Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Παράνομη η απεργία στη ΔΕΗ. Ετοιμάζει επιστράτευση η κυβέρνηση

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αργά το βράδυ της Παρασκευής έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες και διέταξε την άμεση διακοπή τους.
Επίσης σύμφωνα με το ΑΜΠΕ το πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.
Τώρα αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του συνδικάτου Σταμάτης Ρέλλιας, προκειμένου να αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων από εδώ και στο εξής.
Νωρίτερα ο κ. Ρέλλιας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, δήλωσε πως «εκεί θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».
Η ΔΕΗ «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση» αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωση η επιχείρηση.
Εν τω μεταξύ τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών ενέκρινε με απόφασή του το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και συνδέεται με το ενδεχόμενο της έκδοσης φύλλων πορείας σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία τους παράνομη.
Αντιδράσεις από 
ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ 
"Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις." 
"Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί" καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Νωρίτερα το ΚΚΕ ανέφερε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή ώστε να διεξαχθεί συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει "Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών
Υπογραμμίζει δε πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.
Τέλος καλεί την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα, όπως λέει, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ.