Άρθρο 12. Σύνδεση Ελληνικής Αστυνομίας με Τοπική Αυτοδιοίκηση- Συγκρότηση Επιτροπών Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας
1. Στην έδρα κάθε διοικητικής Περιφέρειας της χώρας λειτουργεί Επιτροπή Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.), η οποία αποτελείται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ως πρόεδρο, έναν περιφερειακό σύμβουλο από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, που ορίζεται από αυτόν, έναν εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που υποδεικνύεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ασφάλειας, ως μέλη. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναπληρώνεται από αντιπεριφερειάρχη, τον οποίο ορίζει ο ίδιος και τα μέλη, πλην του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή, από τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι ορίζονται από τα ίδια όργανα. Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Ασφάλειας αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Στην Επιτροπή συμμετέχουν και τρεις (3) ακόμη, επιστήμονες, οι οποίοι διαμένουν στην οικεία Περιφέρεια και κατέχουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως εγκληματολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι προτείνονται από τον οικείο Περιφερειάρχη. Η γραμματειακή εξυπηρέτηση της Επιτροπής παρέχεται με μέριμνα του διευθυντή της οικείας Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
2. Οι Ε.Π.Σ.Α. συγκροτούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Ε.Π.Σ.Α., η συνεργασία τους με τις άλλες συναρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η αποστολή των Ε.Π.Σ.Α. συνίσταται:
α. Στο συντονισμό της δράσης των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) που λειτουργούν στους δήμους της οικείας Περιφέρειας.
β. Στη μελέτη και αξιολόγηση των εκθέσεων και προτάσεων των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ., σε συνδυασμό με άλλα συναφή στοιχεία και δεδομένα, την καταγραφή και εκτίμηση των πραγματικών διαστάσεων της εγκληματικότητας στην οικεία Περιφέρεια και τη σύνταξη σχετικής ετήσιας έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται και προτάσεις βελτίωσης του επιπέδου προστασίας, ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών ή αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων αστυνομικής φύσεως. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ.) κατά το πρώτο δίμηνο κάθε έτους και κοινοποιείται στα Γραφεία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, καθώς και στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
γ. Στην εκδήλωση και το συντονισμό πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς φορείς, όπως συλλόγους, επαγγελματικές ενώσεις και θεραπευτικές κοινότητες, προς το σκοπό συνδρομής στο κοινωνικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενίσχυσης της συμμετοχικής δράσης και ευαισθητοποί-ησης των τοπικών κοινωνιών στην αποτελεσματικότερη πρόληψη της εγκληματικότητας και αρωγής και πληροφόρησης σε θύματα εγκληματικών πράξεων.
δ. Στην υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αναβάθμιση περιοχών που παρουσιάζουν χρόνια χωροταξικά, κοινωνικά και αστυνομικά προβλήματα.
ε. Στο σχεδιασμό και τη μέριμνα για την υλοποίηση προγραμμάτων, σεμιναρίων, ενημερωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τα οικεία ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, με σκοπό την προληπτική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς σε τομείς, όπως η οδική ασφάλεια, η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, η ένταξη σε αντικοινωνικές ή εγκληματικές ομάδες, η βία στους αθλητικούς χώρους, η ρατσιστική βία και οι φθορές ή καταστροφές σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις και άλλους χώρους.
στ. Στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης ή την υποβολή προτάσεων προς τα τοπικά Τμήματα Δημοτικής Αστυνόμευσης ή τις κατά τόπο αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες σε θέματα σχεδιασμού μέτρων προληπτικής αστυνόμευσης ή αναβάθμισης της αστυνόμευσης σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη εγκληματικότητα ή χρήζουν ειδικής μέριμνας και προστασίας.
3. Οι Τοπικές Ε.Π.ΣΑ., στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους, συνεργάζονται άμεσα με τα οικεία ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ., το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ., τα Τμήματα Δημοτικής Αστυνόμευσης ή ελλείψει αυτών με τις καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις Ε.Π.ΣΑ. όμορων Περιφερειών, με άλλες δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, με Ινστιτούτα Αντεγκληματικής Πολιτικής, με επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, θεραπευτικές κοινότητες, πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σωφρονιστικά καταστήματα, με ιδρύματα αποκατάστασης και θεραπείας, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και με εκπροσώπους της χώρας μας σε διεθνείς Οργανισμούς ή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης του εγκλήματος