Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Για «πολιτικούς απατεώνες» έκανε λόγο ο Νίκος Γόντικας στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τον καταρροϊκό πυρετό

Συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 20 Ioύνη το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για τα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροικού πυρετού, τα κρούσματα του οποίου εξαπλώνονται σε κοπάδια της περιοχής.
Τατούλης: «Δεν κρυφτήκαμε. Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός. Δεν κρύψαμε το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε, αλλά βγήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Είχαμε επίσης προβλέψει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασής μας με το ποσό των 500.000 για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η διαχείριση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού». 
Απέναντι στην πρόταση Τατούλη, για ανάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος σε ιδιώτες,οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  έθεσαν το ψήφισμα των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη την Πέμπτη 19 Ιούνη,μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. 
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας,απαντώντας στις προκλήσεις της πλειοψηφίας,έκανε λόγο «για πολιτικούς απατεώνες».
                        Διαβάστε την  τοποθέτηση του Νίκου Γόντικα :
«Δεν αρκούσε η αντιαγροτική, αντικτηνοτροφική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ χρόνια τώρα, που στόχο έχει την συρρίκνωση και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής (αγροτικής και κτηνοτροφικής) σε λίγα χέρια.
Επιλογή που υλοποιείται με τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας, με τη φοροληστεία και τα πανάκριβα εφόδια και ζωοτροφές.
Αυτή την πολιτική στηρίζατε και υλοποιήσατε τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια. Την ώρα που δε βρίσκατε κωδικό για να δώσετε 2 - 3 χιλιάρικα στους κτηνοτρόφους της ορεινής Αργολίδας που πήρε στις στέγες από τα μαντριά ο ανεμοστρόβιλος, βρήκατε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατομμύρια ευρώ για την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Πελοποννήσου ΑΕ, για τη στήριξη των εξαγωγέων και το σύνδεσμο που στήσανε, για το καλάθι αγροτικών προϊόντων, μόνο για το ηλεκτρονικό καλάθι βρήκατε 600.000€, για τα κτηνοτροφικά πάρκα 50 εκατομμύρια ευρώ και πάει λέγοντας.
Τα πάντα για τους ιδιώτες επιχειρηματίες καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και σεντς δεν υπάρχει για το μικρό και μεσαίο κτηνοτρόφο.
Δεν έφτανε λοιπόν η αντιλαϊκή πολιτική και η εγκατάλειψη από το κράτος ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός. Συρθήκατε από τις εξελίξεις που είναι οδυνηρές για τους κτηνοτρόφους και φέρνετε για συζήτηση το θέμα εσείς που πριν μια εβδομάδα αποφασίσατε να μη συζητηθεί προ Ημερήσιας Διάταξης, όταν εμείς επιμείναμε. Τί άλλαξε; Το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Δεν πείσατε κανένα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, ότι δεν είναι και τίποτα, ότι κύκλος της ίωσης είναι και θα περάσει, ότι είναι μικρό το ποσοστό θνησιμότητας, ότι εξασφαλίσατε 5 εκατομμύρια ευρώ για την Πελοπόννησο με μια ΚΥΑ που μαγειρεύεται μήνες, αφορά όλη τη χώρα και η μερίδα του λέοντος θα πάει στους εργολάβους, ανάδοχους και προμηθευτές και όχι στους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Το πολύ κανένα ψίχουλο και μάλιστα σε ημέτερους.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες σας γιατί όταν έπρεπε να γίνουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, όταν έπρεπε να υλοποιήσετε το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα σύμφωνα με την, με αριθμό πρωτοκόλλου 4803/153138/10.12.13, απόφαση του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προέβλεπε:
Να τοποθετηθούν εντομοπαγίδες και να σταλούν τα δείγματα για ταυτοποίηση και ταξινόμηση στο αρμόδιο εργαστήριο, να κοινοποιηθούν εργαστηριακά αποτελέσματα στους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνιατρικές αρχές να οργανώσουν και να συντονίσουν την εφαρμογή της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης, εκρίζωσης και ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού.
Να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν μηνιαίες δειγματοληψίες στα κοπάδια.
Να οργανωθεί ενημερωτική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο.
Να εντοπιστούν πηγές προέλευσης εντόμων φορέων για να παρθούν μέτρα καταπολέμησης.
Ακόμη και όταν εμφανίστηκε ο καταρροϊκός πυρετός χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη λήψη αναγκαίων μέτρων.
Δεν οργανώθηκε άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος στα κοπάδια για να εντοπιστούν εκείνα που έχουν ευαίσθητα ζώα στον καταρροϊκό πυρετό, δεν πάρθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα επί υποψίας και επιβεβαίωσης καταρροϊκού πυρετού.
Τότε που έπρεπε να γίνουν αυτά και είσαστε ενημερωμένοι από το Δεκέμβρη του 2013, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού που σας προανέφερα, εσείς ασχολιόσασταν με τις καθαιρέσεις των αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του ΠεΣυ και με το στήσιμο του εκλογικού μηχανισμού για την επανεκλογή σας στην Περιφέρεια.
Όταν πριν τις εκλογές είχατε τα πρώτα κρούσματα στο Ξηροκάμπι και στο Καστόρι της Λακωνίας αντί να πάρετε τα μέτρα που επιβάλλεται, για να μην επεκταθεί ο καταρροϊκός πυρετός, εσείς προσπαθήσατε να το κουκουλώσετε για να μην σας κοστίσει εκλογικά.
Ένα μήνα μετά από τα πρώτα κρούσματα, δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης, κανένα μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκινήσατε κάποιες συσκέψεις ενημέρωσης των κτηνοτρόφων που δεν συνιστούν ούτε ασπιρίνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τώρα που ο καταρροϊκός πυρετός έχει πλήξει τρείς από τους πέντε νομούς εσείς αντί να κηρύξετε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές και να υλοποιήσετε αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού που έχει εκπονηθεί από το 2008, σύμφωνα με την, με αριθμό πρωτ. 258944/7-8-2008 απόφαση, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έρχεστε με μια εισήγηση που υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης και μας λέτε ότι υπάρχουν πιθανότητες για την εκδήλωση μιας επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.

Έχετε μείνει πίσω. Αυτά που λέει η εισήγηση έπρεπε να είχαν γίνει πέρσυ. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά αυτά που λέει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει τώρα:
Οι κτηνίατροι να πάνε στα κοπάδια να κάνουν μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού
Να πάρουν δείγματα για έλεγχο, να επιτηρούν τα μέτρα με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Να εξετάσουν άμεσα και γρήγορα τα δείγματα που σημαίνει επάρκεια στα υλικά για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματα, αξιοποιώντας ότι υποδομές Δήμων κλπ υπάρχουν
Να γίνουν τώρα με δαπάνες της περιφέρειας ψεκασμοί σε όλους τους στάβλους και ότι άλλο επιβάλλεται σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους
Να γίνουν και στοχευμένοι αεροψεκασμοί με ελικόπτερα σε βάλτους κλπ
Να δοθούν τώρα ζωοτροφές, τί θα ταΐσουν τα κοπάδια που μπαίνουν σε καραντίνα;
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και για τα ζώα που ψόφησαν σαν παραγωγικές μονάδες και για το χαμένο εισόδημα (τώρα με γάλα κλπ, αργότερα με τα προβλήματα στην αναπαραγωγή)
Να στελεχωθούν άμεσα, τώρα και με αποσπάσεις και με προσλήψεις ακόμα και με αξιοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό.
Αυτά τα μέτρα και άλλα τέτοια προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και όχι να τα αναθέσετε σε ιδιώτες, όπως προτείνετε σήμερα με την προγραμματική σύμβαση. Δεν αρκεί η πείρα από την ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, από την καταπολέμηση των κουνουποειδών σε εταιρεία; Γιατί δεν εντόπισε τον ιό; Γιατί απλά δεν έκανε ελέγχους και δειγματοληψίες στα κοπάδια.
Βλέπετε αγαπητοί συνάδελφοι τί ολέθριο είναι οι κομπασμοί σας που λέγατε ότι στην Πελοπόννησο πιάσατε όλους τους στόχους του μνημονίου; Νιώθετε την ευθύνη που έχετε γιατί στηρίζετε μια πολιτική που έχει διαλύσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες;
Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα και το ψήφισμα των αγωνιζόμενων κτηνοτρόφων που με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ συγκεντρώθηκαν προχθές το βράδυ στην Τρίπολη. Στηρίζουμε την επιτροπή αγώνα που συγκρότησαν.
Θα βάλουμε για ψηφοφορία το ψήφισμά τους με τα αιτήματα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση και σας καλούμε να το υπερψηφίσετε.
Είναι η ελάχιστη ένδειξη ότι είσαστε στο πλευρό όσων επλήγησαν, ότι έχετε διάθεση να γίνει ότι πρέπει για να αντιμετωπιστεί η οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στην Πελοπόννησο.

Ο Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης χαρακτήρισε το ψήφισμα  της συγκέντρωσης των κτηνοτρόφων στις 19-06-2014 σαν την μόνη ορθή πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους να το υπερψηφίσουν.