Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Merkel-exit: Πώς η καγκελάριος της Γερμανίας θα χάσει την εξουσία… από τους πρόσφυγες

Τι κι αν είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού σε οόκληρη την Ευρώπη, τι κι αν κανένας πολιτικός δεν μπορεί να της φέρει αντίρρηση, η Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύει με κατάρρευση από τους... πρόσφυγες.
Τι γίνεται όταν η Μέρκελ έρχεται αντιμέτωπη με έναν παράγοντα που η ίδια δεν μπορεί να ελέγξει; Αυτό το σενάριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην πτώση της εξετάζει η Τίνα Φόρντχαμ, επικεφαλής αναλύτρια της Citi Research σε μία έρευνα που δημοσιεύει το Business Insider.
«Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία, το μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αμφισβητείται. Αν και θεωρούμε ότι η καγκελάριος μπορεί κάλλιστα να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία για την ηγεσία της και να συνεχίσει μέχρι και την κατάκτηση μίας τέταρτης τετραετίας στην εξουσία, θεωρούμε ότι ένα Merkel-exit πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το 2017, θα αποτελέσει έναν από τα πλέον αποσταθεροποιητικούς κινδύνους για την Ε.Ε. και θα αποτελέσει ένα γεγονός που πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στις αγορές», αναφέρει η αναλύτρια.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η δημοτικότητα της Μέρκελ δείχνει πτωτικές τάσεις. Μόνο αμελητέα δεν είναι η πτώση από το 67% του περασμένου Αυγούστου στο 49% του Ιανουαρίου. Μέσα σε όλα σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά και τα μαζικά περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων το βράδυ της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και σε άλλες γερμανικές πόλεις.
«Αναμφισβήτητα η Μέρκελ έχει υπάρξει η πιο δυνατή ηγέτης στην Ευρώπη από την οικονομική κρίση και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης θεμάτων όπως η ελληνική κρίση και η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία του Μινσκ το 2015. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ήθελαν να δουν το προσφυγικό κύμα να μειώνεται. Όμως, η απόφασή της να υποδεχθεί θερμά τους πρόσφυγες το 2015 αντιμετωπίστηκε αρνητικά, τόσο εντός συνόρων όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη» αναφέρει η Citi.
«Η πιθανότητα η προσφυγική κρίση να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη μπορεί σταδιακά να επισκιάσει το Grexit, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για το 2016 από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσε όμως να είναι και η καταστροφή για την Ευρωπαία πολιτικό που έκανε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να την επιλύσει;», καταλήγει με το συγκεκριμένο ερώτημα η Φόρντχαμ στην έκθεσή της.

πηγη: koolnews.gr