Τρίπολη 27-01-2015
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
κ. Περιφεριάρχη
Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής το 2011 αναλάβατε την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.
Επίσης με την υπ’ αρίθμ. Πρωτ. Οικ./588 – 08/02/2012 απόφασή σας κλείσατε από 1 Ιουλίου 2012 όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Έχετε επανειλημμένα δεσμευτεί δημόσια ότι θα λυθεί το πρόβλημα, αρχικά το 2013, το 2014 αργότερα, τώρα λέτε για το 2015. Πράγματι κάνετε ότι μπορείτε για να προχωρήσει ταχύτατα και με απόλυτη αδιαφάνεια η παράδοση της διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις 16.1.2015 σας στέλνει η ΤΕΡΝΑ τα γραπτά της, την ίδια μέρα εκδίδετε πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που τρεις μέρες πριν τις εκλογές εγκρίνονται η σύμβαση ΣΔΙΤ, οι μέχρι τώρα ενέργειές σας και εξουσιοδοτείστε με προϋποθέσεις για να πέσουν οι τελευταίες υπογραφές. Όλα αυτά χωρίς να τεθούν στη διάθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη.
Κάνετε λοιπόν ότι μπορείτε για τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ και δεν κάνετε τίποτα για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων που έχετε την ευθύνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Τρίπολης και η παραπομπή σας σε δίκη για την κατάσταση στα Δίδυμα Ερμιονίδας.
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:
- Τι μέτρα παίρνει η Περιφέρεια για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος;
- Που πηγαίνουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου αφού όλοι οι ΧΑΔΑ με δική σας απόφαση έχουν κλείσει;
- Γιατί φέρατε τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην Οικονομική Επιτροπή και πήρατε αποφάσεις εν κρυπτώ;
- Θα δοθούν στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όλα τα στοιχεία που αφορούν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, που πεισματικά και παράνομα αρνείστε ενάμισι χρόνο τώρα;
- Πως τοποθετείστε απέναντι στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης που πάρθηκε στις 14-01-2015 για την διαχείριση των απορριμμάτων, που ζητά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας