Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «Λειτουργία ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου»

  ΑΔΑ: Ω3Ο3ΩΞΠ-7ΙΛ

Στην Τρίπολη, σήμερα την ……………, μεταξύ των παρακάτω συμβαλλομένων: 1. Του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, Πατριάρχου Γρηγορίου 18 & Κων. Παλαιολόγου Τ.Κ. 22100, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρο κ. Ηλία Ανδρικόπουλο και ο οποίος θα αποκαλείται στο εξής χάριν συντομίας ως «Κύριος του Έργου» 2. Του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, νομού Κορινθίας, που εδρεύει στο Ξυλόκαστρο, οδός Λυκούργου Φραντζή αριθμός 2 όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Αντιδήμαρχο κ. …………………………… και ο οποίος θα αποκαλείται εφεξής στην παρούσα χάριν συντομίας «Φορέας Υλοποίησης» 
Έχοντας υπόψη την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και ειδικότερα τις παρακάτω διατάξεις όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά : 1. Τις διατάξεις του άρθρου 75 και 225 του ν. 3463/2006 2. Το άρθρο 94 παρ 1 εδάφ 25 του ν. 3852/2010 3. Το άρθρο 100 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης» 4. Το άρθρο 17 παρ 7 του ν 4071/2012 «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» 5. Την υπ’ αριθμ ..../2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης 6. Την υπ’ αριθμ ..../2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (φοδσα) Περιφέρειας Πελοποννήσου συμφωνούνται και γίνονται αμοιβαίως αποδεκτά τα ακόλουθα: 
Ο Κύριος του Έργου, προγραμματίζει την υλοποίηση της εργασίας «Λειτουργία ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου» το οποίο θα αναφέρεται στο εξής χάριν συντομίας «η εργασία». 
Η εργασία αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου σύμφωνα με την αρ. 65562/04-09-2014 Άδεια λειτουργίας του, την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εγκριθεί με την αρ. 3068/27-10-2011 ΑΕΠΟ και τη μελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας που τη συνοδεύουν. 
Συνοπτικά περιλαμβάνει: 
Α) Την στελέχωση της εγκατάστασης με το προσωπικό που επιβάλλεται από τις αδειοδοτήσεις της. 
Α) Τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 Β) Τη διαχείριση των στραγγιδίων και του βιοαερίου. 
Γ) Τον καθαρισμό και τη συντήρηση όλης της εγκατάστασης και των υποδομών της. 
Δ) Τη νόμιμη και ορθή λειτουργία - συντήρηση του κινητού εξοπλισμού (οχήματα – μηχανήματα) που ενσωματώνονται στην εγκατάσταση. 
Ε) Τις δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. 
ΣΤ) Τις απαιτούμενες ενέργειες για την συμπλήρωση των υποδομών της εγκατάστασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΑΕΠΟ και την μελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας αυτής.

 ΑΡΘΡΟ 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 
Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της εργασίας: «Λειτουργία ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου» από τον Κύριο του Έργου στο Φορέα Υλοποίησης.

 ΑΡΘΡΟ 2 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ 
Οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις και δικαιώματα: 
2.1. Ο Κύριος του Έργου αναλαμβάνει: • Να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας. 
• Να παρέχει έγκαιρα στο Φορέα Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση της Εργασίας, να παρέχει κάθε αναγκαία τεχνική και διοικητική υποστήριξη κατά την υλοποίηση της εργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, με τις υπηρεσίες του και το προσωπικό του 
• Να συνεργάζεται με το Φορέα Υλοποίησης για την ενημέρωση του κοινού.
 2.2. Ο Φορέας Υλοποίησης αναλαμβάνει:
 • Να ενεργεί ως Δικαιούχος για την λειτουργία της εγκατάστασης.
 • Να απασχολεί και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλισθεί η αρτιότητα υλοποίησης της εγκατάστασης.
 • Να συντάξει όλες τις απαραίτητες μελέτες που μπορεί να απαιτηθούν. 
• Να εξασφαλίσει τυχόν άδειες που θα απαιτηθούν. 
• Να καταρτίσει τα τεύχη διακήρυξης των διαγωνισμών.
 • Να διενεργεί τους διαγωνισμούς, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του.
 • Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει των σχετικών συμβάσεων.
 • Να επιβλέπει την καλή λειτουργία της εγκατάστασης.
 • Να χρηματοδοτήσει την λειτουργία της εγκατάστασης και να εκτελεί τις αντίστοιχες πληρωμές.
• Να συμμετέχει στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου με εξουσιοδοτημένους προς τούτο εκπροσώπους, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 4 της παρούσας.

 ΑΡΘΡΟ 3 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα διαρκέσει 2 έτη. Στο πέρας της διάρκειας της ανανεώνεται αυτόματα για 1 ακόμα έτος, εκτός αν υπάρξει έγγραφη καταγγελία αυτής τουλάχιστον 1 μήνα πριν από τη λήξη της, από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη.

 ΑΡΘΡΟ 4 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΟΡΟΙ : Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης για τη διετία ανέρχεται κατά προσέγγιση στο ποσό των 469.220,00€ στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ και θα καλυφθεί από ΙΔ. ΠΟΡΟΙ ΟΤΑ. 
Αναλύεται ως εξής:
 • Κόστος μισθοδοσίας απασχολούμενων υπαλλήλων: 284.000€
 • Κόστος εργασίας φύλαξης των χώρων του ΧΥΤΑ (2 επιπλέον βάρδιες ημερησίως): 100.000,00 €
 • Κόστος καυσίμων για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ΧΥΤΑ: 72.000€
 • Κόστος ελέγχων παρακολούθησης υπογείων υδάτων και στραγγιδίων: 6.000,00 € 
• Κόστος ΚΤΕΟ φορτηγού οχήματος με αριθ. κυκλοφορίας ΚΗΗ 2920: 140,00€ 
• Τέλη κυκλοφορίας φορτηγού και χρήσης μηχανημάτων: 1.680,00€ • Ασφάλιστρα μηχανημάτων και φορτηγού οχήματος: 3.000,00€ 
• Κόστος ειδών ατομικής προστασίας προσωπικού: 2.400,00€ 

ΑΡΘΡΟ 5 ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 
Για την παρακολούθηση εκτέλεσης της παρούσας σύμβασης συστήνεται όργανο με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης», με έδρα το Ξυλόκαστρο. 
Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από : - έναν (1) εκπρόσωπο του Κυρίου του Έργου, με τον αναπληρωτή του - δύο εκπροσώπους του Φορέα Υλοποίησης με τους αναπληρωτές τους Το αργότερο εντός 15 ημερών από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης οι συμβαλλόμενοι φορείς ορίζουν τα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η τήρηση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, όπως αυτοί αναλύονται στο Προοίμιο της παρούσας.

 ΑΡΘΡΟ 6 ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ -ΡΗΤΡΑ 
Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους της παρούσας σύμβασης, οι οποίοι θεωρούνται όλοι ουσιώδεις ή η παράβαση των διατάξεων του νόμου και της καλής πίστης από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη παρέχει στο άλλο μέρος το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση και να αξιώσει κάθε θετική ή αποθετική ζημία του. Σε περίπτωση αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων ή υπερημερίας κάποιου συμβαλλόμενου, το έτερο μέρος δύναται να αξιώσει ποινική ρήτρα ποσού 1.000,00€. 

ΑΡΘΡΟ 7 ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Ο Φορέας Υλοποίησης εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως τον Κύριο του Έργου έναντι των τρίτων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του έως τη λήξη της μεταβίβασης της αρμοδιότητας υλοποίησης της εργασίας.

 ΑΡΘΡΟ 8 ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 
Η Σύμβαση διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο και κάθε διαφορά ή διένεξη από αυτή, συμπεριλαμβανομένων διαφορών περί την ισχύ, ερμηνεία ή εκτέλεση αυτής, σε όλο το χρόνο ισχύος της, αλλά και μετά την για οποιονδήποτε λόγο λύση της, θα επιλύεται με συνεννόηση των μερών ενώ σε περίπτωση οριστικής διαφωνίας αρμόδια θα είναι τα Δικαστήρια. 

ΑΡΘΡΟ 9 ΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
Το προσωπικό που θα στελεχώσει το ΧΥΤΑ όσο αφορά τον αριθμό και τις ειδικότητες θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την άδεια λειτουργίας και τη μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας του, ήτοι (Κεφ. 5 της Μελέτης Οργάνωσης και Λειτουργίας): 
Ειδικότητες Άτομα Μηχανικός * Προϊστάμενος 
1 Εργοδηγός 
1 Φύλακας 
 1 Ζυγιστής 
1 Χειριστής κινητού εξοπλισμού/Μηχανημάτω ν/Οχημάτων 
1 Χειριστής κινητού εξοπλισμού/Μηχανημάτω ν/Οχημάτων (εποχιακός) 
1 Εργάτης γενικών καθηκόντων 
1 Τεχνίτης 1
 ΣΥΝΟΛΟ 8 
*Σημείωση (για τις ειδικότητες μηχανικού & εργοδηγού): Σε περίπτωση ανάθεσης της λειτουργίας ή μεγάλης έλλειψης προσωπικού από το φορέα μπορεί τα καθήκοντα μηχανικού & εργοδηγού να εκτελούνται από κοινού από μία ειδικότητα που όμως έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τα παραπάνω καθήκοντα.
 Το ίδιο ισχύει και για την ειδικότητα του Τεχνικού Ασφαλείας.
 **Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χώρου (σε μία ή δύο βάρδιες) η φύλαξη θα εντοπίζεται κατ' αρχήν στην είσοδο του έργου, ενώ θα περιλαμβάνει και περιπολίες στην περίμετρο του Χ.Υ.Τ.Α., εξωτερικά και εσωτερικά του γηπέδου, για εντοπισμό τυχόν ζημιών ή ενεργειών βανδαλισμού ή παράνομη εισόδου στο χώρο.

Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας του έργου, ο χώρος μπορεί να φυλάσσεται για μία επιπλέον βάρδια ενώ μπορεί να γίνονται αιφνιδιαστικές περιπολίες στο χώρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 Η φύλαξη του χώρου εφόσον αυτό είναι δυνατό, θα γίνεται καθ' όλο το 24ωρο, μόνο εφόσον έχει διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα στο χώρο εκτός του ωραρίου λειτουργίας του. 

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της παρούσας σύμβασης είναι δυνατή η απασχόληση προσωπικού του Κυρίου του Έργου στον Φορέα Υλοποίησης αποκλειστικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης Εργασίας. 
Το προσωπικό αυτό ορίζεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Κυρίου του Έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
 Η δαπάνη μισθοδοσίας του ανωτέρω προσωπικού βαρύνει τον Φορέα Υλοποίησης, που θα διενεργεί ανά τρίμηνο μεταβιβαστικές πληρωμές προς τον Κύριο του Έργου, ύψους ίσου με την μεικτή δαπάνη μισθοδοσίας του προηγούμενου τριμήνου.
 Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η ανωτέρω δαπάνη εντός ενός (1) μηνός από την παρέλευση του προηγούμενου τριμήνου η σύμβαση λύεται αυτοδίκαια και η εγκατάσταση επενέρχεται στον έλεγχο του Κυρίου του Έργου.

 ΑΡΘΡΟ 10 ΠΟΙΝΕΣ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Από την έναρξη της παρούσας σύμβασης έως και την λήξη της η ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης μεταβιβάζεται στον Φορέα Υλοποίησης.
 Συνεπώς οποιουδήποτε τύπου ποινές, πρόστιμα ή άλλης μορφής διοικητικές κυρώσεις επιβληθούν στον Κύριο του Έργου εξαιτίας κακής λειτουργίας αυτής βαρύνουν τον Φορέα Υλοποίησης αποκλειστικά.
 Εφόσον οι κυρώσεις έχουν οικονομικό χαρακτήρα ο Φορέας Υλοποίησης θα καταβάλει το αντίστοιχο ποσό εντός δύο (2) μηνών από την επιβολή αυτών στον Κύριο του Έργου, ανεξάρτητα από τις όποιες νομικές ή άλλες ενέργειες αναλάβει για την ανατροπή αυτών. 
Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει μείωση ή απαλοιφή αυτών, ο Κύριος του Έργου θα επιστρέψει την διαφορά άμεσα στον Φορέα Υλοποίησης. 

ΑΡΘΡΟ 11 ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 
Οποιαδήποτε τροποποίηση ή παράταση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης γίνεται μόνον εγγράφως με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. 
Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη, σε απόδειξη των οποίων συντάχθηκε η παρούσα και υπογράφεται σε τρία πρωτότυπα, έλαβε δε κάθε συμβαλλόμενος από ένα και το τρίτο θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία 

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
 Για τον «Φο.Δ.Σ.Α.»                                               Για το ΔΗΜΟ 
Ηλίας Ανδρικόπουλος                                         Αντιδήμαρχος Καθαριότητας 
    Πρόεδρος                                                   Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης                                                   

 B/Ορίζει εκπροσώπους του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης
 1/ Τον κ. Αλογογιάννη Εμμανουήλ με αναπληρωτή τον κ. Μπρακούλια Θεοφάνη 
2/ Την κ. Μαστέλλου – Βασιλάκη Γεωργία με αναπληρωτή τον κ. Ψυχογιό Κων/νο.
 Γ/Ορίζει τον Αντιδήμαρχο κ. Αλογογιάννη Εμμανουήλ για την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης. 
Η απόφαση αυτή πήρε αριθ.156/2015