Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Χρήστος Ζαχαριάς: Που να τρέχω τώρα ...να πίνω πράσινο τσάι στου Τατούλη!

 Ο Χρήστος Ζαχαριάς -χωρίς κατ΄ανάγκην να συμφωνείς με τις απόψεις του - είναι σίγουρα  για "εχθρούς" και φίλους μια ξεχωριστή παρουσία στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων.
Όλοι του αναγνωρίζουν ότι είναι ένας ευγενής αυτοδιοικητικός ,που η πανεπιστημιακή του μόρφωση και παιδεία,αλλά και η μακρόχρονη εμπειρία του δεν του επιτρέπουν να αναλώνεται σε ανεύθυνο αντιπολιτευτικό λαϊκισμό και ανούσιες μικροπολιτικές ακρότητες...
Δείχνει να είναι μπολιασμένος με το πλουραλιστικό πνεύμα των αυτοδιοικητικών παλαιάς κοπής - αυτών που δεν έβλεπαν την αυτοδιοίκηση σαν μανατζάρισμα της "αρπαχτής"... αλλά "έσπαγαν αυγά" προκειμένου να υπερασπιστούν τον τόπο τους.
Σήμερα έχει την "πολυτέλεια" να αναπτύσσει τις θέσεις του από τη θέση του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας. Στις επερχόμενες εκλογές ποιος ξέρει από ποια θέση θα εξακολουθήσει ή όχι να δηλώνει παρών στα αυτοδιοικητικά δρώμενα...  Όπως και νά 'χει πάντως...μια κουβέντα με τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας,του Δήμου Σικυωνίων,και εν δυνάμει επικεφαλή δημοτικής παράταξης,στις επερχόμενες εκλογές,παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον  
ΕΡ:Κύριε Ζαχαριά,αν δεν κάνω λάθος είστε ο μακροβιότερος αυτοδιοικητικός,στο δημοτικό συμβούλιο,του Δήμου Σικυωνίων.                                      Με δυο λόγια έχετε μακρά παρουσία στο πολιτικό-αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι του δήμου και από όσα γνωρίζω ποτέ δεν έχετε δηλώσει ότι προτίθεστε να "κρεμάσετε παπούτσια" εν όψει των ερχόμενων περιφερειακών/δημοτικών εκλογών...Έτσι είναι ή εν τω μεταξύ κάτι έχει αλλάξει σε ότι αφορά τις προθέσεις σας;. Σας ερωτώ όχι για να βγάλω την είδηση - εσείς προφανώς θα επιλέξετε πότε είναι το κατάλληλο timing να κάνετε τις όποιες ανακοινώσεις...εξάλλου είμαι σίγουρος ότι η εμπειρία σας δεν σας επιτρέπει να παρασυρθείτε - επιβεβαιώνοντας τα αυτονόητα...                Σας ερωτώ με αφορμή το πρόσφατο γκάλοπ που δεν σας συμπεριλαμβάνει στις ενδεχόμενες υποψηφιότητες για το δήμο Σικυωνίων.                                                                                  Θα ήθελα μια τοποθέτησή σας,σχετικά με το ποιο σενάριο ήθελε να εξυπηρετήσει ο εντολέας του γκάλοπ ...                                                                                                              ΧΡ.Ζ:Ζούμε δυστυχώς στην εποχή της γκαλοπολαγνείας με αποτέλεσμα να διαμορφώνοται μέσω των δημοσκοπήσεων οι πολιτικές που ασκούνται και όχι το αντίθετο. Για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν μπορώ να πω με σιγουριά ποιόν ή ποιούς ήθελε να εξυπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως αφ’ ενός τίθεται θέμα αξιοπιστίας και αφ’ ετέρου πιστεύω πως δεν πολυάρεσαν τα αποτελέσματα στον εντολέα. 
ΕΡ:Επειδή η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός...Τι γίνεται με την τιμολογιακή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζει η Δ.Ε.Υ.Α. Σικυωνίων; Πολλοί λένε ότι και σεις διευκολύνεται την Δ.Ε.Υ.Α. Σικυωνίων να «χαρατσώνει» τους πολίτες,από τη στιγμή που γνωρίζεται την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ,που λέει ότι η είσπραξη του παγίου τέλους δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο...
Αλλά και η είσπραξη του ειδικού τέλους (80%) για τους σκοπούς που χρησιμοποιείται,στοιχειοθετεί καταχρηστική άσκηση δικαιώματος ,από την Δ.Ε.Υ.Α. Σικυωνίων.Γνωρίζεται υποθέτω ότι μέρος από το εισπραχθέν ειδικό τέλος 80% παρανόμως διατίθεται για την πληρωμή του προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α. και των άλλων λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης...
ΧΡ.Ζ:Για τη ΔΕΥΑΣ θέτετε δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας. Σύμφωνα με το νόμο το 80% προορίζεται για τη κατασκευή νέων έργων. Τέτοια έργα διαχρονικά καλύπτονται και από το 80% πλην όμως ένα μέρος διατίθενται και για τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
Το θέμα αυτό έπρεπε να είχε λυθεί από πριν . Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τη σημερινή δημοτική αρχή λαμβανομένου υπ’ όψιν της σωρευμένης εμπειρίας και της αυστηροποίησης του νομοθετικού και ελεγκτικού πλαισίου.
Ως προς το θέμα του παγίου τέλους και κατόπιν της εμπειρίας από την εφαρμογή του νομίζω πως χρειάζεται επανεξέταση.
Θα μου επιτρέψετε όμως να τονίσω πως το νερό είναι αγαθό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας και ότι το τέλος που καταβάλλει ο δημότης είναι ανταποδοτικό.
Οφείλει λοιπόν ο Δήμος να παρέχει νερό επαρκές ως προς την ποσότητα και αρίστης ποιότητας σε τιμή που να καλύπτει τα έξοδα λαμβανομένου υπ’ όψιν των ευπαθών ομάδων. Σε αυτό τον τομέα η δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει σημαντικά.
ΕΡ:Με δεδομένη την συσσωρευμένη εμπειρία σας ,αλλά και την αρνητική ή λευκή ψήφο του συνδυασμού σας σε σοβαρά θέματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμάτων ,των υδάτινων πόρων,το project «Life Stymfalia» κλπ...πως αποτιμάται - με πολιτικούς όρους - την σημερινή δημοτική αρχή; Εκτιμάτε ότι έχει επαφή με την τοπική κοινωνία,ότι ενδιαφέρεται και παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες της ή εξαντλείται στο ποδηγετούμενο "καθήκον" του τοποτηρητή ,που ενδεχομένως της "σερβίρει" η περιφερειακή ή η κεντρική διοίκηση και σαφώς (κατά την γνώμη μου) εξυπηρετεί δημοσιονομικές προσαρμογές που ευνοούν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο σε βάρος των τοπικών συμφερόντων...
ΧΡ.Ζ:Πως αποτιμώ - με πολιτικούς όρους - την δημοτική αρχή;
Με μια ρεαλιστική -πολιτική- προσέγγιση στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής,εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει αν η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε πολιτικό προσανατολισμό με θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία ή αν η δημοτική πυξίδα δείχνει λάθος κατεύθυνση...
Είναι προφανές ότι συμβαίνει το δεύτερο...και δυστυχώς συμπαρασύρει σύσσωμη την δημοτική πλειοψηφία,που αναλώνεται ασθμαίνοντας σε επικοινωνιακά "επιτεύγματα" ευελπιστώντας να μεταλλάξει τις ενδεχομένως καθ' υπαγόρευσιν (όπως λέτε) διεκπεραιωτικές λειτουργίες του δημάρχου...σε δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής.
 Εδώ θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι σε όλη την αυτοδιοικητική μου πορεία ποτέ δεν υιοθέτησα  "πολιτικές κονσέρβες" πολλώ δε μάλλον δεν τις "κατάπια αμάσητες"...για μια θέση στον ήλιο.
Κατ'εμέ ένα από τα μεγάλα θέματα που σήμερα ταλανίζουν την τοπική κοινωνία  είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων .
Ποιος αμφισβητεί ότι η δημοτική πλειοψηφία όφειλε και μπορούσε να το έχει αναδείξει στην ουσιαστική πολιτική του διάσταση;
Γιατί δεν το έκανε και  αντ' αυτού  όλοι βιώνουμε την άνυδρη πολιτική της;...που θελημένα ή αθέλητα, ενδεχομένως, ανοίγει δρόμους για την ληστρική εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου και την αύξηση του οικονομικού κόστους.
Στο δήμο μας η δημοτική αρχή με καθυστέρηση έφερε πρόσφατα μελέτη που αφορά στην διαχείριση του νερού ώστε να υποβληθεί για χρηματοδότηση. Εύχομαι αυτή η καθυστέρηση να μην οδηγήσει στην αποτυχία χρηματοδότησης.
Ποια είναι η πολιτική πρόταση - απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας για την διαχείριση απορριμμάτων;
Ναι μεν, αλλά...Άλλα εισηγήθηκε...Άλλα ψήφισαν "νυσταγμένοι" μαύρα μεσάνυχτα...Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε ...που κατέληξαν στο να περιοριστεί ο Δήμος στην αποκομιδή των σκουπιδιών - απεμπολώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της διαχείρισης...
Έχω πρόσφατα τοποθετηθεί για το μείζον αυτό θέμα. Επιγραμματικά αναφέρω πως οφείλει ο Δήμος μας να προχωρήσει στην εξής άμεση λύση: Διαλογή στην πηγή(ανακύκλωση). Περαιτέρω διαχωρισμός και κατόπιν κομποστοποίηση και επεξεργασία αδρανών και υλικών κατεδάφισης. Υγειονομική ταφή υπολείμματος . Ενημέρωση διαβούλευση με τους φορείς και πολίτες του Δήμου μας καθώς και με όλους τους θεσμικούς φορείς. Οι διαχείριση των απορριμμάτων και οι αντίστοιχες επιλογές έχουν περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο και για αυτό η λύση θα πρέπει να μεγιστοποιεί την κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια, αλλά ταυτοχρόνως να ελαχιστοποιεί το οικονομικό κόστος για τους δημότες.

ΕΡ:Ως εν δυνάμει διεκδικητής της θέσης του δημάρχου - άσχετα από τις προθέσεις σας - αλλά και ως πολίτης του Κιάτου...Ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες που πιστεύεται ότι πρέπει να αναδείξει και να παλέψει για αυτές ένας αυτοδιοικητικός συνδυασμός;
ΧΡ.Ζ: Για να μην κουράζω,επιγραμματικά, οι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να προταχθούν στο δήμο Σικυωνίων είναι:
-Δήμος στην υπηρεσία του δημότη, άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των δημοτών.
Δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του Δήμου.
Αναβάθμιση της λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης και άλλων επιτροπών, Ουσιαστική συνεργασία με θεσμικούς και άλλους φορείς.
Σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και αξιοποίηση – ενεργοποίηση τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Καθημερινότητα, πράσινο, αναπλάσεις, οδοποιία κλπ. Δυστυχώς το αυτονόητο πολλές φορές είναι και ζητούμενο.
Κοινωνική μέριμνα και φροντίδα:Ο κάθε δήμος από μόνος του αλλά και μέσω της Κ.ΕΔ.Ε. οφείλει αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα, που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και να διεκδικήσει δωρεάν ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία και περίθαλψη καλύτερη για όλους και κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους .
Επειδή όμως υπάρχουν συνάνθρωποι μας που λόγω και της οικονομικής κρίσης δεν έχουν ούτε τα αναγκαία προς το ζην θα πρέπει οι δομές να βελτιωθούν και να δημιουργηθούν και άλλες για πιο αποτελεσματική λειτουργία.
Πολεοδομικά: Γενικό Πολεοδομικό Πολεοδομικό Σχέδιο στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου, άρθρο 13, Λοιπές πολεοδομικές ενότητες. Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημαντική συμβολή, που θα προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας η ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών. Υπάρχουν όμως σημαντικές καθυστερήσεις και σε αυτόν τον τομέα από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Λιμάνι, Αλιευτικό καταφύγιο, λίμνες Στυμφαλίας και Δόξα. Ο δήμος μας έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει παραλιακό μέτωπο αλλά και ορεινό όγκο τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη σε συνεργασία με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Ιστορία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός : Είμαστε σε ένα τόπο με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, με αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους ονομαστούς με περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους .
Καθιέρωση ενός θεσμού που θα αποτελεί κατ’ έτος το ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ Δήμο μας που θα συνδέει τον πολιτισμό και την ιστορία με το σήμερα ( αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα, αθλητισμό τουρισμό), Δημιουργία δηλαδή ενός δικτύου πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, και διασκέδασης, που εκτός των άλλων θα συμβάλλει και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, αφού διαθέτουμε τόσα πλεονεκτήματα τι είναι εκείνο που εμποδίζει στο να δημιουργήσουμε ένα Δήμο έτσι όπως όλοι τον θέλουμε. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν ( Θάλασσα, βουνό ιστορία, πολιτισμός, αγροτικά προϊόντα, δευτερογενής παραγωγή, καταστήματα) απαιτείται όμως και το όραμα ο σκοπός η πίστη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο με προσωπικότητα με τη δική του ξεχωριστή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, πόλο έλξης σε επισκέπτες έλληνες και ξένους .

ΕΡ:Κλείνοντας αυτή την κουβέντα θα θέλαμε να ξέρουμε αν μέσα στις ενδεχόμενες προθέσεις του Χρήστου Ζαχαριά συμπεριλαμβάνεται και η σκέψη για μια ιδιότυπη πολιτική συνταξιοδότηση...
Μία ας πούμε "πολιτική αποστρατεία" που θα αποτυπώνεται σε μια "τιμητική συστράτευση" στα περιφερειακά ψηφοδέλτια; Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη.
ΧΡ.Ζ: (γελώντας...)Που να τρέχω τώρα ...να πίνω πράσινο τσάι στου Τατούλη!
Για τον Χρήστο Ζαχαριά το βιβλίο "Αυτοδιοίκηση και Πολιτική" έχει να κάνει με το Κιάτο και τις ομορφιές του...
Εξ άλλου το 2014 συνταξιοδοτούμαι από την υπηρεσία μου...Δυο συνταξιοδοτήσεις τον ίδιο χρόνο πολλές δεν είναι;...Δεν μας πήραν δα και τα χρόνια!

Συνέντευξη του Χρήστου Ζαχαριά στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr