Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την πρόσφατη χαλαζόπτωση σε περιοχές του Δήμου Σικυωνίων


Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Άμεση και γρήγορη εκτίμηση των μεγάλων καταστροφών και πλήρης αποζημίωση των Αγροτών, από την έντονη καλοκαιρινή χαλαζόπτωση στη Κεντρική Κορινθία. 
Ολοκληρωτική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα παραγωγικών καλλιεργειών, κυρίως βερικοκιάς, αμπελώνων, οπωροκηπευτικών, εσπεριδοειδών καθώς και ελαιοδέντρων, προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την Πέμπτη 18 Ιούνη περιοχές της κεντρικής Κορινθίας. Η ένταση και διάρκεια της χαλαζόπτωσης σε πολλές περιοχές του δήμου Σικυωνίων (Λαλιώτη, Μεγάλο και Μικρό Βάλτο, Μούλκι, Πάσιο, Τραγάνα, Βασιλικό, Κιάτο, Σούλι κ.ά) ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε καταστροφή όχι μόνο στον καρπό των φυτειών, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, (κεντρικό κορμό, βλαστοί κ.α.) με δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα των επόμενων ετών. 
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μόλις μία ημέρα πριν είχε ξεκινήσει η συλλογή και εμπορία στα βερίκοκα, τα οποία το χαλάζι κατέστρεψε ποσοτικά (πτώση καρπών) και υποβάθμισε όσα απέμειναν ποιοτικά (πληγές στους καρπούς), ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ζημιά και τα ίδια τα δέντρα. Στους αμπελώνες που σε αρκετές περιοχές όπως στο Λαλιώτη, Μικρό και Μεγάλο Βάλτο κ.ά., αποτελούν καλλιέργεια με μεγάλο κόστος παραγωγής (επιτραπέζια σταφύλια –σουλτανίνα) και βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, η καταστροφή στα σταφύλια είναι ολοκληρωτική ενώ θα επηρεαστεί δραματικά η παραγωγή για τις επόμενες χρονιές, λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί οι βλαστοί και τα πρέμνα. Εξίσου μεγάλες είναι οι ζημιές και στις υπόλοιπες καλλιέργειες ανάλογα με την περιοχή.
Οι μεγάλες καταστροφές έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της σκληρής αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, του τεράστιου κόστους των καλλιεργειών, της άγριας φορολογίας και των χαρατσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Επιχειρείν, κ.ά) που τους έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις, του άδικου νόμου του ΕΛΓΑ, που όλα αυτά καταδίκαζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, όμως δεν έχει καταργήσει ως κυβέρνηση, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες.
Η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ οφείλει να εκτιμήσει άμεσα και γρήγορα το μέγεθος της καταστροφής και να πάρει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες αγρότες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 
Τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα πάρει, για την έγκαιρη, δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών, στα χωριά του Δήμου Σικυωνίων, και τι πρόκειται να κάνει, για το πάγωμα κάθε οφειλής (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτών και την απαλλαγή από την φετινή ασφαλιστική εισφορά. 
Πότε θα αλλάξει το νόμο του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό, να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.

Η Βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου