Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α.ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ:Την μνήμη του νεκρού εργάτη της FULGOR δεν θα την τιμήσουμε μόνο με λόγια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ FULGOR

Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης Σικυωνίων καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε την ζωή ενός συναδέλφου μας, ενός ακόμη εργαζόμενου που προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο του, προστέθηκε στον ατέλειωτο κατάλογο αυτών που χάθηκαν πληρώνοντας με τον πιο οδυνηρό τρόπο το κυνήγι του κέρδους και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. 
Για μας, ο θάνατος του Εργάτη ο οποίος δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο στην εταιρεία FULGOR του ομίλου Στασινόπουλου την ώρα της εργασίας του,μόνο θέμα της «κακιάς στιγμής» δεν μπορεί να είναι. 
Είναι έγκλημα και υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτό. Τα εργατικά ατυχήματα που πολλά από αυτά είναι και θανατηφόρα,είναι η τραγική αλλά ταυτόχρονα και φυσική κατάληξη μιας πραγματικότητας η οποία επικρατεί στους περισσότερους χώρους δουλειάς, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. 
Είναι η εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας και της έλλειψης επαρκούς προσωπικού που σημαίνει στη πράξη δουλειά ήλιο με ήλιο.
Είναι η εκ περιτροπής εργασία που απαιτεί εργαζόμενους λάστιχο, ανειδίκευτους εργάτες χωρίς εκπαίδευση στο αντικείμενο της δουλειάς τους.
Είναι η διείσδυση παντού εργολάβων, η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας και υγιεινής διότι αυτά τα μέτρα σημαίνουν πρόσθετο κόστος για τον εργοδότη.

Οι υπεύθυνοι γι αυτό το έγκλημα όπως και για χιλιάδες άλλα εγκλήματα που έχουν γίνει αλλά και θα γίνουν όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση,δεν είναι μόνο η μεγαλο-εργοδοσία που επιβάλει συνθήκες «γαλέρας» στους τόπους δουλειάς.Είναι και όλοι αυτοί που τους έχουν οπλίσει τα χέρια, που έχουν διαμορφώσει και υπερασπίζονται αυτή την πραγματικότητα.
 Είναι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η σημερινή κυβέρνηση και η Ε.Ε. που διαμόρφωσαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν αυτό το πλαίσιο,ώστε μεγαλο-εργοδότες και εργολάβοι να κινούνται ασύδοτα, θυσιάζοντας ανθρώπινες ψυχές, χρησιμοποιώντας τους εργάτες ως «αναλώσιμα υλικά».
Είναι όλοι αυτοί που δεν αμφισβητούν τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται μέχρι σήμερα,που γεμίζει κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους,βγάζοντάς τα με το αίμα των εργατών.

Την μνήμη του νεκρού εργάτη της FULGOR, όλων των εργατών μέχρι σήμερα που θυσιάστηκαν και θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους,δεν θα την τιμήσουμε μόνο με λόγια. 
Είναι χρέος μας να παλέψουμε για να καταργήσουμε την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, να παλέψουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για εφαρμογή μέτρων ασφάλειας,για να μπορεί κάθε εργαζόμενος μετά την δουλειά του να γυρίζει σπίτι στα παιδιά του, στην οικογένειά του. 
Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι πρέπει να αγωνιστούμε,αλλάζοντας τους συσχετισμούς σήμερα σε όλα τα επίπεδα, παλεύοντας για μια ανάπτυξη της κοινωνίας που θα βάζει ως προτεραιότητα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, όχι τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στη οικογένεια του νεκρού εργάτη και την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του.

Κιάτο 12-10-2015
                                              Τo Δ.Σ.