Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Καλαμάτα: Η νέα βασίλισσα του τουρισμού

Μπορεί κάθε χρόνο τα φλας να αστράφτουν για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όμως, η Καλαμάτα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αίγλη των δύο νησιών του Αιγαίου. Θάλασσα, καλό φαγητό, αρχαιολογικοί χώροι και ό,τι λαχταρά η ψυχή των τουριστών υπάρχει στη Μεσσηνία και γενικά στην Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και η Telegraph σε δημοσίευμά της για τις ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να επισκεφθεί κανείς,κατέταξε την Καλαμάτα στην έκτη θέση λόγω της εξαιρετικής της τοποθεσίας (βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία) και των καταπληκτικών παραλιών του νομού.
Εδώ και λίγες ημέρες πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο προς τη μεσσηνιακή πόλη (δύο φορές την εβδομάδα) με τη British Airways. Κι αυτό δίνει ακόμη περισσότερες ελπίδες στους ντόπιους ότι φέτος θα είναι η χρονιά της Καλαμάτας.
Αύξηση  στον τουρισμό, πληρότητα στα ξενοδοχεία
«Αυτή η χρονιά θα είναι, ίσως, η καλύτερη της τελευταίας τριετίας. Σίγουρα θα έχουμε μια πολύ καλή πληρότητα. Αναμένονται τουλάχιστον 10.000 Βρετανοί», αναφέρει στο WE του Νews247 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπυρίδων Λαγωνικάκος.Σύμφωνα με τον ξενοδόχο, οι κρατήσεις είναι ήδη πάρα πολλές στα περισσότερα ξενοδοχεία. «Όταν βλέπουμε από μία χώρα να έρχονται στην πόλη μας 10.000 τουρίστες, σκεφθείτε και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Θα έχουμε Σκανδιναβούς, Ιταλούς, Γάλλους και Έλληνες που θα θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους με τη δυνατότητα να μπορούν να επισκεφθούν και άλλα μέρη που βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αύξηση τουλάχιστον 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά», επισημαίνει ο κ. Λαγωνικάκος.
Οι τιμές για την καλοκαιρινή περίοδο έχουν μείνει, όπως λένε οι ξενοδόχοι, στα επίπεδα 2009-2010. Δηλαδή, για ένα δίκλινο τριών αστέρων (με πρωινό) μπορεί να πληρώσει κάποιος από 45 έως 65 ευρώ τη διανυκτέρευση ενώ όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των τουριστών αυξάνονται και οι τιμές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και 165 ευρώ για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με θέα στη θάλασσα.
Τη ραγδαία άνοδο που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο νομός Μεσσηνίας στις προτιμήσεις των επισκεπτών επιβεβαίωσαν και οι ημέρες του φετινού Πάσχα... Η αεροπορική σύνδεση του αερολιμένα της Καλαμάτας με δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το ασφαλές οδικό δίκτυο που συνδέει την περιοχή με την Αθήνα, αλλά και η μία μέρα επιπλέον διακοπών λόγω Πρωτομαγιάς, είχαν ως αποτέλεσμα τις φετινές ημέρες των διακοπών του Πάσχα τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας να παρουσιάσουν πληρότητα που «αγγίζει» το 100%.
«Έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες, που ψωνίζουν στα μαγαζιά και αφήνουν χρήματα στην τοπική αγορά. Λατρεύουν τα τοπικά προϊόντα και βγαίνουν στα μαγαζιά της πόλης μας», επισημαίνει και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Λίλιαν Ψυλάκη.
«Στόχος μας είναι να γίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου. Δηλαδή, θέλουμε να καταφέρουμε να έχουμε έξι μήνες τουρισμό διότι ο νομός Μεσσηνίας έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και επιπλέον μπορεί από εδώ να περιηγηθεί κάποιος στην Ολυμπία, το Μυστρά, το σπήλαιο του Διρού και σε πολλά ακόμη μέρη», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πόλης, Παναγιώτης Νίκας, έχει δώσει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ένα μεγάλο αγώνα για την αύξηση του τουρισμού και γι’ αυτό οι κόποι του δικαιώνονται. Τον ρωτήσαμε για τις παροχές που προσφέρει η Καλαμάτα στους επισκέπτες της, κι εκείνος μας είπε: «Η περιοχή μας έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα για τους τουρίστες. Έχουμε μια υπέροχη και καθαρή θάλασσα, η Καλαμάτα έχει βιολογικό καθαρισμό από το 1985. Πολύ κοντά μας βρίσκονται αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι που αξίζουν να επισκεφθούν οι τουρίστες. Έχουμε πανέμορφα μέρη και μπορούν οι τουρίστες να περάσουν 10 με 12 μέρες άνετα και όμορφα».


( Bόλτα με άλογα σε μια από τις πολλές παραλίες της Μεσσηνίας)


(Τουρίστες φθάνουν με κρουαζιερόπλοιο για να κάνουν ποδηλασία στο νομό Μεσσηνίας)


(Ποδηλασία για φυσιολάτρες)


(Τουρίστες απολαμβάνουν το μεσσηνιακό κόλπο σε μία από τις πολλές εκδρομές που διοργανώνονται)
Για πρώτη φορά αερόστατα στην Ελλάδα
Στην Καλαμάτα φέτος δημιουργήθηκε βάση αερόστατων με τις πτήσεις να ξεκινούν πάνω από τη Μεσσηνία στις 15 Μαΐου και να έχουν διάρκεια ως τις 30 Οκτωβρίου.
Οι πτήσεις θα γίνονται καθημερινά και η πίστα απογείωσης-προσγείωσης στη μεσσηνιακή πόλη θα είναι το γήπεδο των πρώην Σφαγείων στη δυτική παραλία της πόλης. «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα», αναφέρει ο δήμαρχος τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πτήσεις, που έχουν προγραμματιστεί, συνδέονται με την έλευση τουλάχιστον 7.000 Σκανδιναβών (μόνο μέσα στο Μάιο) στην Πελοπόννησο. «Μέσα στο πακέτο της έλευσής τους θα υπάρχει σύνδεση του Costa Navarino με την πόλη της Καλαμάτας με αερόστατα και επίσης θα κάνουν διαδρομές στο μεσσηνιακό κόλπο με δύο καραβάκια. Φυσικά και τα αερόστατα και τα καραβάκια θα μπορεί να χρησιμοποιεί και ο κάθε τουρίστας ή κάτοικος της πόλης μας», αναφέρει ο κ. Νίκας τονίζοντας ότι τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού θα αυξηθεί η έλευση των Σκανδιναβών και πολλών ακόμη Ευρωπαίων τουριστών που έχουν κλείσει διαμονή με γκρουπ και μεμονωμένα σε πάρα πολλά ξενοδοχεία της Πελοποννήσου.


( Οι λάτρεις της αδρεναλίνης τολμούν κάνοντας παρά πέντε)
Στην Καλαμάτα επίσης αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο υδατοδρόμιο της Πελοποννήσου, το οποίο θα αποτελέσει την κεντρική βάση του δικτύου στη Νότια Ελλάδα. «Περιμένουμε να προωθηθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη», σημειώνει ο δήμαρχος.
Η Καλαμάτα όμως είναι και στις τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2021. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε τοπικό επίπεδο, αναζητούμε συμμαχίες ώστε η Καλαμάτα, μία επαρχιακή πόλη, αναδυόμενη και δυναμική, να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021. Δηλαδή, 200 χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που ξεκίνησε από την πόλη μας», ελπίζει και εύχεται η ομορφιά της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να αναδειχθεί παγκοσμίως.


( Ένα από τα πολλά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνονται στην Καλαμάτα)


(Φεστιβάλ χορού στο λιμάνι )


( Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τον Μάη με λουλούδια και παιχνίδια σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις του δήμου)















πηγή:news247.gr