Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ένστολων


Αντισυνταγματική κρίθηκε η ρύθμιση Σταϊκούρα που αποκατέστησε μερικώς τις απολαβές των ενστόλων μετά την πρώτη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Μόνο όσοι προσέφυγαν επωφελούνται.


Την πλήρη αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων και την επιστροφή τους στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων. Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου δικαιώνει και πάλι τους ενστόλους κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 (επί Χρ. Σταϊκούρα) με υπουργική απόφαση και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα από το νέο μισθολόγιο.
Το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε και πάλι δικαιώσει τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.
Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
Οι Ενώσεις των ενστόλων προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους είναι αντισυνταγματικό.
Επι αυτής της προσφυγής η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε χθες ότι τόσο ο νόμος 4307/2014 (άρθρο 86) όσο και η επίμαχή από 17.11.2014 υπουργική απόφαση που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς είναι αντισυνταγματική, καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014). Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά επίπεδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνουν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό. Μάλιστα, το ΣτΕ απέρριψε τις παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.ά.
Ικανοποίηση στους ένστολους για την απόφαση στο ΣτΕ"Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θωρακίζουν τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων", τόνισαν οι εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη Τύπου.

Κρίνονται ως σντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, τόσο κατά το μέρος της μειωμένης κατά 50% αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών από 1/8/2012 έως 15/11/2014, όσο και κατά το μέρος της αναπροσαρμογής τους για το μέλλον σε επίπεδα χαμηλότερα του 2012.

«Οι αποφάσεις αυτές προσδιορίζουν το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, καθορίζουν τι είναι ειδικό μισθολόγιο και το θωρακίζουν. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί από αυτές τις αποφάσεις, να τις σεβαστεί και να τις εφαρμόσει», τόνισαν οι εκπρόσωποι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών και Ενώσεων ενστόλων (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΑΣ, ΕΑΠΣ και ΠΕΑΛΣ), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν απόψε, λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Οι αποφάσεις αυτές λένε το αυτονόητο: Ο,τι τα ειδικά μισθολόγια προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Αποτελούν ένα τεράστιο όπλο για μας οι αποφάσεις αυτές», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Ιωάννης Κατσιαμάκας, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι «δικαιώθηκαν οι προσπάθειες των ενστόλων από το 2012 ενάντια στις μνημονιακές περικοπές. Αυτές οι αποφάσεις δεσμεύουν την κυβέρνηση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπων του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος των ενστόλων, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν νέα δεδομένα και για την πρόσφατη ενιαία και εξομοιωτική ασφαλιστική αντιμετώπισή τους.

Πηγή: www.euro2day.gr