Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ριζοσπάστης: 40 χρόνια από την νόμιμη επανακυκλοφορία του

«Οι μέρες αυτές για εμάς είναι ξεχωριστές... 
Είναι ημέρες που φέρνουμε στη σκέψη μας την σκληρή πολύχρονη πορεία της εφημερίδας μας, του Ριζοσπάστη τις ηρωικές στιγμές, τις θυσίες, την ακούραστη δουλειά κομμουνιστών δημοσιογράφων, ανταποκριτών, διακινητών όλων όσων κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες δούλεψαν προκειμένου η εφημερίδα να σταθεί κάθε στιγμή στο ύψος της, να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ως καθημερινός σύντροφος και καθοδηγητής» ανέφερε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη» σε εκδήλωση στον Περισσό για τα 40 χρόνια από την νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας.
«Πρέπει κάθε μέρα να σκεφτόμαστε το πως η εφημερίδα μας ανταποκρίνεται στο καθήκον της στις σημερινές συνθήκες, πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων. Να σκεφτόμαστε κάθε μέρα πως θα δίνουμε ώθηση στην αύξηση της διακίνησης και της αξιοποίησης του. Αυτό άλλωστε αποτελεί την καλύτερη και πιο ουσιαστική τιμή στην πολύχρονη ιστορία της εφημερίδας, στους συντρόφους που έδωσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά την ζωή τους σε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε ο διευθυντής της εφημερίδας.
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κομμουνιστικό κόμμα χωρίς κομματικό τύπο, ανεξάρτητα αν αυτός είναι νόμιμος ή παράνομος», προσθέτοντας ότι «ο Ριζοσπάστης φθάνει την γνώμη της ΚΕ καθημερινά σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας άμεσα και υπεύθυνα για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα».
Ανέφερε ότι το ζητούμενο για την εφημερίδα σήμερα είναι πως θα συμβάλλει πιο ουσιαστικά στην υλοποίηση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην προβολή του προγράμματος του κόμματος, στην στήριξη της προσπάθειας για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, την προβολή της ρεαλιστικότατης και επικαιρότητας της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.
Τόνισε ότι ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί βασικό στοιχείο της παρέμβασης του ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και σε εκείνα του Πολιτισμού, της Επιστήμης και του Αθλητισμού, προβάλλοντας τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις από την σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.
«Αν στόχος της δημοσιογραφίας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας τότε πρέπει να πούμε ότι στη σημερινή εποχή του καπιταλισμού η αλήθεια μπορεί να ιδωθεί μόνο απ τα κάτω μόνο με βάση τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αληθινή δημοσιογραφία μπορεί να είναι μόνο η κομμουνιστική» υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου, προσθέτοντας ότι «γι αυτό άλλωστε παίρνουν σοβαρά υπόψη του ακόμα και όσοι δεν έχουν σχέση πολιτική με το ΚΚΕ τι λέει το ΚΚΕ, τι γράφει ο Ριζοσπάστης. Ακόμα και οι αστοί».
Ο κ. Παπασταύρου είπε ότι σήμερα η εφημερίδα καλείται να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της μέσα σε νέου είδους δυσκολίες που καθορίζονται από τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις εσωτερικές και διεθνείς ενώ αναφέρθηκε και στο «βαρύ αποτύπωμα που έχει αφήσει η αντεπανάσταση στην εργατική-λαϊκή συνείδηση» στην υποχώρηση που έχει σημαδέψει το εργατικό κίνημα και στον συμβιβασμό μεγάλων τμημάτων εργαζομένων «με μια ζωή μειωμένων απαιτήσεων» και στις ψευδαισθήσεις που γεννά η αστική διαπάλη, ότι μπορεί ένα άλλο μείγμα διαχείρισης να εξασφαλίσει φιλολαϊκή διέξοδο.
«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλείται όλο το Κόμμα, η ΚΝΕ, οι φίλοι, οι οπαδοί, συνεργαζόμενοι αγωνιστές να παλέψουν για την προώθηση της γραμμής της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για την Λαϊκή Συμμαχία σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση , την εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ διεξόδου από την κρίση δηλαδή: την αποδέσμευση από την ΕΕ - μονομερής διαγραφή όλου του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική-λαϊκή εξουσία» είπε ο κ. Παπασταύρου.
Υπογράμμισε ότι πρώτος και βασικός όρος για να διαδραματίσει ο «Ριζοσπάστης» τον ρόλο του είναι η σύνδεσή του με τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων, όχι μόνο καταγράφοντας, αλλά αναδεικνύοντας τις αιτίες τους, προβάλλοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την άμεση αντιμετώπισή τους και εκλαϊκεύοντας την πολιτική πρότασή του για την ουσιαστική επίλυσή τους.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση και διακίνηση του «Ριζοσπάστη», είπε ότι «έχει υποχωρήσει συνολικά στον λαό η σχέση με το διάβασμα και την μελέτη», αναφέροντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι ως κόμμα για το επίπεδο διακίνησης και αξιοποίησης της εφημερίδας» και προσθέτοντας «βεβαίως, θα πει κανείς αυτή είναι η τάση για όλες τις εφημερίδες . Όμως για τον Ριζοσπάστη δεν πρέπει να ισχύει αυτή τη τάση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι εφημερίδα σαν τις άλλες».
Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η εφημερίδα προ έτους στην βάση των κατευθύνσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες της περιόδου, ενώ επισήμανε ότι «η χρέωση στον Ριζοσπάστη είναι τίτλος τιμής και μεγάλη ευθύνη» και ότι «η δουλειά στον Ριζοσπάστη δεν ταιριάζει ούτε με την προσδοκία καριέρας, ούτε ανέσεων».
«Ο Ριζοσπάστης έχει ακούραστους κομμουνιστές δημοσιογράφους, αφανείς, που δεν περιμένουν κανενός είδους καταξίωση με τα κριτήρια που αυτή γίνεται στον αστικό Τύπο. Η προσωπική τους συμβολή διοχετεύεται μέσα στην συλλογική δουλειά στο συλλογικό αποτέλεσμα της εφημερίδας» είπε ο κ. Παπασταύρου, καλώντας σε ένταση των προσπαθειών όλων, «με την φιλοδοξία τα 100 χρόνια του Κόμματος και της εφημερίδας μας να μας βρουν σε πολύ καλύτερη θέση».
Στην εκδήλωση χαιρέτισε επίσης, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 ως το 1991 Γιώργης Μωραΐτης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο με υλικό από το αρχείο της εφημερίδας.