Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα τζογάρει με την προεδρική ψήφο

Ρίσκο πρώτου μεγέθους χαρακτηρίζουν τις πρόωρες προεδρικές εκλογές τα ξένα ΜΜΕ. Πώς σχολιάζουν την απόφαση Σαμαρά. 
Τι γράφουν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις πρόωρες προεδρικές εκλογές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ. «Η Ελλάδα τζογάρει στην προεδρική ψήφο» γράφει η WSJ. Η Βουλή θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για νέο πρόεδρο σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης- που έχει ρίσκο- να σταθεροποιήσει την σχέση με τους πιστωτές.
WSJ: Εάν αυτή η διαδικασία δεν εκλέξει πρόεδρο η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές κατά πάσα πιθανότητα την 1η Φεβρουαρίου
«Κανείς δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του στους δύο πρώτους γύρους» λέει στην WSJ ανώτατος αξιωματούχος. Εάν αυτή η διαδικασία δεν εκλέξει πρόεδρο η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές κατά πάσα πιθανότητα την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προκηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των FT που κάνουν λόγο για «τζόγο παρά την δίμηνη παράταση που έδωσε η Ευρωζώνη» στο πρόγραμμα διάσωσης. Το στοίχημα του πρωθυπουργού φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι μια υπόσχεση για το τέλος του μισητού Μνημονίου τον Φεβρουάριο θα είναι αρκετή για να κερδίσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται. Μια κατάρρευση της κυβέρνησης και θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα ρίξει την Ελλάδα σε αναταραχή και θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ριζική αναδιάρθρωση του χρέους και πολύ μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες»

H ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτικό στοίχημα και φέρνει τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα γράφει το Reuters.

«H Eλλάδα προχωρά σε προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής υποψήφιοι» γράφει το Business Insider.

Για ζωτικής σημασίας τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο το BBC επισημαίνοντας ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιήσει την ψήφο για να αποδείξει την υποστήριξη που έχει στη Βουλή σε σχέση με την πολιτική του για το Μνημόνιο.

 Η Ελλάδα κερδίζει δύο ακόμα μήνες έως την επόμενη δόση  αναφέρει το  Bloomberg
H Eλλάδα πήρε παράταση διάσωσης και προχωρά σε προεδρικές εκλογές γράφει ο Guardian και σχολιάζει ότι σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δραματικές. Θα μπορούσαν να καταλήξουν σε άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.