Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ψαρογιώργης και Τζιμ Γουάιτ ενώνουν ήχους και μουσικές καταβολές

Με αφορμή μια ταινία μικρού μήκους, η οποία παρουσιάζει σε ζωντανή εκτέλεση κρητικό συρτό από το λαουτάρη Γιώργο Ξυλούρη και τον Αυστραλό ντράμερ Τζιμ Γουάιτ, αμερικανικά ΜΜΕ, κάνουν αναφορές στους δυο σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν άλμπουμ τον Οκτώβριο.
Οι μουσικές καταβολές του Γιώργου Ξυλούρη και του Τζιμ Γουάιτ μπορεί να αποκλίνουν, όμως η μοναδική και ιδιαίτερη μουσική χημεία που αναπτύσσουν είναι προφανής από την πρώτη νότα στο ντεμπούτο τους , το οποίο ηχογράφησαν στην Κρήτη και στη Νέα Υόρκη.
Οι δύο καλλιτέχνες θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ με τίτλο «Goats»
Σπάνιο και πρωτοποριακό ντουέτο
Μεταξύ άλλων, στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο Ξυλούρης είναι «μουσική φυσιογνωμία» που εδώ και καιρό έχει γίνει ένας «ζωντανός μύθος», τόσο στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κρήτη όσο και έξω απ’ αυτήν, ενώ ο Γουάιτ αποτελεί μια «πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα» της underground post - rock μουσικής σκηνής και μαζί καταφέρνουν να δημιουργούν μουσική με δυναμική και ήχο που τους κάνει ένα πολύ σπάνιο και πρωτοποριακό ντουέτο. Παραγωγός του άλμπουμ είναι ο Guy Picciotto των Fugazi, που συμπορεύεται μαζί τους και τους βοηθά να δημιουργήσουν κάτι «αναμφισβήτητα σημαντικό και νέο ως άκουσμα».
Απροσδόκητες μουσικές κατευθύνσεις
Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και δεξιοτέχνης στο λαούτο. Κατάγεται από μια μουσική οικογένεια των Ανωγείων της Κρήτης με μεγάλη ιστορία. Θείος του ήταν ο Νίκος Ξυλούρης και πατέρας του είναι ο λυράρης Ψαραντώνης.
Ο Τζιμ Γουάιτ προέρχεται από την αυστραλιανή post - punk σκηνή και έχει καταφέρει μέσα από το παίξιμό του να γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους και άμεσα αναγνωρίσιμους ντράμερ στον κόσμο. Ευρύτερα γνωστός έγινε από τους Dirty Three, ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της post-rock, ενώ έχει συνεργαστεί σε περιοδείες και ηχογραφήσεις με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών.
Μέσα από μια σειρά ζωντανών παραστάσεων και ηχογραφήσεων σε Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Υόρκη, το ντουέτο Ξυλούρης - Γουάιτ δημιούργησε ένα νέο ήχο που χτίστηκε πάνω στις ενδιαφέρουσες ιστορίες και των δύο, ωθώντας τους εαυτούς τους σε καινούριες και απροσδόκητες μουσικές κατευθύνσεις.
πηγή:naftemporiki.gr