Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Δολοφόνησαν τον γιο μου κατ΄ εντολήν (ολόκληρη η κατάθεση Παναγιώτη Φύσσα)

Με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η επί της ουσίας εξέταση της δολοφονίας του μουσικού στο Κερατσίνι πριν από δύο χρόνια από στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Η κατάθεση Φύσσα σηματοδοτεί και την επί της ουσίας έρευνα του δικαστηρίου για τα εγκλήματα που αποδίδονται σε στελέχη και μέλη της Χ.Α.
Κατά την κατάθεση του ο πατέρας τόνισε ότι το παιδί του ήταν άνεργο και γεροδεμένο και ότι δεν είχε κάποια πολιτική ένταξη, ακολουθούσε τις απόψεις του ιδίου που δεν είχε πολιτική ένταξη.
Ο Παναγιώτης Φύσσας ξεκίνησε να διηγείται τί ακριβώς έγινε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας στο Κερατσίνι.
Οπως ανέφερε, ο Παύλος Φύσσας εκείνη την ημέρα, πήγε στην καφετέρια «Κοράλι» όπου υπήρχε κόσμος και μαζί του ήταν η κοπέλα του και ένας φίλος του για να παρακολουθήσουν ένα ματς.
«Κατά τις 12 το βράδυ, τόνισε ο πατέρας του άτυχου νεαρού, χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Τρέχα. μου είπε ο αδελφός μου στην Τσαλδάρη έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Δεν φαντάστηκα τί θα έβλεπα. Στο δρόμο άκουγα σειρήνες. Μόλις έφθασα βρήκα την κοπέλα του να τον κρατάει αλλά το κεφάλι του ήταν γερμένο».
Πρόεδρος: Πήγε πουθενά το μυαλό σας;
Πατέρας: Στη Χρυσή Αυγή γιατί τα τραγούδια του τους ενοχλούσε. Γιατί σε αυτούς απευθυνόταν με τους στίχους του. Δεν ξέρω αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους. Μόλις έφθασα είδα τη Χρύσα, την κοπέλα του, και την ρώτησα. Είδα λίγα αίματα. Και πήρα λίγο θάρρος. Και άρχισα να φωνάζω το όνομά του μήπως και με ακούσει. Τότε ένας αστυνομικός μου είπε: Κάντε άκρη να τον πάρει το ασθενοφόρο. Και τότε η Χρύσα επιτέθηκε στον αστυνομικό και τον κατηγόρησε για αδράνεια.
Πρόεδρος: Είδατε κάποιον άλλον εκεί;
Πατέρας: Τη Χρύσα, το παιδί μου πεσμένο, διάφορους περίεργους και καμιά δεκαριά αστυνομικούς.
Πρόεδρος: Είχε τις αισθήσεις του;
Πατέρας: Νομίζω πως ναι. Ή τουλάχιστον έτσι ήθελα να πιστεύω. Μόλις φθάσαμε στο νοσοκομείο ρώτησα τον συνοδό για να μάθω την αλήθεια. Δεν θέλησε να μου πει. Και μου ανέφερε ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε. Μου ζήτησε μάλιστα να το καταγγείλω. Από ότι κατάλαβα στη συνέχεια το χτύπημα που είχε δεχθεί ήταν επαγγελματικό. Αμέσως άρχισαν να έρχονται φίλοι του στο νοσοκομείο. Με έπιασε πανικός. Τί να πω στη μάνα του; Eβαλα έναν συγγενή να της πει ότι είχε χτυπήσει αλλά όχι σοβαρά. Ηρθε στο νοσοκομείο και η ίδια και εκεί μάθαμε τα πάντα.
Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι έμαθε από την κοπέλα του για το περιστατικό και για τις συνθήκες της δολοφονίας.
Οπως ανέφερε, η σύντροφος του Παύλου Φύσσα, του διηγήθηκε ότι όταν ήταν στην καφετέρια δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ορισμένων ατόμων που τους προκάλεσαν και τους απείλησαν. Του φώναζαν «κότες» και θα ότι «θα τους σκοτώσουν».
Επίσης πρόσθεσε, ότι η κοπέλα του Παύλου Φύσσα, του είπε ότι ομάδα αστυνομικών που ήταν εκεί δεν επενέβη αλλά ήταν αδρανής και δεν έκανε τίποτα.
Η παρέα του Παύλου Φύσσα σηκώθηκε και έφυγε από την καφετέρια και καθ όδόν δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών που τους κυνήγησε μέχρι την Τσαλδάρη. Οι υπόλοιποι από την παρέα έφυγαν και ο Παύλος Φύσσας έμεινε μόνος.
Πρόεδρος: Του επιτέθηκαν;
Πατέρας: Του επιτέθηκαν, είχαν τους λόγους τους. Οι επιθέσεις ήταν τακτικές και από άτομα δύο η τρία κάθε φορά. Συνολικά οι παρόντες ήταν 18. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει ο γιος σας;
Πατέρας: Τον είχαν εγκλωβίσει. Μόλις εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς,
Πρόεδρος: Αυτά σας τα λέει η Χρύσα;
Πατέρας: Ακουσα να λένε ότι τον μαχαίρωσε και το έστριψε το μαχαίρι.
Πρόεδρος: Ποιός το λέει;
Πατέρας: Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα και το αίμα διαχύθηκε εσωτερικά. Γι αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Το παιδί μου πάντως άντεξε για τέσσερα λεπτά και έδειξε τον δολοφόνο του. Είπε στον αστυνομικό αυτός με μαχαίρωσε.
Πρόεδρος: Είχαν προηγούμενα ο γιος σας και ο Ρουπακιάς;
Πατέρας: Δεν νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μου είπε ότι ο Παύλος, μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε: Με μαχαίρωσες και φεύγεις;
Πρόεδρος: Πότε επήλθε το μοιραίο στο ασθενοφόρο ή πριν;
Πατέρας: Μόλις πήγα πιστεύω ότι το παιδί μου είχε φύγει. Απλά δεν είδα αίματα και δεν ήθελα να το πιστέψω. Είχε δύο χτυπήματα στην καρδιά.
Πρόεδρος: Γιατί λέτε ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό;
Πατέρας: Γιατί το έστριψε για να διαχυθεί εσωτερικά το αίμα και να πεθάνει.
Πρόεδρος: Δεν γνωρίζονταν, δεν είχαν διαφορές. Γιατί να τον σκοτώσει; Γιατί να του καταφέρει δύο μαχαιριές;
Πατέρας: Γιατί αυτή η οργάνωση κλείνει στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν αντιφασιστικά και τους ενοχλούσαν.
Πρόεδρος: Ποιούς ενοχλούσαν;
Πατέρας: Οταν νομίζει, ότι βρίζει και κάνει τον Ελληναρά και ότι θα σώσει την πατρίδα του, γιατί αυτό ήταν το στυλάκι του Ρουπακιά, αυτή η αντίληψη τον οδήγησε στο φόνο.
Πρόεδρος: Μόνος πήγε, αν είχε αυτές τις αντιλήψεις που λέτε, τί έγινε;
Πατέρας: Συνεννοήθηκαν μεταξύ τους με τα τηλέφωνα. Εντολή πήρε.
Πρόεδρος: Από πού;
Πατέρας: Από τον αρχηγό, από ποιόν άλλον. Αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη; Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη των ερωτήσεων ανέλαβαν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Eισαγγελέας: Είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν για τα τραγούδια του από μέλη της ΧΑ;
Πατέρας: Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο.
Εισαγγελέας: Θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να μεσολαβήσουν και να μην οδηγηθούμε στο μοιραίο;
Πατέρας: Σίγουρα θα μπορούσαν ήταν περίπου, απ΄ότι έμαθα, έξι άτομα.
Εισαγγελέας: Ποίος έστειλε τον Ρουπακιά να σκοτώσει το γιό σας;
Πατέρας: Από ότι ξέρω από τη δικογραφία αυτή την εντολή την έδωσε ο Πατέλης. Συμμετοχή είχαν κι άλλοι.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: H ιεραρχία της ΧΑ ήταν άσχετη με το φόνο;
Πατέρας: Οχι βέβαια και για να σηκωθούν από κάτω εντολές παίρνουν.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Ο αρχηγός της δολοφονικής οργάνωσης ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία του γιου σας;
Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη: Ποιον εννοείτε;
Πατέρας: Ο Μιχαλολιάκος. Είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιου μου.
Πρόεδρος: Για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορείτε να ρωτάτε.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Σας γαλήνεψε η ανάληψη πολιτικής ευθύνης που έγινε τελευταία;
Πατέρας: Όχι βεβαία.

Την ίδια ώρα, την δήλωση του επικεφαλής του κόμματος της Χ.Α., Νίκου Μιχαλολιάκου πριν από τις εκλογές ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι» ζήτησαν συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς το δικαστήριο.

Αναλυτικά η δήλωση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής έχει ως εξής.
«Η δήλωση του κατηγορούμενου και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ., Ν. Μιχαλολιάκου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 17.9.201 ότι η Χ.Α. αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της ανθρωποκτονίας του Π. Φύσσα σχετίζεται με την εκδικαζόμενη υπόθεση και πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί δικαστικά.
Επειδή δεν υπέπεσε μέχρι τώρα στην αντίληψή μας αυτεπάγγελτη αναζήτηση του υλικού της συνέντευξης εκ μέρους του δικαστηρίου και της εισαγγελίας, ζητάμε να παραγγελθεί το CD από τον σταθμό Real FM, ώστε να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα της δικογραφίας».