Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ακυρώνονται περικοπές συντάξεων αποφαίνεται η απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μετά τις αποφάσεις για επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα προ
των περικοπών επίπεδα, άλλη μία απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου ανατρέπει κυβερνητικούς σχεδιασμούς και νομοθετικές ρυθμίσεις, επιφέροντας σημαντική αύξηση κρατικών δαπανών την ώρα που η τρόικα μιλάει για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. το οποίο πρέπει να καλυφθεί με περικοπές μισθών στο Δημόσιο: Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων ενστόλων όλων των σωμάτων, πανεπιστημιακών καθηγητών και διευθυντών του ΕΣΥ, στέλνοντας  απευθείας εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή τους στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012.

Η απόφαση - η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα - ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών, που έγινε τον Αύγουστο του 2012. Σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ, 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε στο ΓΛΚ εντολή για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων και καταβολή των παρακρατηθέντων.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβε η Ολομέλεια του Ε.Σ. για άλλες δύο κατηγορίες συνταξιούχων ττου ειδικού μισθολογίου: Συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.  Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με πλειοψηφία 21 υπέρ και 8 κατά έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγινε τον Αύγουστο του 2012.

Πηγή:sofokleousin.gr