Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η πικάντικη ιστορία του μαγιώ (φωτοαφιέρωμα)

Η ιστορία του μαγιώ είναι μεγάλη και παλιά... Ξεκινάει από το 1825 και φθάνει μέχρι σήμερα!

Η λέξη μαγιώ προέρχεται από την γαλλική λέξη maillot. Το 1530 η λέξη maillto δήλωνε πως ήταν ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου. Το 1820 ήταν ένα είδος καλσόν όπου φορούσαν οι χορεύτριες στην σκηνή του θεάτρου και το 1900 καθιερώθηκε ως “costume de bain” δηλαδή μπανιερό.
Μια φωτογραφία ασπρόμαυρη της παλιά εποχής που μας δείχνει πως έκανε ο κόσμος μπάνιοΣχεδόν μέχρι και την δεκαετία του 1920 άνδρες και γυναίκες έκαναν ξεχωριστά μπάνιο. Οι γυναίκες φορούσαν τα λεγόμενα “κουστούμια μπάνιου”. Τι ήταν όμως τα κουστούμια μπάνιου; Ήταν φορέματα που έφταναν μέχρι το γόνατο και από μέσα φορούσαν ένα είδος εσωρούχου φουφούλας του ίδιου υφάσματος. Επίσης, έπρεπε να φοράνε ειδικά παπούτσια για την παραλία που ήταν δεμένα με κορδόνια και μαύρες κάλτσες. Έραβαν μεταλλικά βάρη στο στρίφωμα του φορέματος ώστε το φόρεμα να μην επιπλέει και εκτεθούν τα πόδια τους.Οι γυναίκες εκείνη την εποχή έπρεπε αναγκαστικά να φοράνε καπέλο και να μην κάνουν ηλιοθεραπεία. Ναι, σωστά διαβάζετε ... σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν η ηλιοθεραπεία. Και αυτό γιατί το μαύρισμα χαλούσε το αριστοκρατικό δέρμα. Οι γυναίκες έπρεπε να έχουν λευκό δέρμα ως απόδειξη αριστοκρατικής καταγωγής.
Απεικονίζονται οι γυναίκες του 1920 με τα λεγόμενα κουστούμια μπάνιου. Τα μανίκια τους αλλά και το κάτω μέρος του φορέματος ήταν φουσκωτά
Η εξέλιξη του μαγιώ δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ευπρόσδεκτη από τον κόσμο.
Στην αρχή της ιστορίας μας, πριν από διακόσια χρόνια οι γυναίκες φορούσαν ειδικά φουστάνια για να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα και πριν από 100 χρόνια οι γυναίκες φορούσαν μάλλινο μαγιώ. Μπορεί να μην μας εντυπωσιάζει ότι φορούσαν μάλλινα μαγιώ γιατί εν έτη 2014 η μόδα λέει “ναι” στα μάλλινα μπικίνι, με την διαφορά ότι τότε οι γυναίκες δεν φορούσαν μπικίνι και σίγουρα ένα μάλλινο ολόσωμο μαγιώ έκανε δυσκολότερη την “απόλαυση” του μπάνιου.
Τρεις γυναίκες με μακρια φορέματα απολαμβάνουν την θάλασσα
Η εξέλιξη των μαγιώ φανέρωνε την αλλαγή που συνέβαινε στον τρόπο έκφρασης και σκέψης των ανθρώπων. Τα πρώτα δείγματα μαγιώ εμφανίστηκαν στην αρχαία εποχή που το μπάνιο σε κάποιο λουτρό ή θάλασσα αποτελούσε ένα είδος θρησκευτικού χαρακτήρα. Μέχρι τότε οι άνθρωποι στην αρχαιότητα το θεωρούσαν σαν πρωταρχική μορφή διασκέδασης, όμως μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το νερό μόνο για θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην Γαλλία και την Αγγλία το 1700 εμφανίζονται και πάλι τα δημόσια λουτρά όπου οι άνθρωποι ξεκίνησαν πάλι να επισκέπτονται τις θάλασσες. Το μπάνιο που έκαναν τότε δεν έχει σχέση με το μπάνιο που κάνουμε εμείς σήμερα, που καθόμαστε όλη μέρα στη θάλασσα, παίζουμε και κάνουμε ηλιοθεραπεία αλλά εκείνοι έκαναν μια γρήγορη βουτιά και έφευγαν. 
Απεικονίζεται ένα λουτρό της παλιάς εποχής
Το 1800 η τεχνολογία άρχισε να εξελίσσεται, φτιάχτηκε σιδηρόδρομος, βελτιώθηκαν τα οδικά δίκτυα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πηγαίνουν στις πλαζ. Η εποχή αυτή ήταν καθοριστική αφού το στυλ στα γυναικεία μαγιώ άρχισε να αλλάζει. Το μαγιώ συνδύαζε την αμεσότητα με την άνεση.
Απεικονίζονται πέντε γυναίκες αγκαλιασμένες μέσα στη θάλασσα
Ξεκινάμε το ταξίδι στο παρελθόν...
1825
Κατασκευάζονται ειδικές τουαλέτες για να απολαύσουν το μπάνιο τους οι γυναίκες. Τα φορέματα ήταν βαριά κάτι που τις δέσμευε να κολυμπάνε σε ρηχά νερά.
Απεικονίζονται οι γυναίκες του 1925 με τα λεγόμενα κουστούμια μπάνιου. Τα μανίκια τους αλλά και το κάτω μέρος του φορέματος ήταν φουσκωτά
1870
Ξεφεύγουμε από την τουαλέτα – μαγιώ και περνάμε στα μαγιώ που θυμίζουν φόρεμα, το οποίο φόρεμα καλύπτει όλο το σώμα.
Απεικονίζεται μία γυναίκα με το μαγιό φόρεμα. Έχει μανίκι και τελειώνει λίγο πιο πάνω από το γόνατο
1906
Οι ολόσωμες φόρμες έρχονται να αντικαταστήσουν τα φορέματα μαγιώ.
Απεικονίζεται μία κοπέλα με σκούφο στο κεφάλι, με ένα σοσίβιο και φοράει την ολόσωμη φόρμα του 1906
1909
Το ολόσωμο μαγιώ one – piece ήταν η αιτία που η Annette Kellerman επινόησε το άθλημα της σύγχρονης κολύμβησης.
Απεικονίζεται η Annette Kellerman ξαπλωμένη φορώντας το ολόσωμο μαγιώ
1920
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φορούσαν ένα είδος ριχτού φορέματος από σκληρό ύφασμα.
Απεικονίζονται πολλές γυναίκες που φοράνε το μαγιώ με το σκληρό ύφασμα
1925
Τα ολόσωμα μαγιώ εκείνης της εποχής θυμίζουν λίγο με τα ολόσωμα της δικής μας εποχής. Ήταν με φαρδιά ή λεπτή τιράντα, με μανικάκι και τελείωνε λίγο πιο κάτω από τους γοφούς, σαν ένα κοντό σορτς.
1930
Τα μαγιώ γίνονται πιο ελαστικά και η υφή τους είναι πιο λεία.
Απεικονίζονται δυο άντρες και μια γυναίκα με τα ελαστικά μαγιώ
1933
Παραμένουν τα ολόσωμα μαγιώ με την διαφορά ότι κάνει σχήματα στην πλάτη ή είχαν βαθιά ανοιχτή πλάτη.
Απεικονίζεται το μαγιό που κάνει σχέδια στην πλάτη
1942
Το κόψιμο παραμένει συντηρητικό αλλά θεωρείται αποκαλυπτικό και μοντέρνο.

Φτάνουμε στο 1946 και την αξέχαστη άφιξη των πρώτων μπικίνι!
Μια εποχή ιδιαίτερα σημαντική αφού είχε δημιουργηθεί ολόκληρος σάλος με το μαγιώ μπικίνι.
Σε μια υπαίθρια επίδειξη μόδας στις 5 Ιουλίου του 1946 παρουσιάστηκε το μπικίνι. Δημιουργός δεν ήταν άλλος από τον μηχανικό Λουί Ρεάρ.
Απεικονίζεται ο Λουί Ρεάρ δίπλα σε ένα σώμα κούκλας. Το σώμα της κούκλας φοράει ένα πουά μπικίνι
Το μπικίνι πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ. Εκεί είχαν γίνει οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από την δημιουργία του νέου μαγιό.
Δύο μήνες πριν ο Ρεάρ παρουσιάσει το μαγιώ του ο Ζακ Εν είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι και το είχε ονομάσει Άτομο, υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Στην ουσία ο Ρεάρ τελειοποίησε το σχέδιο του Εν κάνοντάς το ακόμη μικρότερο. Είχε όμως ένα πρόβλημα ... δεν έβρισκε μοντέλο να το φορέσει και να το παρουσιάσει! Λύση στο πρόβλημα έδωσε μια αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού, ηΜισελίν Μπερναρντινί.
Απεικονίζεται η Μισελίν Μπερναρντινί φορώντας το πρώτο μπικίνι
Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ.
1950
Χαριτωμένο και συγχρόνως σέξι μαγιώ για τις γυναίκες. Ενώ τα Hawai – print κάνουν την εμφάνισή τους για τον ανδρικό πληθυσμό.
Απεικονίζονται δυο γυναίκες να ποζάρουν για το χαριτωμένο και σέξι μαγιώ
Απεικονίζονται δυο άντρε με τα animal print μαγιό
1960
Ένα ανατρεπτικό καλοκαίρι που οι γυναίκες πετάνε τα ταμπού τους και όλοι αρχίζουν να απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα. Ήταν η μεγάλη ανατροπή της μόδας.
Άνδρες και γυναίκες χορεύουν στην παραλία
1969
Χρώματα και σχέδια κάνουν μία ξαφνική στροφή στην ψυχεδέλεια που προκαλούσαν ίλιγγο στους λουόμενους.
Απεικονίζεται μία ξανθιά γυναίκα, φοράει ένα μπικίνι μαγιό με γεωμετρικά σχήματα και το σώμα της έχει τατουάζ
1970
Εμφανίζονται τα πρώτα tanga αλλά και το topless.
1980
Ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ συρρίκνωσε ακόμη πιο πολύ το κάτω μέρος του μπικίνι. Και έτσι εμφανίστηκαν τα πρώτα string που ήταν λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος. Στις αρχές της δεκαετίας εμφανίζονται εκκεντρικά σχέδια πάνω στα ολόσωμα μαγιώ και τα μπικίνι αποκτούν ψηλό κόψιμο στους γοφούς. Η εφευρετικότητα αυτής της δεκαετίας δεν σταματάει εδώ ...στο τέλος της δεκαετίας το μαγιώ γίνεται πιο αθλητικό.
Απεικονίζονται τρεις γυναίκες με μπικίνι μαγιό που έχει υψηλό κόψιμο στους γοφούς.
Απςικονίζεται μία γυναίκα με το αθλητικό μπικίνι
1990
Μια εποχή που πλέον δεν υπάρχει κανένα ταμπού αφού το μοντέλο Τάιρα Μπάνκς ήταν η πρώτη γυναίκα που φωτογραφήθηκε με μπικίνι για εξώφυλλο περιοδικού.
Απεικονίζεται η Τάιρα Μπάνκς που κρατάει το περιοδικό στο οποίο είχε φωτογραφηθεί με μπικίνι  
Φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας το 2013 η Κέιτ Άπτον φωτογραφίζεται για το περιοδικό Sports Illustrated χωρίς να φοράει το πάνω μέρος από το μαγιώ αλλά το κορμί της είναι στολισμένο με body painting.