Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων

"Η Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων, προσελκύει την προσοχή στα δεινά των θυμάτων βασανιστηρίων, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους, ενώ μας προσφέρει την ευκαιρία να επαναεπιβεβαιώσουμε την κοινή καταδίκη των βασανιστηρίων και όλων των σκληρών, απάνθρωπων και ταπεινωτικών μεθόδων τιμωρίας", αναφέρει στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.
 Σημειώνει επίσης οτι "η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι καλά θεσμοθετημένη.Είναι απόλυτη και απερίφραστη. Βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις περιστάσεις, τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και σε περιόδους ειρήνης. Τα βασανιστήρια δεν είναι επιτρεπτά ούτε όταν τους δίνονται διαφορετικές ονομασίες: οι απάνθρωπες και ασυνήθεις ποινές είναι απαράδεκτες και παράνομες, οποιοδήποτε όνομα και να τους δώσεις.
 Η μάστιγα των βασανιστηρίων εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές από τις κοινωνίες μας, ενώ γίνεται ανεκτή ή εφαρμόζεται, από κυβερνήσεις ή αντιπροσώπους τους".
 Ο κ. Αναν υπογραμμίζει στο μήνυμά του οτι "πρέπει όλοι να εργαστούμε για να αφαιρέσουμε αυτόν τον απαίσιο λεκέ από την ανθρώπινη συνείδηση. Πρέπει να μιλήσουμε με σθένος εναντίον όλων αυτών των πρακτικών και να ανανεώσουμε τις προσπάθειες μας για τον τερματισμό των βασανιστηρίων σε όλες τους τις μορφές".
 Καλωσορίζω θερμά, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ την πρόσφατη θέση σε ισχύ του Προαιρετικού Πρωτόκολλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Τρόπων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας. Με τη δημιουργία ενός συστήματος διεθνών και εθνικών επισκέψεων σε χώρους κρατουμένων, το Πρωτόκολλο μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή της κακομεταχείρισης των κρατουμένων. Οι διατάξεις του μπορούν επίσης να συμβάλλουν στο έργο του Ειδικού Εισηγητή για τα Βασανιστήρια.
 "Καλώ λοιπόν όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει, να επικυρώσουν τη Σύμβαση και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της και να επιτρέψουν τις ατομικές καταγγελίες των θυμάτων, στη βάση όσων προβλέπονται από τη Σύμβαση".
Φέτος, καταλήγει ο κ. Αναν, γιορτάζουμε την 25η επέτειο της ίδρυσης του Εθελοντικού Ταμείου του ΟΗΕ για τα Θύματα των Βασανιστηρίων. Το Ταμείο είναι από τα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά ταμεία του ΟΗΕ, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε οργανισμούς αρωγής των θυμάτων και των οικογενειών τους. "Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους δωρητές για την υποστήριξή τους και ενθαρρύνω την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει να συνεισφέρει γενναιόδωρα σε αυτό. Είμαι επίσης ευγνώμων για το έργο που πραγματοποιείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις ανά τον κόσμο για την υποστήριξη και την επανένταξη των θυμάτων βασανιστηρίων και των οικογενειών τους.

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων, ας επαναεπιβεβαιώσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανδρών και των γυναικών και ας αποφασίσουμε να καταπολεμήσουμε τη σκληρή, ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση, όπου κι αν αυτή συμβαίνει".
πηγή:ΑΠΕ