Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η γάτα-πρόσφυγας που ταξίδεψε από το Ιράκ στη Νορβηγία μέσω… Λέσβου

 Ο Kunkush βρέθηκε στην αγκαλιά της οικογένειάς του μετά από τέσσερις μήνες

Η ιστορία ενός γατούλη από το Ιράκ, που ονομάζεται Kunkush κάνει τις τελευταίες ημέρες το γύρο του πλανήτη, καθώς μέσα σε τέσσερις μήνες ταξίδεψε από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Από το Ιράκ ο λευκός γάτος ήρθε μαζί με την οικογένειά του στην Λέσβο, χάθηκε και στη συνέχεια εντοπίστηκε και χάρη στη βοήθεια εθελοντών ταξίδεψε στη Νορβηγία, προκειμένου να επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες του, μια οικογένεια προσφύγων που έκανε το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη, προς αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.
kun6
Η οικογένεια που είχε τον Kunkush έφυγε από το Ιράκ για να γλιτώσει από τις βιαιότητες των τζιχαντιστών. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αφήσει πίσω της το αγαπημένο της κατοικίδιο και το πήρε μαζί της.
Ο γάτος ταξίδεψε μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία στην Λέσβο, ωστόσο, χάθηκε μόλις έφτασε στο νησί. Ο πανικός που δημιουργήθηκε όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να βγαίνουν από τη λέμβο, τρόμαξε τον Kunkush, ο οποίος απομακρύνθηκε τρέχοντας, με αποτέλεσμα η οικογένειά του, μια μητέρα και τα πέντε παιδιά της, να χάσει τα ίχνη του.
kun
Η γυναίκα και τα παιδάκια έψαχναν επί πολλές ώρες για τον γάτο, αλλά μάταια. Ο Kunkush δεν ήταν πουθενά. Έτσι, η οικογένεια συνέχισε το ταξίδι της στην Ευρώπη και κατέληξε σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Νορβηγία.
Ωστόσο, τρεις ημέρες αφότου η οικογένεια έφυγε από το νησί, ο γάτος εντοπίστηκε από κατοίκους της Λέσβου να τριγυρνά ταλαιπωρημένος, στην Σκάλα Συκαμνιάς.
Οι κάτοικοι είπαν σε κάποιους από τους εθελοντές που έχουν σπεύσει στο νησί τους τελευταίους μήνες ότι η συγκεκριμένη έμοιαζε με μια γάτα-πρόσφυγα, μια γάτα που σίγουρα δεν ήταν από την περιοχή. Άλλωστε, είχαν δει πολλούς μετανάστες να φτάνουν στην Ελλάδα, κουβαλώντας τα κατοικίδιά τους και έτσι δεν ήταν δύσκολο να υποθέσουν ότι μπορεί να είναι γάτα μεταναστών.
kun1
kun2
Οι εθελόντριες Kindhearted Amy Shrodes και Ashley Anderson αποφάσισαν ότι ο γάτος, τον οποίο ονόμασαν Δία, έπρεπε να βρεθεί ξανά στην αγκαλιά της οικογένειάς του, γι’ αυτό και κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να τον βοηθήσουν, αφού πρώτα τον πήγαν στον κτηνίατρο. Οι Shrodes και Anderson δημιούργησαν παράλληλα έναν λογαριασμό στο facebook για τον γάτο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1.000 λίρες, για να κάνουν πραγματικότητα το σχέδιό τους.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News της Αυστραλίας, η κ. Shrodes, μια νοσοκόμα από την Αμερική, είπε ότι ήθελαν να παραδώσουν τον γάτο στην οικογένεια, γιατί πίστευαν ότι αυτό θα της έδινε δύναμη, στο νέο της ξεκίνημα.
kun7
Οι εθελόντριες έβγαλαν στον γάτο διαβατήριο και τον έστειλαν τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, απ’ όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια εντοπισμού της οικογένειας. Εκεί, ένας χρήστης του facebook, ο οποίος είδε το προφίλ για τον γάτο στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει.
afisa
Πέντε εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οικογένεια του Kunkush έμαθε για τον Kunkush και επικοινώνησε με τους εθελοντές, μέσα από την σελίδα για τον γάτο στο facebook. Έπειτα από επικοινωνία που είχαν με την κ. Shrodes στο Skype, επιβεβαίωσαν ότι ήταν οι ιδιοκτήτες του γάτου. Ο Kunkush ταξίδεψε από το Βερολίνο στη Νορβηγία και η συγκινητική επανένωση με την οικογένειά του καλύφθηκε από τηλεοπτικά μέσα της χώρας!
Πλέον, ο Kunkush μπορεί να βρίσκεται σε ένα κλίμα πολύ ψυχρότερο από αυτό που είχε συνηθίσει στο Ιράκ ή ακόμα και στη Λέσβο, αλλά βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του και αυτό είναι που μετράει!
kun10
kun9
kun8
kun11
kun3
kun4
kun5