρ-Σεν, Μισέλ Φουρκάντ, ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν γίνει καταγγελίες για βανδαλισμούς και κλοπές στην περιοχή. Οι κάτοικοι απέδιδαν τις ενέργειες αυτές στους Ρομά που κατοικούν στην πόλη.
Ένας γείτονας του ανήλικου, ο Ίον Βάρντου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια του 16χρονου και περίπου άλλοι 200 Ρομά, όλοι τους από τη Ρουμανία, κατέλαβαν το εγκαταλειμμένο κτίριο και το μετέτρεψαν σε καταυλισμό, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Όλοι τους έφυγαν αμέσως μετά την τραγωδία. «Έφυγαν αμέσως αφήνοντας όλα αυτά» αφηγήθηκε ο Βάρντου δείχνοντας στρώματα, λάστιχα, και περιτυλίγματα από είδη τροφίμων, πεταμένα στο πάτωμα.
 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε σήμερα τις γαλλικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες της βάναυσης επίθεσης. Πηγές του υπουργείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι το Βουκουρέστι περιμένει ακόμη από το Παρίσι να επιβεβαιώσει εάν ο ανήλικος είναι όντως Ρουμάνος, όπως μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης.
Τον Οκτώβριο του 2012 στη Μασσαλία οι Ρομά εκδιώχθηκαν από τον καταυλισμό τους από οργισμένους κατοίκους που έκαψαν ό,τι απέμεινε. Τον Μάιο του 2013 οικογένειες Ρομά είχαν δεχθεί επίθεση σε ένα χώρο υποδοχής, στο Ελάμ της βόρειας Γαλλίας.
Πηγή: enikos.gr