Νέο e-mail του υπουργού Οικονομικών με δέσμευση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό - Πιο κοντά η εκλογή Προέδρου αν υπάρξει αδιέξοδο
Ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον προϋπολογισμό και την οικονομία και να καθοριστούν από κοινού η «επόμενη ημέρα» και η νέα σχέση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ καταβάλλει η κυβέρνηση.
Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς στον ορίζοντα υπάρχει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο... βάθος οι πρόωρες εκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δεύτερη επιστολή (e-mail) στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να γεφυρώσει μέρος των διαφορών στο δημοσιονομικό κενό και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, η εφαρμογή των οποίων θα έρθει τελικά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Κατά τις πληροφορίες στη νέα αυτή επιστολή του δεσμεύεται ότι αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη θα καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.
Επαναλαμβάνει την απόφαση για αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κατάργηση φοροαπαλλαγών και δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις δράσεις που απαριθμούσε στην πρώτη του επιστολή - ολική επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και πολυτελή είδη, περικοπές δαπανών στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ.
Αν παρά ταύτα η τρόικα δεν έρθει στην Αθήνα για να κλείσει η συμφωνία, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να επιταχύνει με πρωτοβουλία της τις εξελίξεις, ώστε να αρθεί η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα θα βρεθεί σε βαθιά νερά. Η μεγαλύτερη δοκιμασία θα προέλθει αν δεν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στελέχη και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εισηγούνται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι μόνο έτσι θα εκλείψει ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας. Αν εκλεγεί Πρόεδρος, η κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο να ψηφίσει τα μέτρα που απαιτούνται και να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομμάτων που δεν θα συναινέσουν.
Όπως επισημαίνουν αξιόπιστα πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, «η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι λύσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι ποτέ οι καλύτερες, είναι περίεργες... Στη διαπραγμάτευση παραμένουν πολλά τα ανοιχτά θέματα, γνωστά στην κυβέρνηση από το καλοκαίρι».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι χωρίς συμφωνία δεν θα δοθούν τα χρήματα που προβλέπονταν για την Ελλάδα - έστω η τελευταία δόση του Μνημονίου - και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς είναι δύσκολο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου έτους.
Εν κατακλείδι σημειώνουν: «Το 2015 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να συνεννοηθούμε εσωτερικά για τα αυτονόητα».
Η «ενέδρα» στο Eurogroup
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Χαρδούβελης θα βρεθεί στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα στη «μέγγενη» Σόιμπλε και Τόμσεν, οι οποίοι επιμένουν στην πρόταση για παράταση του Μνημονίου κατά έξι μήνες (τουλάχιστον), ώστε να είναι καλυμμένοι (χρονικά) και για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται, όλοι είναι «κουμπωμένοι». Οπως είπε στο «Βήμα» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στείλαμε την επιστολή με τις τελευταίες υποχωρήσεις», ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα απορρίπτει την πίεση του Ταμείου που έχει ανεβάσει στα... ύψη τις απαιτήσεις ζητώντας να περιγραφούν και να ληφθούν μόνιμα μέτρα ακόμη και για τη διετία 2016-2017!
Αλλοι μιλούν για «ενέδρα» στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου, κατά τις πληροφορίες, θα συζητηθούν ο χαρακτήρας και η διάρκεια της παράτασης.
Ο Δανός Πόουλ Τόμσεν, πρώην ελεγκτής και σήμερα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος λέγεται ότι λειτουργεί απροκάλυπτα καθ' υπόδειξη του Βερολίνου, αναμένεται πως θα επιμείνει στην άποψη την οποία εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, ότι «όλα τα άλλα περί τρίμηνης παράτασης ή τεχνικής ολίγων εβδομάδων είναι πολιτικά παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης για να παίρνει αναβολές και να μην εφαρμόζει τα μέτρα».
Από την άλλη πλευρά, στην Αθήνα κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν πειστεί ότι «το ΔΝΤ δεν επιστρέφει ακριβώς για να μην αναγκαστεί να συμφωνήσει».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διαθέσεις του κ. Τόμσεν φάνηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup την Πέμπτη, όπου ήταν παρών ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ.Σταύρος Παπασταύρου.
Η ελληνική πλευρά είπε ότι δέχεται παράταση λίγων μόνο εβδομάδων, οι Φινλανδοί απαίτησαν εξάμηνο, κάποιοι άλλοι μίλησαν ακόμη και για ένα έτος, αλλά όλοι είπαν πως χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις. «Ολως τυχαίως» την ώρα της συνεδρίασης EWG βγήκε στον «αέρα» τηλεγράφημα του Reuters που αναφερόταν σε έγγραφο προετοιμασίας του αυριανού Eurogroup, όπου γινόταν λόγος για παράταση τριών ως έξι μηνών.
Παιχνίδια διαρροών
Το «τάιμινγκ» του τηλεγραφήματος σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών. Η Αθήνα εξεπλάγη από τη διαρροή, καθώς εξελήφθη ως άλλη μία απόπειρα να ασκηθεί πίεση. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ο κ. Χαρδούβελης «πάγωσε» την αποστολή του e-mail στην τρόικα και μιλώντας με τον κ. Παπασταύρου που βρισκόταν στη συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι πρέπει να επιμείνουν στη διατύπωση «δεχόμαστε μόνο τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων».
Δίχτυ ασφαλείας - Ο νομικός εκβιασμός
Η «μέγγενη» του εκβιασμού για μια (ουδόλως τεχνική) παράταση του Μνημονίου έχει ένα ακόμη, νομικό... εξάρτημα. Αν η Ελλάδα δεν δεχθεί την παράταση, θα πρέπει να επιστρέψει βάσει των συμφωνιών τα 11 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Tυπικά θα αναγκαστεί να δώσει πίσω τα ομόλογα του EFSF που είχαν δοθεί στο TXΣ, τα οποία στη συνέχεια θα ακυρωθούν.
Η «μέγγενη» του εκβιασμού για μια (ουδόλως τεχνική) παράταση του Μνημονίου έχει ένα ακόμη, νομικό... εξάρτημα. Αν η Ελλάδα δεν δεχθεί την παράταση, θα πρέπει να επιστρέψει βάσει των συμφωνιών τα 11 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Tυπικά θα αναγκαστεί να δώσει πίσω τα ομόλογα του EFSF που είχαν δοθεί στο TXΣ, τα οποία στη συνέχεια θα ακυρωθούν.
Σε πολιτικό επίπεδο η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορούν να χαθούν τα λεφτά που προορίζονται για το «δίχτυ ασφαλείας» (τη γραμμή ECCL) και ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Εκτιμά ή μάλλον γνωρίζει ότι οι εταίροι έχουν και αυτό το «νομικίστικο» επιχείρημα για να προκαλέσουν επιπλέον πίεση και ότι είναι διατεθειμένοι να το χρησιμοποιήσουν.
Στη δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση υπάρχει ακόμη και η παράμετρος της λήξης ομολόγων 4,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο με την τρόικα, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η Ιστορία έχει δείξει ότι αν δεν βρεθεί λύση σε τεχνοκρατικό επίπεδο δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία.