Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ινδία: Γιατροί αφαίρεσαν 232 δόντια απο 17χρονο - Έμεινε με 28!

Οι γιατροί στην Ινδία έβγαλαν 232 δόντια από το στόμα ενός 17χρονου αγοριού στην Ινδία μετά από εγχείρηση που κράτησε επτά ώρες.Ο Ασίκ Γκαβάι, υπέφερε τους τελευταίους 18 μήνες και ταξίδεψε από το χωριό του στο νοσοκομείο της Μουμπάι, αφού οι τοπικοί γιατροί απέτυχαν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. Οι γιατροί περιέγραψαν την κατάσταση του ως «πολύ σπάνια» και «παγκόσμιο ρεκόρ».
«Η ασθένεια του Ασίκ διαγνώστηκε ως ένα πολύπλοκο οδόντομα όπου ένα μόνο ούλο δημιουργεί πολλά δόντια. Είναι ένα είδος καλοήθους όγκου» δήλωσε η Δρ. Ντιβάρε. «Αρχικά, δεν μπορούσαμε να τα αφαιρέσουμε και αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε καλέμι και σφυρί. Μόλις το ανοίξαμε, μικρά μαργαριταρένια δόντια άρχισαν να βγαίνουν έξω, ένα-ένα. Στην αρχή τα μαζεύαμε, ήταν σαν μικρά λευκά διαμάντια. Αλλά μετά κουραστήκαμε. Μετρήσαμε 232 δόντια» πρόσθεσε.
Στη χειρουργική επέμβαση την οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, συμμετείχαν δύο γιατροί και δύο βοηθοί. Τώρα πλέον ο Ασίκ έχει 28 δόντια. Περιγράφοντας την περίπτωση του 17χρονου, η Δρ. Ντιβάρε δήλωσε πως «δεν έχει δει ξανά κάτι τέτοιο στην 30ετή καριέρα της» αλλά πρόσθεσε πως «ήταν ενθουσιασμένη που ανέλαβε μια τόσο συναρπαστική περίπτωση». «Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία που είναι σχετική με τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι γνωστό ότι επηρεάζει την κάτω γνάθο ενώ στο παρελθόν έχουν εξαχθεί 37 δόντια από το όγκο από άλλο ασθενή. Στην περίπτωση όμως του Ασίκ, ο όγκος βρισκόταν στο βάθος της κάτω γνάθου και είχε εκατοντάδες δόντια».
Ο πατέρας του Ασίκ, Σουρές Γκαβάι μίλησε στην Mumbai Mirror λέγοντας πως ο γιος του είχε διαμαρτυρηθεί για έντονο πόνο πριν από ένα μήνα. «Ανησύχησα μήπως προέκυπτε τελικά πως ήταν όγκος, γι' αυτό και τον έφερα στη Μουμπάι» δήλωσε.
Πηγή: BBC