Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στη FULGOR
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο FULGOR στηv Κόρινθο.

Σε συνθήκες έλλειψης μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων και εντατικοποίησης της δουλειάς, βρήκε το θάνατο ο εργάτης Άρης Παπαθανασόπουλος, 42 ετών από την Χαλκίδα, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, το μεσημέρι  της Παρασκευής 9 Οκτώβρη 2015, στο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο, του ομίλου «Βιοχάλκο» συμφερόντων Στασινόπουλου.
Ο εργάτης που δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της εταιρείας, έκανε εργασίες σε στέγη κτιρίου χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ υποχώρησε κομμάτι του τσίγκου και έπεσε από ύψος δέκα μέτρων με  αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Άλλος ένας θάνατος, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, ήταν προδιαγραμμένο και προστίθεται στα δεκάδες εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, που θρηνεί κάθε χρόνο δεκάδες σακατεμένους και νεκρούς εργάτες .
Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την αντεργατική πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν διαχρονικά δημιουργήσει και στηρίξει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν ανενόχλητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι  για το κυνήγι του κέρδους, σε αυτό το πλαίσιο οι εργάτες γίνονται αναλώσιμοι. Έτσι πλουτίζει το κεφάλαιο, τα κέρδη του είναι βαμμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών.
Η εργατική τάξη της Κορινθίας έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη του συγκεκριμένου ομίλου. Τον Απρίλη του 2003 στις εγκαταστάσεις της πρώην Σωληνουργίας Κορίνθου σκοτώθηκαν 6 εργάτες και άλλοι 3 τραυματίστηκαν από έκρηξη. Τον Δεκέμβριο του 2007 μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης η δικαιοσύνη αποφασίζει ομόφωνα ότι οι υπεύθυνοι είναι αθώοι «λόγω ελλείψεις επαρκών ενδείξεων ενοχής». Η υπόθεση πήγε στο εφετείο και το 2010 η απόφαση ήταν αθωωτική και ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που κράτησε πάνω από 7 χρόνια χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Με βάση την εμπειρία δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την αδράνεια που υπέδειξαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μετά το θάνατο του εργάτη στην FULGOR στο χώρο του εργοστασίου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
  • Σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργοδοτικού εγκλήματος ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους για το θάνατο του εργάτη.
  • Σε τι ενέργειες θα προβεί για τη στήριξη της οικογένειας του νεκρού εργάτη.
  • Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η εργοδοσία να πιέζει τους εργαζόμενους για εντατικοποίηση της δουλειάς τους και να σταματήσουν τα υποχρεωτικά δωδεκάωρα στους εργολαβικούς εργάτες.
  • Τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλιστεί η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης