Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Γνωριμία με την υποψήφια βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ
(Υποψήφια Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Κορινθίας)
Με γνώσεις και ευαισθησία 25 χρόνια μαζί και δίπλα στους αγρότες, τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Κορινθίας
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Η Μαρία Θελερίτη έχει αγροτική καταγωγή από τη Στιμάγκα Κορινθίας - έναν τόπο γνωστό για την σουλτανίνα με την καλλιέργεια της οποίας ασχολείται μέχρι σήμερα η οικογένειά της. Κατοικεί στην Αρχαία Κόρινθο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο – Λύκειο του Βέλου και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της (1985) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο PARIS X – Nanterre (Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου). Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Κρήτη σε έρευνα για τις κοινωνικές αλλαγές στον αγροτικό χώρο υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή  με τον καθηγητή Burgel Guy (1987).
Λίγο αργότερα μπήκε δυναμικά στην εργασιακό στίβο ως ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, εργαζόμενη στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κορινθίας από το 1988 έως τη διάλυσή της (στο πλαίσιο του σχεδίου "Καλλικράτης”) το 2012. Η θέση της ως συμβούλου τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης της έδωσε την αφορμή, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος την Κορίνθια, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του τόπου και να έρθει σε επαφή με πλήθος εκπροσώπων συλλογικών φορέων και οργανώσεων (αγροτικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, κ.λπ.) σε ολόκληρο τον νομό. Στο πλαίσιο της ΤΕΔΚ και των αρμοδιοτήτων της συνεργάστηκε στενά και συστηματικά με το σύνολο των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των δήμων της Κορινθίας όλο αυτό το διάστημα, παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους δήμους, εκπονώντας μελέτες, συντονίζοντας και υλοποιώντας σειρά προγραμμάτων και παρεμβάσεων για ποικίλα πεδία και τομείς πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, (π.χ. EQUAL Α’ & Β’ ΚΥΚΛΟΣ, INTERREG III, Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την Ένταξη των Γυναικών στην Αγορά Εργασίας,  Αστικές παρεμβάσεις των Δήμων του Ν. Κορινθίας, ΟΠΑΑΧ Πελοποννήσου, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες NOW I και II, Youthstart, Integra, Horizon, κ.λπ.) σε συνεργασία με την ομάδα συνεργατών και συνεργατριών της ΤΕΔΚ. Στο διάστημα αυτό πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Κορινθιακής Εταιρείας του Νομού, στη σύσταση του Κέντρου Στήριξη Τσιγγάνων, του Κέντρου Συνοδευτικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, του Κέντρου Γυναικών, του Κέντρου Νέων, του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών και συνέβαλε με πολλαπλές δράσεις για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Κορινθίας.
Παράλληλα εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας (1995-1997 και 2003-2005) διδάσκοντας μαθήματα συναφή με την εξειδίκευσή της, όπως περιφερειακή διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ, συνεταιρισμοί, κ.λπ.
Πάντα στην Αριστερά, 2015 η χρονιά της Αριστεράς, η ώρα του λαού
Η Μαρία Θελερίτη είναι ενταγμένη στην Αριστερά από τα εφηβικά της χρόνια (ήταν μέλος της ΚΝΕ ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια) και έχει επί μακρόν αναπτύξει κινηματική αριστερή δράση στον εργασιακό - συνδικαλιστικό τομέα και σε τοπικό επίπεδο. Ως φοιτήτρια συμμετείχε ενεργά στο Σύλλογο Φοιτητών του Πολιτικού της Νομικής και είχε εκλεγεί στην Επιτροπή Έτους επί σειρά ετών (με την φοιτητική παράταξη «Πανσπουδαστική»). Επίσης συμμετείχε ενεργά στην Πρωτοβουλία Γυναικών Νομικής μια φεμινιστική κίνηση που συσπείρωνε αριστερές φοιτήτριες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Στον εργασιακό της χώρο διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Εργαζομένων στις ΤΕΔΚ της χώρας επί σειρά ετών. Επίσης υπήρξε μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (από το 2008) και αργότερα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου. Η Μαρία Θελερίτη ήταν ένα  από τα ιδρυτικά  μέλη της Κίνησης Πολιτών Κορίνθου και της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών Δήμου Κορινθίων. Τέλος, από το 2012 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εργάζεται ακατάπαυστα για την εκπόνηση και ανάδειξη των προγραμμάτων της Αριστεράς όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και την αυτοδιοίκηση. Γι αυτό άλλωστε επελέγη ως εισηγήτρια στην πρόσφατη ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα: Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Πελοπόννησο.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν υποψήφια στο Νομό Κορινθίας και εξελέγη βουλευτής (για λίγες μέρες, λόγω των επαναληπτικών εκλογών Ιουνίου) από τον Α' γύρο.

Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Αυτό είναι ένα από τα συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους του Παρισιού τον Μάη του ’68, και δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει καλύτερα αυτήν την συνειδησιακή αφύπνιση, που πρέπει να γίνει σήμερα στις Κορίνθιες και τους Κορίνθιους, αλλά και σε ολόκληρη Ελλάδα.
Στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Μαρία Θελερίτη συμμετέχει ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας και ζητά την ψήφο του Κορινθιακού λαού όχι για να «πιάσει» μια θέση στο Κοινοβούλιο, αλλά για να εργαστεί σκληρά προωθώντας την κοινωνική συνοχή και υπερασπίζοντας τα δίκαια συμφέροντα των Κορινθίων και ιδιαίτερα όλων όσων έχουν πληγεί από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών.


Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ και στην ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ - Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ