Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Με αίμα βάφεται ξανά η Αίγυπτος

Στους 70 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών η Μουσουλμανική Αδελφότητα στις συγκρούσεις αστυνομικών με οπαδούς του Μόρσι - «Πυροβολούν για να σκοτώσουν» δηλώνει εκπρόσωπος του κόμματος.
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Μόρσι κυρίως στην Αλεξάνδρεια και την πόλη Ναρς.
(δείτε σχετικό video εδώ)
Για 70 νεκρούς κάνουν λόγο στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να ανέβει δραματικά καθώς υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. «Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος.
Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Νασρ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 500.

«Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», αναφέρουν στο AlJazeera  αυτόπτες μάρτυρες. 

Πολλοί από τους νεκρούς έχουν χτυπηθεί με μαχαίρι ενώ υπάρχει και τουλάχιστον ένας που έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Την ίδια ώρα εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011. Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερκών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι οι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».
Από την πλευρά της όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το τελεσίγραφο συμμετοχής στον οδικό χάρτη του στρατού για τη διενέργεια εκλογών και καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.
Υπενθυμίζεται ότι άλλοι επτά από τους νεκρούς καταγράφηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι.
Πηγή: protothema.gr