Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς παίζουν επικίνδυνα με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού


Σήμερα ,Τετάρτη ,με δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση του εισαγγελέα,αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος που προχτές είχε εμφανιστεί ως δήθεν υπερασπιστής του δικαιώματος του Ν. Ρωμανού να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ, χτες έκανε διορθωτική δήλωση με την οποία επί της ουσίας υιοθετεί τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης περί παρακολούθησης των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη. Με διαρροές σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση εμφανίστηκε έτοιμη να νομοθετήσει τη δυνατότητα για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο δεν επέτρεπε τελικά στον κρατούμενο να πάρει άδεια, για να πάει στη σχολή του.
Φωτογραφία: Sooc
Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του 21χρονου κρατούμενου τόνισαν στη χτεσινή συνέντευξη στον κοινωνικό χώρο «Εμπρός» οι γονείς των  Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη , εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων πλέον κρατούμενων απεργών. «Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οικογένειες των Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη.
«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας», τόνισε η Λ. Βεργοπούλου, γιατρός - αναισθησιολόγος και μητέρα κρατούμενου απεργού πείνας, που συμπαραστέκεται στον Ν. Ρωμανό.

Παρέμβαση έκανε και ο Π. Δαμιανός, εκπαιδευτικός - διευθυντής του γυμνασίου - λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. 
Από το δικαστικό συμβούλιο κρέμεται η ζωή του Ν. Ρωμανού, φουντώνει το κύμα συμπαράστασηςΜίλησε ως δάσκαλος του Ν. Ρωμανού και άλλων παιδιών, εκπροσωπώντας, όπως είπε, τους συναδέλφους του (σ.σ. σύλλογος καθηγητών του σχολείου). Είμαστε στο 15ο έτος λειτουργίας του εκπαιδευτικού Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών. Προσπαθούμε να δώσουμε φως και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά, ανέφερε. Επίσης πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στον Ν. Ρωμανό και σε άλλους φοιτητές είναι ανεπίτρεπτο. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όσο δύσκολα και να είναι, για να λάβει σάρκα και οστά η προστιθέμενη αξία του κατορθώματος των μαθητών αυτών με τη μορφή του εκπαιδευτικού μοχλού για να υπάρξει ελπίδα
 Η εγκληματολόγος - καθηγήτρια Ν. Τσουκαλά, αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι «μεταφέρει τη λογική των φυλακών Γ (σ.σ. των λεγόμενων φυλακών υψίστης ασφαλείας) στις φυλακές τύπου Β, γι' αυτό είναι επικίνδυνη η πρόταση» είπε. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ότι οι άδειες που δίνονται στους κρατούμενους ένα λόγο ύπαρξης έχουν, να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία.

Ένταση στα Εξάρχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας αλληλεγγύης στον ΡωμανόΕν τω μεταξύ,χθες μετά το τέλος της πορείας συμπαράστασης στο Ν. Ρωμανό,γύρω στις 8.30 το βράδυ, ξεκίνησαν χαμηλής έντασης επεισόδια στα Εξάρχεια, με επίκεντρο το πολυτεχνείο αλλά και την Χαρίλαου Τρικούπη στο ύψος των Εξαρχείων.


Σωματείο Εργαζομένων στο "Γεννηματάς": Το νοσοκομείο μοιάζει με φυλακή
"Μέρες τώρα το νοσοκομείο ΓΝΑ "Γεννηματάς" έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο με δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά-περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο. Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας του προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που φοιτεί. Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη αναφέρεται στο ψήφισμα του σωματείου.
Το σωματείο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση αυτή και απαιτεί:
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του. Να μην υπάρξει καμία δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπτουν και να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του νοσοκομείου. Προχωράμε σε παρέμβαση στην Διοίκηση του νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας" 

Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Θέλουμε σωφρονισμό ή εκδίκηση;
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα «επαναλαμβανόμενα πλέον κρούσματα άρνησης ουσιαστικής εξέτασης αιτημάτων κρατουμένων ή ακόμα και για την άρνηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε εξόφθαλμες περιπτώσεις».
Όπως σημειώνει, η συλλήβδην αυστηροποίηση του μηχανισμού απόδοσης αδειών ή της υφ' όρον απόλυσης συγκρούεται με θεμελιώδεις κανόνες της ποινικής δικαιοσύνης που επιβάλλουν την εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης και όχι την απόδοση συλλογικής ευθύνης.