Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το δεύτερο Καλοκαιρινό Σχολείο του ΠΕΔιΣ φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σικυωνίων

γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας ...
Από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Κιάτο το δεύτερο Καλοκαιρινό Σχολείο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Κόρινθο. 
Υπό τον τίτλο "Προσεγγίσεις της οικονομίας στο Ισλάμ : Ανάπτυξη, Ισλαμικό Χρηματοοικονομικό και Τραπεζικό Σύστημα", το Σχολείο ήταν το δεύτερο βήμα στα πλαίσια της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2014 στον ίδιο τόπο. Το πρώτο Καλοκαιρινό Σχολείο διεξήχθη από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2014 με τίτλο "Νέοι και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο" με την προσδοκία να αποκτήσει τακτική ετήσια λειτουργία.
Το δεύτερο Καλοκαιρινό Σχολείο του ΠΕΔιΣ φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σικυωνίων, ο οποίος έχει ήδη παραχωρήσει και άλλους, μεγάλης έκτασης, χώρους προς χρήση από το Τμήμα. 
Υπό την οργανωτική εποπτεία του Διευθυντή του Καλοκαιρινού Σχολείου και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κ. Σωτήρη Ρούσσου, του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νικήτα-Σπύρου Κουτσούκη και του Λέκτορα κ. Ευστάθιου Φακιολά, ο στόχος της τακτικής λειτουργίας του Σχολείου πραγματοποιήθηκε και πλέον αποτελεί εγγενή λειτουργία του Τμήματος που θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα πλαίσια της ακαδημαϊκής διαδικασίας. Το Σχολείο είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν και η διαδικασία των εγγραφών ξεκινά περίπου 4 μήνες πριν τη διεξαγωγή του με αιτήσεις που αποστέλλονται ηλεκτρονικά, ενώ προβλέπεται και ένα μικρό κόστος εγγραφής που ανταποκρίνεται στο υλικό που παραλαμβάνουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τα δύο πρώτα Σχολεία προέβλεπαν περίπου 20 θέσεις συμμετεχόντων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες διοργανώσεις.
Στο Καλοκαιρινό Σχολείο δίνουν διαλέξεις διακεκριμένα στελέχη και ειδικοί της διεθνούς και εγχώριας ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με μεγάλη διδακτική εμπειρία. Φέτος οι διαλέξεις έγιναν από τους Habib Ahmed, Iftikhar Malik, Jonathan Ercanbrack, Νικόλαο Μαρινάκο, Γεώργιο Σώχο και Ossama El Fangary, διακεκριμένοι καθηγητές οι πρώτοι τρεις και υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας οι υπόλοιποι.
Οι διαλέξεις κινήθηκαν γύρω από ανερχόμενα και πολύ επίκαιρα ζητήματα της Διεθνούς Οικονομίας και Τραπεζικής που σχετίζονται με την Ισλαμική Τραπεζική και Χρηματοοικονομική πραγματικότητα. Οι ιδιαιτερότητες του θρησκευτικού στοιχείου δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και κανόνων από αυτό που ισχύει στις Δυτικές τραπεζικές αγορές οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν με διάθεση συνεργασίας την Ισλαμική Τραπεζική και προσπαθούν να βρουν κοινούς βηματισμούς. Οι θρησκευτικές αρχές και η ισλαμική κουλτούρα κυριαρχούν στην Ισλαμική Τραπεζική που αναπτύσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο και λαμβάνει ρόλο στο γεωπολιτικό και στο διεθνές πολιτικό πεδίο. Η διαφορετικότητα στις κουλτούρες είναι σημαντική και πολλές φορές υπάρχουν δυσνόητες έννοιες και τακτικές και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η ανάπτυξη που παρατηρείται δείχνει ότι οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές αγορές έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται γρήγορα και να αναζητούν κοινούς τόπους πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. 
Τα μαθήματα είχαν διάρκεια 20 συνολικά ωρών και έγιναν στην αγγλική γλώσσα. Την πρώτη μέρα χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΠΕΔιΣ, Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και ο Διευθυντής του Καλοκαιρινού Σχολείου κ. Σωτήρης Ρούσσος. 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με μια πολύ διαφορετική κουλτούρα, με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που έχουν βαθειά γνώση και να αναπτύξουν επαφές με ανθρώπους που δύσκολα θα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν αλλού. Οι εισηγητές από την πλευρά τους ήρθαν σε επαφή και ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΕΔιΣ, αλλά και με τον τόπο, με την Κορινθία, γεγονός πολύ σημαντικό που μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση για το άμεσο μέλλον.
Όπως σημειώθηκε και στην Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, που ολοκληρώθηκε το 2014, "δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών περιορισμών που επικρατούν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, στο ΠΕΔιΣ έχει επιτευχθεί αξιοθαύμαστη επιτυχία σε μικρό χρονικό διάστημα". Ενέργειες όπως το Καλοκαιρινό Σχολείο ενισχύουν την εξωστρέφειά του και ενισχύουν τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία για την οποία προκύπτει συνεχώς προστιθέμενη αξία την οποία οφείλει να διαφυλάξει, να πολλαπλασιάσει και να εκμεταλλευτεί. 
*****
Ο Βασίλης Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων, με μεταπτυχιακά στις Επικοινωνίες Δεδομένων και τις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές